stamboomforum

Forum logoFora » Genealogische software » Bronnen koppelen in Haza-21

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Zoals gezegd in mijn vorige bericht ben ik momenteel bezig met het uitproberen van verschillende pakketten. Howel ik in eerste instantie Haza-21 nogal verwarrend vond, begin ik toch steeds meer onder de indruk te raken van de mogelijkheden. Een belangrijk punt in mijn beoordeling is de verwerking van bronnen. Nu loop ik hierbij tegen een probleem aan.

Volgens de handleiding is het mogelijk om bronnen onderling aan elkaar te koppelen. Dit zou ik binnen een bron kunnen doen met het veld "Serie" en het tabblad "Delen". Nu kom ik zowel dit veld als het tabblad nergens tegen bij een bron. Doe ik iets fout of is deze functionaliteit verwijderd en is de handleiding nog niet bijgewerkt?

Erwin Donker

Het is niet echt koppelen van bronnen, het is meer een structuur/hierarchie die je zelf aanbrengt.

Voorbeeld:

Je hebt een bron, bijv. de overlijdensakte van Piet Donker (burgerlijke stand).

Ga naar die bron (venster bron wijzigen) en rechts vind je een veld Serie. Daarin zou je bijv. kunnen invullen: BS Wormerveer, omdat bovenstaande overlijdensakte daar deel van uitmaakt.

Je zou ook BS Wormerveer kunnen onderverdelen in overlijden, geboorte en huwelijk. It's up to you.

Dit alles om de diverse akten makkelijker terug te vinden.

Maar misschien heb ik je vraag niet goed begrepen, ik hoor het wel.

Bas Lems

Bas,

De functionaliteit zoals jij het beschrijft (aanbrengen van structuur) is inderdaad zoals ik het begrepen heb uit de handleiding en is precies wat mij nou zo handig lijkt.

Mijn probleem is echter dat ik het veld "Serie" nergens zie staan bij het invoeren / wijzigen van een bron. Ook het tabblad "Delen" zoals beschreven in de handleiding kan ik nergens terug vinden.

Ik gebruik op dit moment nog wel de probeerversie (ingesteld op plusversie). Is deze functionaliteit hierin misschien niet beschikbaar?

Erwin Donker

Hallo Erwin. Ik zal melden hoe ik het doe.

- Ik heb alle transportaktes van Beverwijk tussen de 16e en 19e eeuw gefotograveerd. Dat zijn totaal 27 boeken.

- Elk boek bevat dus circa 250 verschillende aktes,

- Van elk boek maak ik een bron. 

- Dan maak ik van elke akte maak ik een deelbron. Deze bron kan bestaan uit b.v. uit 2 foto's + transcriptie.

- Deze deelbron koppel ik aan de bron van het betreffende boek. 

- Dan koppel ik de genoemde personen/ zaken met de personen uit mijn bestand, indien aanwezig, en anders voer ik de betreffende persoon / zaak in.

- Zodoende zijn van alle aktes van 1 boek ingevoerd en gekoppeld aan de personen uit mijn bestand en is voor mij altijd terug zien in welke bron, wie wat waar voormeld vordt.

Inmiddels heb ik al een kleine 200 jaar aan bronnen / c.q. gevens.

Mocht je er nog niet uikomen, wil ik je wel helpen maar neem dan persoonlijk contakt op.  

J. van der Linden

http://www.hazagebruikers.nl/regionaal.php?r=6

Je zou voor meer info contact kunnen opnemen met mevr. Teunis gegevens op bovenstaande site.

Evert Smit

E.L.Smit

Marjan weet heel veel HAZA-21, Zij is voor mij ook een vraagbaak, maar voor het werken en koppelen met bronnen is zij niet zo bekend.

J. van der Linden

@Evert Smit: Bedankt voor de link. Ik heb een mailtje gestuurd naar mevr. Teunis.

@J. van der Linden: Zoals je de functionaliteit beschrijft is inderdaad precies wat ik ook graag zou willen doen. Mijn probleem is echter dat ik dit binnen het programma helemaal niet kan doen. In de stappen die je beschrijft staat o.a.:

Deze deelbron koppel ik aan de bron van het betreffende boek.


Mijn probleem is dus dat ik geen bron kan koppelen aan een deelbron. Ik mis de opties die hiervoor bedoelt zijn zoals beschreven in de handleiding.

Het is een beetje als iemand zegt "druk op de groene knop om verder te gaan" en ik heb alleen de beschikking over een rode en een gele knop Knipogen.

Erwin Donker

bel mij op

J. van der Linden

Dat zal pas vanavond kunnen. Ik zit op dit moment op mijn werk en heb hier geen toegang tot Haza-21. Overigens weet ik niet waar ik je telefoonnummer kan vinden?

Erwin Donker

is oke heb je mijn nummer prive gemaild

J. van der Linden

Ik heb inmiddels ook al een reactie van Marianne Teunis. Het tabblad "Deelbronnen" is blijkbaar niet standaard zichtbaar, dit moet je eerst zelf aangeven dat je dit tabblad wilt zien.

Helaas kan ik het pas vanavond proberen. Resultaat laat ik dan weten!

Erwin Donker

Ja ik nam aan dat je dat al gedaan had, voordat je bronnen gaat aanmaken. Dat zal het probleem dan wel wezen en ik neem aan dat het nu wel lukt.

J. van der Linden


Het is nu wel gelukt. Iedereen bedankt voor de hulp!

Erwin DonkerPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!