stamboomforum

Forum logoGenealogische software » Foto-archief

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Wie kan me helpen?

Op mijn pc staan inmiddels duizenden foto's (stambomen en privé). Ik zie inmiddels door de bomen het bos niet meer. Nu ben ik op zoek naar (liefst gratis en Nederlandstalige) software waarmee ik metadata aan bestanden kan toevoegen. Op die manier hoef ik foto's nog maar één keer op te slaan en kan ik ze aan de hand van de toegevoegde metadata sorteren. Vervolgens wil ik ze opslaan in een (ook weer liefst gratis) Cloud, zodat ik er altijd en overal bij kan. 

Wie heeft hier ook ervaring mee en kan me tips geven? Misschien heeft iemand van jullie een andere oplossing, dan hoor ik het graag. Alvast dank!

Marja

Marja van de Breevaart-van Nierop

Dag,

Misschien is dit wat?

    www.dropbox.nl

Harmke

Harmke van der Meer

Dankjewel Harmke voor je reactie.

Dropbox gebruik ik voor mijn privé foto's. Ze hebben vorig jaar de gratis ruimte behoorlijk ingekrompen. Voor de foto's die ik er op had staan was die ruimte al te klein. Ik heb de oudere foto's er toen vanaf gehaald (en op mijn pc gezet) en gebruik Dropbox nu nog voor het ophalen van recente foto's van mijn telefoon en I-pad. Dropbox biedt dus geen gratis oplossing voor mijn probleem, maar tegen betaling zou ik de foto's daar wel in een cloud kunnen opslaan.

Voor mijn stamboomonderzoek heb ik duizenden foto's. Ik heb er een mappensysteem voor bedacht om ze in op te slaan, maar het zijn er inmiddels zoveel dat het systeem begint te haperen. Sommige foto's kunnen op meerdere plekken worden opgeslagen en dan wordt de keuze soms ingewikkeld. Sla je een foto van een gehuwde vrouw nu bij haar echtgenoot op of onder haar meisjesnaam? En waar bewaar je de foto's van haar gezin? Groepsfoto's; waar sla je die op? Wanneer ik alle huwelijksfoto's bij elkaar wil zien, hoe krijg ik dat voor elkaar zonder de foto op meerdere plekken op te slaan?

Voor al deze vragen zou een foto-bewerkings-programma uitkomst kunnen bieden. In zo'n programma kan ik aan de foto naast een datum of jaartal, meerdere metadata (gegevens) toevoegen en daar later op zoeken. En nou ben ik dus benieuwd hoe andere foto's-verzamelaars dat hebben opgelost. 

Nogmaals, bedankt voor je reactie!

Marja

Marja van de Breevaart-van Nierop


Geen direct antwoord, maar kijk hier eens: https://www.google.nl/#q=iptc+database.

Daar zit mogelijk ook freeware bij. IPTC data plaatsen of veranderen kan bijna ieder programma, maar ze terugvinden kunnen ze meestal nooit.

Voor het plaatsen en bewerken van IPTC data kan ik je het gratis programma Irfanview aanraden, (dat ook Nederlands als keuzetaal kent), en dat sowieso prima geschikt is voor het beheren van enorme bestanden..

P.S. Ik weet niet of het wat is, maar ik kwam deze tegen: http://www.colorpilot.com/exif.html

Jan ClavauxPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!