stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » roots magig en familytree van familysearch



Profiel afbeelding

Kreeg een mail, big news about Roots Magic and familysearch. Begreep uit de mail dat PAF gaat verdwijnen en je RootsMagic voortaan moet gaan gebruiken voor match met Familysearch.

Nu heb ik onder andere Roots Magic en mijn gedcom er in zitten maar Familysearch heeft een eigen online programma Familytree op internet.

Ik begreep dat je RootsMagic kon koppelen met Familytree van Familysearch maar ik weet niet hoe. In Familytree zit maar één persoon en dat ben ik en de vraag hoe krijg ik mijn hele gedcom er in?

marcel van de krol - 28 jun 2013 - 15:44

Eerst even een correctie op de beweringen van RootsMagic. Het is namelijk niet verplicht om dat programma te gebruiken. Als je een database in PAF hebt, kan je ook met Ancestral Quest verbinding maken met de tree op FamilySearch, en de andere stamboomzaken verder weer in PAF blijven doen. PAF draait ook nog steeds goed onder Windows 8, dus ook wat dat betreft is er geen echte reden om over te stappen. Je kunt alleen via FS geen hulp meer krijgen bij het gebruik van PAF, en dat is iets heel anders dan wat RootsMagic beweert.

Verder is het zo dat er in RootsMagic op dit moment een fout zit, die het werken met de tree heel lastig maakt, omdat je niet kan uitvinden of een persoon in je bestand al in de tree aanwezig is. Je krijgt namelijk als Windows Nederlandse instellingen voor datum en zo gebruikt, altijd een negatief zoekresultaat. Het zoeken werkt bij mij alleen als ik de datuminstellingen op US zet, en daar heb ik eigenlijk geen zin in hier. Ancestral Quest heeft dat probleem niet.

In beide programma's is de werkwijze vrijwel hetzelfde. Je kunt geen GEDCOM uploaden, maar moet in het programma zelf aangeven dat je gebruik wil maken van de FS tree, en daarbij ook je gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Vervolgens kun je persoon voor persoon kijken of die al in de tree aanwezig is, en al naar gelang het resultaat de tree aanvullen met je eigen gegevens, dan wel gegevens van de tree aan je eigen bestand toevoegen. Je kunt met beide programma's ook vanuit een persoon een aantal generaties voorouders en verwanten downloaden, en in RootsMagic kan je in theorie ook al je personen automatisch met die in de tree vergelijken. Deze feature heeft nu echter last van dezelfde bug, en werkt dus ook alleen als je de datumnotatie op US zet. Mijn bug report is namelijk nog steeds niet correct afgehandeld.

Overigens is het niet waar dat er maar 1 persoon in de tree zit. Je ziet er maar 1, meestal jezelf, als er nog geen verbinding met anderen is. Als je echter meer personen toevoegt vanuit Ancestral Quest, dan is de kans groot dat je bij een voorouder uiteindelijk wel een match vindt in de tree, en als je die eenmaal hebt, kan je steeds verder kijken. Dat kan dan ook on-line, en dat heeft dan het voordeel dat je niet alle takken naar je eigen bestand hoeft te downloaden. Dat kan namelijk bij slordig werk van anderen behoorlijk vervuild raken.

Ter illustratie van de slordigheid staat hieronder een link naar Lady Di, moeder van mijn verre neven William en Harry:

https://familysearch.org/tree/#view=ancestor&person=K84L-N7P

Enno Borgsteede - 2 aug 2013 - 12:22

Hallo,

ik bezit zowel Ancestral Quest als Roots Magic.

In beide programma's zit mijn hele gedcom.

Ik begrijp dat je met beide programma's alleen match kan vinden door je windows op Engels te zetten.

Kan je via één van die programma's alleen persoon voor persoon in Familysearch tree zetten en niet je hele stamboom in één keer?

marcel van de krol - 8 aug 2013 - 10:23


Marcel,

Het taalprobleem geldt alleen voor RootsMagic, dat een paar versies terug nog wel goed werkte. Ancestral Quest heeft altijd goed gewerkt. Ik heb ze ook allebei, terwijl ik in de praktijk vooral Gramps gebruik.

Als gebruiker van de tree, die al behoorlijk is vervuild, heb ik er belang bij dat er niet zomaar hele stambomen aan de tree worden toegevoegd. Daardoor zouden immers juist weer dubbelen ontstaan. Je kan als ik het goed heb echter wel een groep personen aanbieden voor match, waarbij er nog wel handwerk nodig is bij personen waar de match niet direct duidelijk is.

En inmiddels heb ik ook ontdekt dat je nog GEDCOM's kunt uploaden ook. Die worden echter ook niet zomaar aan de tree toegevoegd. Je moet dan op de site nog steeds persoon voor persoon aangeven of die nieuw is, of met een bestaande persoon gematched kan worden.

Zomaar uploaden is er dus niet meer bij, en wat mij betreft blijft dat ook zo. Ik ben behoorlijk moe van al die rommel op het web.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno Borgsteede - 8 aug 2013 - 10:46







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu