stamboomforum

Forum logoGenealogische software » DensDataPro tekst uitvoer onder Linux Cinnamon

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik ben sinds kort overgegaan op mijn desktop van Windows 7 naar Linux. GensDataPro werkt goed met gebruik van de Wine emulgator. Onder Windows gebruikte ik MS Office 2010, zodat de RTF bestanden in de tekstuitvoer van GensDataPro in Word geopend konden worden. Onder Linux is echter het tekstverwerking programma LibreOffice 5 writer geïnstalleerd. Zowel ik zelf als GensDataPro kan het pad naar LibreOffice writer niet vinden. Zelfs komt er geen tekst uitvoer als RTF bestand. Ik heb begrepen dat men in Linux geen exe bestanden kent. Ik heb al contact gehad mer de helpdesk van GensDataPro, maar die konden mij niet helpen. Nu is mijn vraag of er onder de Stamboom Forum leden zijn die deze problemen ook hebben gehad en mij met dit probleem kunnen helpen. Bij voorbaat mijn hartelijke dank. Met vriendelijke groet, B. Langenburg

Bé Langenburg

Beste Bé, als groot linux fan wil ik graag proberen je te helpen. Mijn eigen ervaring is dat rtf bestanden onder LibreOffice moeiteloos te openen zijn. Je probleem heeft dus te maken met het niet juist openen van het bestand vanuit wine. Na wat zoeken is de oplossing waarschijnlijk hier beschreven: https://wiki.winehq.org/FAQ#How_do_I_associate_a_native_program_with_a_file_type_in_Wine.3F Het komt erop neer dat je wine moet vertellen wat er met een rtf bestand moet gebeuren. Dat kan door eerst een klein tekstbestand aan te maken bijvoorbeeld met de naam rtf.reg met deze inhoud: [HKEY_CLASSES_ROOT\.rtf] @="RTFfile" "Content Type"="application/rtf" [HKEY_CLASSES_ROOT\RTFfile\Shell\Open\command] @="winebrowser \"%1\"" daarna moet je dit registreren in de wine registry met dit commando op de commandline: regedit $HOME/rtf.reg Als je nu gensdatapro weer opstart mbv wine en een rtf rapport maakt krijg je nog steeds een blanco uitvoerscherm te zien (pas op, het kan soms achter het hoofdscherm van gensdatapro verstopt zitten). Daarin kun je nu via het menu "Bestand->open in winebrowser" het bestand in een extern programma laten openen. Ik heb het getest met de demo versie van gensdatapro (versie 2.85) en dan werkt dit voor mij inderdaad. Eerst opent zich een webbrowser, die vraagt hoe het rtf bestand geopend moet worden. Als je dan LibreOffice kiest opent het rtf bestand keurig daarmee, met de juiste inhoud. Op de winehq website staat ook uitgelegd hoe het direct kan zonder die omweg via een browser. Succes ermee.

Jos de Kloe

ps. de layout van mijn bericht is totaal veranderd door stamboomforum.nl, dus kijk even op de winehq site voor het juiste format van de commando's die ik noem.

Jos de Kloe


Hallo Jos,

Hartelijk bedankt voor de hulp. Tot dusver had ik het als volgt opgelost. Als GensDataPro een tekstbestand heeft aangemaakt krijg je dat blanco schermpje. In dit schermpje klik ik op -bestand- dan -opslaan als- daarna krijg je een scherm om het bestand te benoemen en waar je hem wilt plaatsen. Later zoek ik dit bestand op en open hem met LibreOffice. Onder Windows kon ik in dit schermpje kiezen voor -openen met MS Office-.

Maar zou je mij willen mailen voor meerdere vragen over Linux? Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

Bé Langenburg lang(at)planet.nl

Bé LangenburgPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!