stamboomforum

Forum logoGenealogische software » Overgang van Aldfaer naar Gramps

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

ik ben de afgelopen tijd aan het experimenteren met Gramps op Windows.  Het bevalt goed, vooral de uitgebreide mogelijkheden om met foto's, gebeurtenissen en bronnen om te gaan.

Om mijn Aldfaer bestand goed om te zetten naar Gramps moet ik een aantal aanpassingen doen in in de Gedcom file, en daarna in Gramps een aantal functies aanroepen om bijvoorbeeld gebeurtenis-omschrijvingen aan te passen.

Heeft iemand ervaring met de overgang van ldfaer naar Gramps? Ik ben op zoek naar tips, trucs, adviezen en aandachtspunten.

Arie Pool

Laat ik voorop stellen dat ik je niet wil "bekeren" tot het gebruik van Aldfaer, want ik weet je overwegingen niet om over te stappen van Aldfaer naar Gramps. Aldfaer is het meest gebruikte stamboomprogramma in Nederland (en het Nederlandse taalgebied).

Veel stamboomprogramma's die niet op Nederland zijn gericht, kennen de Nederlandse gewoonten niet (zoals ondertrouw).

Desgewenst - maar echt als je dat zelf wenst - wil ik je proberen te helpen om Aldfaer goed op de rails te krijgen bij jou.

Vriendelijke groet,

Guido

Guido van Harten

Guido,

bedankt voor je reactie. 

Ik ben nog niet over, maar kijk wel serieus naar Gramps, en heb ondertussen via het Gramps-forum wat suggesties om de Gedcom te bewerken voor de conversie.

ik ben al jarenlang een tevreden gebruiker van Aldfaer. Het is een gebruiksvriendelijk pakket, met veel mogelijkheden. Ik heb zo langzamerhand zo'n 2300 familieleden met een hoop foto's in het pakket zitten. Maar ....

ik loop langzamerhand toch tegen de beperkingen van Aldfaer aan, en die hebben te maken met het registreren van bronnen, documenten en foto's. In het Aldfaer forum lees ik regelmatig dezelfde vragen als ik heb, en ik lees ook steeds hetzelfde antwoord. In de praktijk komt het er op neer dat je met wat trucken nog wel wat kunt doen, maar dan vraag ik met toch ook weer af, waarom ik dat zou doen, als er goede pakketten zijn, die misschien ietsje minder gebruiksvriendelijk zijn, maar wel op gebied van bronnen, documenten en foto's prcies datgene bieden wat ik nu mis.

in Gramps kan ik een bron, document of foto 1x vastleggen en documenteren en vervolgens aan elke persoon koppelen die een relatie heeft met het document. In Aldfaer lukt dat niet op deze manier.

Arie

Arie Pool

Gramp is volgens mij geen buitenlands programma maar een linux programma in plaats van een windows programma. Als er nu ook een windows versie van is, is dat mooi meegenomen. Ik heb 10 genealogie programma's op mijn pc. Voor de invoer is mijn hoofd programma GensDataPro en voor de uitvoer is elk programma weer anders wat erg leuk is.

marcel

Ik heb een paar weken met Gensdatapro geexperimenteerd. Het komt ook erg dicht in de buurt van wat ik zoek. Maar ja, Gramps biedt minstens hetzelfde en is gratis :-). En ik vind Gramps er net wat beter uitzien. 

Gramps is ontwikkeld voor Linux, maar er is ook een Windows-versie. 

Het lijkt nu net of ik reclame aan het maken ben, maar als Aldfaer morgen met de aankondiging komt dat ze een goed bronnensysteem en een beter media- en documentenbeheer hebben ontwikkeld, dan stap ik niet over. Zo'n overstap kost toch weer een hoop tijd om het nieuwe pakket goed te leren kennen.

Arie Pool

Zelf ben ik pas net begonnen (dit jaar) met het uitzoeken van mijn stamboom. Weet niet of dit wat toevoegd tot de discussie. Ik heb een wat oudere laptop gekregen en daar ubuntu op gezet. Dat is een linux besturingssysteem. Ik heb gezocht naar stamboomprogramma's voor linux. Dan kom je al gauw bij gramps uit. Verder heb ik ook geen ervaring met andere programma's, dus niet echt tips voor de overgang. Ik ben erg tevreden met gramps. Ik heb wel de indruk dat het programma goed in elkaar zit. In mijn zoektocht naar programma's heb ik wel vaker gelezen, dat programma's beperkingen hebben als je er veel mensen in heb staan. En dat gramps daar beter mee kan omgaan. In de wiki van gramps staat ook: "Met de huidige geheugenmodules heeft GRAMPS geen enkel probleem met gegevensbanken die meer dan tienduizenden personen bevatten." Via: https://gramps-project.org/wiki/index.php?title=Nl:Gramps_3.1_Handboek_-_Vaak_gestelde_vragen#Hoeveel_personen_kunnen_er_in_een_GRAMPS-gegevensbestand.3F

Ron v V

Bij de keuze van een stamboomprogramma zou ik me laten leiden door de mate en kwaliteit van support door een gebruikersgroep of de ontwikkelaar(s). Verder is de eventuele prijs van het programma voor mij belangrijk. Veel programma's zijn gratis, maar er zijn ook betaalde programma's. Daarnaast zouden er technische beperkingen aan het programma kunnen zitten (maximaal aantal personen), maar dat ben ik eigenlijk nooit tegengekomen.

De belangrijkste afweging vind ik eigenlijk dat het programma moet kunnen omgaan met de in Nederland voorkomende relatievormen.

Vriendelijke groet,

Guido

Guido van Harten

Ik ben ook op zoek gegaan naar alternatieven voor Aldfaer in verband met het registreren van bronnen (en het makkelijk kunnen zoeken op bronnen), en ik vond Gramps ook het beste alternatief. Een van de weinige die ook tussenvoegsels goed kan registreren. 

Alleen heb ik ervoor gekozen niet mijn Alfdaer-bestand te importeren, maar met de 'genealogy do-over' opnieuw te starten, en op zoek te gaan naar meer bronnen en informatie per persoon. Over de Gedcom kan ik je dus geen tips geven. Maar ik zie dat je het forum van Gramps al hebt gevonden :-).

gr.

Ingrid

IngridvG

Hallo Ingrid,

bedankt voor je reactie.

Ik ben inderdaad via het Gramps forum in contact gekomen met iemand die mij met de Gedcom heeft geholpen. Ik heb met zijn hulp een klein programma geschreven om de Gedcom uit Aldfaer wat beter geschikt te maken voor import in Gramps. Vroeger heb ik veel geprogrammeerd, en het was leuk om dat weer eens weer te doen.

Daarna is het nog wel veel handwerk om de boel op te schonen en beter te structureren, maar er komt schot in. Ik merk nu wel - nu ik in een gestructureerd systeem werk - dat even snel een familie inkloppen niet meer kan. Maar dat is de prijs voor structuur, en dat heb ik er ook voor over ;-)

Arie

Arie Pool

Beste Arie, 

Ik wil graag overstappen van Aldfaer naar Gramps.  Maar bij het importeren van het GedCom bestand kreeg ik nogal wat foutmeldingen. Op zoek naar een oplossing vond ik bovenstaande conversatie. Zou jij je opgedane kennis met mij willen delen? 

Mvg

Dirk 

dirk dekema


Ik heb mijn ervaringen en keuzes in een documentje gezet en naar Dirk gemaild. Het is te lang om hier in dit forum neer te zetten. 

Arie PoolPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!