stamboomforum

Forum logoGenealogische software » Namen met umlaut op a of o


Profiel afbeelding

L.s.,

Hoe moet ik mijn GED bestand laten samenstellen om op deze site de namen correct te spellen met ä (a-umlaut) of ö (o-umlaut).

Ik heb geprobeerd: ASCII, UTF-8, MAC OS-Roman, voor UNIX,  Windows en Mac OS.

Het blijft een verschrikkelijk gezicht als er in plaast van een ö of ä een rij vraagtekens staat of de letter ö of ä gewoon weggelaten wordt.

Ik gebruik MacFamilyTree7 op een Mac met OS 10.11.4.

Graag oplossing

mvrgroet

M.A. Windemuller

Vervang ze gewoon door ae, oe en ue. En de letter die hier als Ringel-s wordt aangeduid, door ss.

niepoort

Geen sprake van. De namen worden in het land van herkomst en hier met ä of ö geschreven, dat moet de computer ook kunnen. 

M.A. Windemuller

De computer kan het op zich ook wel het gaat alleen heel vaak fout bij de conversie tussen diverse softwarepaketten. Mooie klus voor de programmeurs zou ik zeggen.

Annemarie57

is UNICODE een optie?

Kasper Ludeman

Voor export heeft MacFamilyTree7 de volgende opties: UTF-8, UTF-16, ASCII, MacOS-Roman, Windows Lating.

en Line Feed formaat (wat dat is weet ik niet) de keuze uit: Windows, Unix en MacOS Standaard. 

Unicode staat daar niet bij.

M.A. Windemuller

Volhens de oorspronkelijke opzet van GEDCOM uit begin jaren 90 van de vorige eeuw ( http://homepages.rootsweb.ancestry.com/~pmcbride/gedcom/55gcch3.htm  ) gaat de voorkeur uit naar de ANSEL karakterset. UNICODE was toen nog in opkomst, maar is door de Mormonen later ook als standaard in hun PAF-software gebruikt. 

Het is een service van de softwareontwikkelaars om eventuele alternatieven in hun software in te bouwen. Maar ook als die extra mogelijkheden er zijn is het de vraag of de software de juiste karakterset ook herkent. In de trailer (de eerste paar regels van het gedcombestand) hoort aangegeven te zijn wat de gebruikte karakterset is (bijv CHAR ANSEL  of CHAR ASCII). Als daar een kreet staat die niet algemeen gebruikt/herkend wordt (of helemaal geen karakterset aangegeven wordt), wordt het voor het ontvangende programma ook moeilijk om de juiste conversietabel te gebruiken.

karel honings

Ter uwer informatie: Reunion 11 for Macintosh heeft wel een uitvoer van UniCode.

Frans van Bodegom

Reunion NL HelpDesk

F.J. van Bodegom

UTF-16 is UNICODE

(en UTF-8 eigenlijk ook, maar meer beperkt.)

Kasper Ludeman

Dank, ik ga nu die UTF-16 proberen, ik ben benieuwd.

M.A. Windemuller

Helaas, dit levert rare namen en tekst op waarbij de ä en ö consequent wordt weggelaten of de Ö wordt vervangen door een Ä met een spatie voor en acter de Ä. Zweedse en Finse eigen namen, streek en plaatsnamen zijn onbegrijpelijk geworden. Zo kunnen we hiermee niet verder. 

Als ik dezelfde GED.com file importeer in een ander progrgamma is er niets aan de hand. Als ik met teksteditor.app naar de inhoud van de GED.com file kijk zie ik in regel 6 staan "1 CHAR UNICODE".  

Waar ligt het probleem? Hoe lossen anderen dat op?

M.A. Windemuller

Misschien omslachtig, maar probeer je geëxporteerde gedcom bestand eens te importeren in bv. het gratis programma Aldfaer.

Vervolgens vandaar uit weer exporteren, met (standaard) ANSI. Dat bestand uploaden binnen genealogie online.

Sandor van Seeventer

Wellicht een overbodige vraag, maar staat de standaardcodering van de browser wel correct ingesteld ?

Frans van Bodegom

Reunon NL helpDesk

F.J. van Bodegom

Aldfaer doet het niet op een MAC. Ik heb de export file in andere software geimporteerd, geen enkel probleem, Ik heb dezelfde file geupload naar andere genealogie website, alle umlaut letters worden keurig weer gegeven zoals het behoort. 

M.A. Windemuller


Of de browser instellingen correct staan weet ik niet. ik kom daar nooit aan zolang alles normaal werkt. Of in de site nu open met Safarie of GoogleChrome, de foute namen blijven verschijnen. Dat wil je als houder van die stamboom niet.

Op alle site uit Scandinavie en Duitsland die ik bezoek worden de letters als ö, of ø of ä weergegeven zoals het hoort, dus aande browser instellingen zal het nioet liggen. Genealogieonline.nl is de enig site waar dit probleem zich voordoet. 

M.A. Windemuller
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.