stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Top Secret FamilySearch Project



Profiel afbeelding

Op de Ancestry Insider weblog kwam ik vanmorgen een nieuw bericht tegen met de bovenstaande titel. Het gaat zo te zien een stap verder dan het bij de echte insiders al bekende New FamilySearch, en past denk ik heel goed in dit nieuwe subforum.

Het leuke van dit artikel is dat er in de bijbehorende presentatie van de universiteit van de LDS ook een model wordt geschetst van een manier van werken, die we ook hier zouden kunnen gebruiken.

Ik ben benieuwd naar commentaar.

Enno - 17 jul 2009 - 10:11

Interessant bericht. Ik onderschrijf het grootste deel van de post en presentatie (heb zelf ook ooit de brongebaseerde aanpak betoogd), maar (uiteraard) jammer dat het weer alleen op de LDS zelf is gericht. Tenminste, ik zie niets dat erop lijkt dat dit project mogelijk openbaar wordt.

Frank

Frank Steggink - 18 jul 2009 - 02:06

Ik volg de LDS al een tijdje, ook via deze blog, en als het waar is wat hier staat is het voor de kerk toch wel een hele revolutie. Het materiaal dat je nu op de site kan downloaden is namelijk bijna nooit voorzien van bronnen. Sterker nog, als je materiaal bijdraagt in de vorm van een GEDCOM worden bronverwijzingen daaruit direct verwijderd. Ik vind mijn eigen bijdragen dus alleen zonder bronnen terug.

De LDS is hierom op de Ancestry Insider blog ook vaak bekritiseerd, en in de mij bekende versies van New FamilySearch (demo-filmpjes op de site van Ancestral Quest) werd er ook niet veel aandacht besteed aan die bronnen, terwijl de concurrentie juist op dat gebied niet stil blijkt te zitten.

Hier gaan miljoenen dollars om, en dat het open gaat is zeker. De LDS beseft namelijk heel goed dat het onmogelijk is om alle mensen die er ooit geleefd hebben te registreren zonder daarin ook niet-leden te betrekken. Dat het open gaat wordt daarom ook al jaren verteld.

Waar het mij om gaat is dat er hier in Nederland heel veel wordt gekletst, bijvoorbeeld op Archief 2.0, maar dat er nauwelijks iets gebeurt, omdat de gevestigde orde geen stap lijkt te kunnen doen, of daar het geld niet voor heeft. De LDS heeft dat geld wel, en onze gastheer doet met een fractie daarvan hier ook al heel veel in de goede richting.

Van de overheden hoeven we het hier niet te hebben. Die moeten met verbazing toezien hoe Van Papier Naar Digitaal een prijs krijgt voor iets waar wij wat aan hebben, terwijl de archieven zelf eerder een prijs krijgen voor een mooie site, die juist niet open is. En daar zijn ze dan nog trots op ook.

Innovatie in de vorm van Genealogie 2.0 is dat wij als gebruikers, inclusief een multi-national als de LDS, zelf brongebaseerd gaan werken, informatie delen, en aanknopingspunten zoeken. Van de archieven verwacht ik op dat gebied helemaal niets meer. Die zijn te veel met zichzelf bezig.

Enno - 18 jul 2009 - 15:18


V.w.b. Archief 2.0: dit lijkt ingeslapen te zijn. Gisteren heb ik toevallig weer even gekeken, maar de laatste tijd is er nauwelijks activiteit. En mocht je blijk van interesse geven, word je direct tot "kartrekker" gebombardeerd. Ach, de wil is er wel bij enkelen, maar het vermogen om het in daadkracht om te zetten lijkt grotendeels te ontbreken.


Frank

Frank Steggink - 18 jul 2009 - 15:36







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu