stamboomforum

Forum logoGenealogische software » Haza-21 meerdere bronnen koppelen aan een vermelding

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik ben inmiddels bijna overtuigd dat Haza-21 het pakket is waar ik naar op zoek ben. Ik richt me vooral op het werken met bronnen, aangezien dat de reden is dat ik op zoek ben naar een ander pakket.

Nu loop ik tegen het volgende aan: ik heb als een bron een persoonskaart van mijn overgrootvader. De persoonsvermelding van zijn geboorte heb ik aan deze bron gekoppeld. Nu heb ik zijn geboorteakte als bron ingevoerd. Ook deze bron wil ik koppelen aan de persoonsvermelding van de geboorte. Dit kan ik ook doen, alleen verschijnt de persoonsvermelding nu twee keer in het overzicht.

Mijn vraag is dus: is het mogelijk om meerdere bronnen aan hetzelfde feit (persoonsvermelding) te koppelen? Zo ja, hoe (zonder dat de vermelding dubbel wordt opgenomen)? Zo nee, hoe wordt hier door anderen mee om gegaan? De persoonskaart als bron loskoppelen van de persoonsvermeldingen lijkt me niet juist, de geboortedatum staat hier immers op vermeld?

Erwin Donker

Je kan via de keuze "voorkeur" aangeven welke bron je het eerste ziet. 

Selecteer bij de bron de "tab" afbeeldingen en hier kan je jouw voorkeur aangeven.

J. van der Linden

Bedankt voor je reactie. Het gaat echter niet om meerdere afbeeldingen van dezelfde bron, maar om verschillende bronnen die naar dezelfde persoonsvermelding verwijzen. Zowel de persoonskaart van het CBG als de geboorteakte (twee verschillende bronnen) bevatten de geboortedatum. Als ik nu in beide bronnen een persoonsvermelding opneem van het soort "geboorte", staat bij deze persoon twee keer:

geboren op zaterdag 9 maart 1872 te Rotterdam

geboren op zaterdag 9 maart 1872 te Rotterdam

als geboren aangegeven op etc...

Misschien is het niet mogelijk wat ik vraag en moet ik de persoonsvermelding van de geboorte op de persoonskaart loskoppelen, maar deze gebeurtenis staat nu eenmaal op meerdere bronnen dus het liefst wil ik dat ook opnemen.

Erwin Donker

U stelt een interessante vraag.

Binnen Reunion is dit geen enkel probleem en bij de omzettingen die ik heb gedaan voor switchers, ben ik dit nooit tegengekomen. 

Meerdere bronvermeldingen gekoppeld aan een feit, gegeven, naam of gebeurtenis is binnen gedcom geen enkel probleem.

 

Omdat ik erg nieuwsgierig ben of koppelingen van meerdere bronnen aan één bepaalde gebeurtenis   mogelijk is binnen andere programma's, wil ik de vraag van dhr. Donker wat algemener stellen (in de hoop dat dhr. Donker mij dit niet kwalijk neemt) en uitbreiden tot andere genealogische prgrammatuur.

 

Frans van Bodegom

Reunion NL HelpDesk

F.J. van Bodegom

Hoi Erwin

Ja dat probleem ben ik nog niet tegenkomen, dus kan ik geen antwoord op geven. Ik zou zeggen stel je vraag op het forum van Haza. 

https://groups.yahoo.com/neo/groups/Haza-21/conversations/messages?o=1&yguid=194439807.

Persoonlijk zou ik zeggen dat de BS akte de 1e bron is. Die is opgemaakt nav de geboort en is ook Burgelijke Stand. Deze akte is de enigste die rechtsgeldig is. 

Een persoonskaart is pas later opgemaakt voor een ander doel namelijk als Bevolkingsregister.

De gegevens zijn o.a. ontleend aan de aktes van de BS. Hieraan mag je geen harde bewijs van gebruiken. Met name de 1e persoonkaarten vermelden nogal wat fouten, daar zij door niet deskundigen (o.a. werklozen) zijn ingevuld. Daarom zou ik die datum van deze bron niet gelijk laten zijn met de geboorte akte. Bovendien op de persoonskaart staan nog meer data vermeld.

Maar dat is wat je preveleert. en stel je vraag op de haza groep. Je moet je wel aangemeld worden als gebruiker.  Weet dat de maker / ontwerpen van Haza Jan Diebrink, hier op je vraag zal reageren.     

J. van der Linden

@Frans van Bodegom: Helaas heb ik geen Mac en is Reunion voor mij geen optie. Ik heb even gekeken in Legacy 8.0 en Family Tree Builder en beide pakketten hebben de optie om meerdere bronnen aan hetzelfde feit te koppelen. Aldfaer heeft zoals bekend geen mogelijkheid om bronnen vast te leggen zoals hier bedoeld.

@J. van der Linden: Bedankt voor de link, ik heb me voor de lijst aangemeld. Je hebt gelijk dat de akte uit de BS de 1e bron is en als er geen mogelijkheid is om meerdere bronnen aan dezelfde vermelding te koppelen zal ik inderdaad de akte als bron opnemen.

Overigens is de geschetste situatie met BS en persoonskaart een voorbeeld. Er zijn nog meer mogelijkheden denkbaar waarbij hetzelfde feit op verschillende bronnen vermeld staat. Moet ik binnen Haza-21 dan altijd een bron kiezen? Het lijkt mij gezien de vele mogelijkheden van dit pakket niet... dus ik ben benieuwd wat er eventueel uit de mailinglist komt.

Erwin Donker

Erwin je zou het als volgt kunnen doen.

de 1e vermelding bij soort kies je voor "geboorte" (akte BS)

de 2e vermelding bij soort kies je voor  "vermelding" en dan bij hoedanigheid kies voor geboorte. (PK) kaart.

Je krijg dan als eerste de akte te zien, volgens mij wordt dat dan de primaire vermeling.  

J. van der Linden

Heb het even geprobeerd en op die manier zou het inderdaad wel kunnen.

Erwin Donker


Ja volgens mij kan je vermeldingen primair en secondair maken

J. van der LindenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!