stamboomforum

Forum logoFora » Genealogische software » Genealogieprogramma op MacBook

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik ben een paar weken geleden overgestapt op een MacBook en ik ben op zoek naar een goed genealogieprogramma daarvoor. Welke programma's gebruiken jullie op een MacBook en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Sabine

Geachte mevrouw,

Graag verwijs ik u naar de vraag van mevr. Heijden, van deze ochtend en mijn antwoord.

zijn er vragen, dan vernemen wij dit graag van u. 

Frans van Bodegom

Reunion NL HelpDesk

F.J. van Bodegom

Kasper Ludeman

Bedankt voor jullie snelle reactie. Ik had dat bericht inderdaad al gevonden en ook de website kende ik al. Ik zie vrij algemene informatie en heb al veel gegoogled en lees overal wel over templates etc. Maar ben vooral benieuwd naar de voor- en nadelen die jullie, als Nederlandse genealogen, hebben. Want gelinkt zijn met een Amerikaanse database lijkt me niet echt een plus als er geen Amerikaanse familie is. Of vergis ik mij daarin?

Daarom zou ik graag jullie persoonlijke ervaring willen weten.

Sabine

Geachte mevrouw,
Een paar woorden ter verduidelijking: RM en FTM zijn zgn 'geporte programma's', dwz middels een software kunsttruck (via Crossover of Wine etc) geschikt gemaakt voor werken op de Mac, met alle bezwaren en mogelijke problemen van dien.
Waar het om gaat is het het programma doet wat u wenst, of er al of niet een koppeling is met welke database dan ook is niet relevant. Wat betreft persoonlijke ervaring: Zoveel mensen, zoveel wensen, de een zweert bij xx, de ander bij yy en een ander bij zz. Voor serieus werk vallen mi sowieso een aantal programma's (voor mij) direct af.

Het is niet correct om andere programma's 'af te kraken', u zult zelf een keuze moeten maken aan de hand van uw 'eisen'. Volgens Renault verkopers is de Renault uiteraard de beste en ... Dus ga zelf proefrijden met de diverse programma's. 
Mocht u een uitgebreide demonstratie wensen en bereid richting Woerden te komen, dan bent u welkom. Op 10 mei geef ik een lezing over Reunion voor de NGV afd. Amersfoort.
Frans van Bodegom
Reunion NL HelpDesk

F.J. van Bodegom

Beste Frans van Bodegom,

Dat voorbeeld van de Renault verkopers is precies de reden waarom ik het hier vraag. Ik wil namelijk graag reacties van gebruikers en niet het standaard commerciële verhaal.

Ik heb inmiddels al een paar programma's geprobeerd en ik moet zeggen: het valt me reuze tegen.

Op de site van Reunion wordt alleen aandacht besteed aan de geweldige nieuwe update en is geen info of filmpje te vinden voor degene die nog geen ervaring heeft met Reunion. Tevens ben ik ontzettend geschrokken van de prijs die ze ervoor vragen en dan ook nog apart betalen voor de Nederlandse vertaling. En bij de volgende update ben ik blijkbaar weer een vermogen kwijt.

Sabine

Waar het bij de keuze om gaat: doet het programma wat u wilt om goed gedegen genealogisch onderzoek te doen, rapportages, websites etc. te maken waar u een goed gevoel bij heeft. Of wilt u 'klik-klik-klik' automatisch namen, data etc toevoegen via sites als MyHeritage cs, smart matches toevoegen, zoals veel 'onderzoekers' plegen te doen, overschrijven en dan hupsakee dan maar publiceren.
Als amateur-genealoog sinds 1963 en Mac gebruiker 'van het eerste uur', 1984, wil ik best proberen om beginnende genealogen te helpen.
Uw opmerking: 'het valt reuze tegen' kan alleen maar bezien worden met de vraag 'wat verwacht u en wat wilt u'. Als u de duurste gereedschappen bij de bouwmarkt koopt, het beste en mooiste hout, wil nog niet zeggen dat u er een mooi dressoir mee kan maken. Vragen naar ervaringen via een forum zal mi relatief weinig bijdragen tot het maken van een voor u juiste keuze, ieder prijst het programma dat hij/zij gebruikt als het beste. En inderdaad, er zijn grote prijsverschillen: met een tweedehands 'lelijke eend' komt u ook in Parijs, net als met een Rolls Royce.
Indien u verdere discussie wenst, dan is direct email contact te prefereren boven een forum. Nogmaals: wat wilt u en wat verwacht u van een programma.

op de site van Leister zijn voldoende video instructies, ook voor beginners.

F.J. van Bodegom

Opnieuw bedankt voor uw reactie. Ik denk dat ik hierna stop met reageren. U geeft aan Van de helpdesk te zijn, maar neemt niet de moeite te lezen wat ik aangeef. Ik ben namelijk geen beginnende genealoog, maar heb zojuist mijn eerste MacBook aangeschaft. Doordat Aldfaer met trucjes erop draait en ik dit zo niet vertrouw, ben ik op zoek naar een ander programma. Het gaat er mij dus niet om of ik gedegen onderzoek doe en hoe het moet, het gaat mij erom wat gebruikers zijn tegengekomen qua ervaring bij het gebruik van de programma's.

Als helpdeskmedewerker van Reunion en tegenstander van het in het opbaar vermelden van de positieve en negatieve ervaringen met programma's, lijkt me deze discussie met u niet echt zinvol. Ik krijg ook het gevoel dat dit de andere genealogen die zouden willen reageren afschrikt gezien uw felle standpunt.

Ik vind het geweldig dat u probeert de beginnende genealoog te helpen en ook de mensen met vragen en problemen bij het programma Reunion. Maar in dit geval helpt u mij niet.

Sabine

Beste Sabine,

Ik ben een beetje geschrokken van de reactie van de heer van Bodegom met zijn uitleg over het programma Reunion. Voor de Mac is Reunion aan te bevelen als werkprogramma. Voor publicatie heb ik mijn bedenkingen. 

MAS

ria hogenes

Beste Ria,

Welk programma gebruik jij en hoe bevalt het?

Sabine

Sorry, misschien was ik niet duidelijk genoeg: Ik heb zelf een Mac al meer dan 20 jaar en werk met  het programma Reunion sinds 15 jaar. Je kunt wel spreken van ervaring en had in die tijd geen andere keus. Tegenwoordig kun je op de nieuwste Mac ook PC programma's draaien, dan zal mijn voorkeur uitgaan naar Gens Data Pro van de NGV. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

MAS

ria hogenes

Hier heb ik zeker wat aan. Dank je wel!

Sabine


Geachte mevrouw,
Omdat ik momenteel in het buitenland vertoef en afhankelijk ben van vrije WiFi hotspots, kon ik niet eerder reageren. Het spijt mij dat ik (onbedoeld en onbewust) u 'tegen de haren heb ingestreken'. Excuses daarvoor. Dat u Aldfaer gebruikte schreef u later. Toch blijf ik bij mijn hoofdvraag: wat wilt u en verwacht u van een programma, dit is immers bepalend bij de aanschaf. Het heeft geen zin een programma aan te schaffen, terwijl de meeste functies niet gebruikt worden. Een Porsche of Maserati auto aanschaffen voor de NL snelwegen ? Gaat het om verwerken van eenvoudig genealogische informatie, dan zal de keuze totaal anders zijn dan werken met gestructureerde bronvermeldingen, scans (Multimedia in het algemeen) koppelen aan personen, gezinnen en bronnen. Welk rapportages wilt u, en/of grafische overzichten en de flexibiliteit daarvan, keuze zinnen in beschrijvende rapporten etc etc. Aanmaken van 'eigen velden', flexibiliteit bij MM, uitsneden, pad en/of naam veranderen zonder dat u de foto's kwijt bent etc etc.
Om andere tevreden gebruikers van bijv. iFamily, PAWriter, GeditCom etc. niet voor het hoofd te stoten wil ik dit niet openlijk bekritiseren.
Inderdaad, Windows software kan op een Mac draaien, hetzij native via Bootcamp (snelste), maar u dient wel een Windows licentie te hebben, of via Parralels en dergelijke programma's, ook dan is Windows installatie noodzakelijk. Andere oplossingen via Crossover, Wine etc. (geen Windows installatie nodig), is handig voor een incidenteel gebruik van een Windows programma, maar daar zou ik mijn genealogische data niet voor willen riskeren. 
Frans van Bodegom

F.J. van BodegomPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!