stamboomforum

Forum logoGenealogische software » Plaatsnaam Velsen in GDP.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Als ik in GensDataPro de plaatsnaam Velsen wil invoeren kent GDP alleen Velsen-noord en Velsen-zuid. Bestaat of bestond er vroeger geen Velsen?

marcel

Bij de aanleg van het Noordzeekanaal tussen 1865 en 1876 werd het oorspronkelijk Romeinse dorp Velsen in tweeën gesplitst, namelijk in Wijkeroog (ten noorden van het kanaal) en Velsen (ten zuiden). Dat was eigenlijk het 'ontstaan' van het dorp.

Toen de gemeente Beverwijk (ten noorden van Wijkeroog) rond 1920 plannen maakte om de omliggende dorpen Wijk aan Zee, Wijk aan Duin (gemeente Wijk aan Zee en Duin) en Wijkeroog (gemeente Velsen) te annexeren, vergat Beverwijk echter de gemeente Velsen hierbij te betrekken. Toen Velsen lucht kreeg van deze plannen veranderde het de naam van het dorp Wijkeroog in Velsen-Noord (en Velsen in Velsen-Zuid) om duidelijk te laten merken dat het dorp toch écht bij de gemeente Velsen hoorde.

 

Uit wikipedia

E.L.Smit

Velsen is al een hele oude naam en wat de heer Smit vertelt klopt. Maar het dorp Velsen bestaat nog steeds. Alleen het dorp is door de verbreding van het Noordzeekanaal behoorlijk verkleind. Het bestaat nu nog uit wat huisjes rondom de oude dorpskerk.  

J. van der Linden

Ik kan in GDP de beide Velsen plaatsnamen wijzigen door bij Velsen-noord voorheen Wijkeroog toe te voegen en bij Velsen-zuid voorheen Velsen toe te voegen. Ik kan in GDP geen nieuwe plaatsnaam Velsen invoeren. Een nieuwe plaatsnaam kan alleen als je een persoon in voerd of wijzigd maar dan springt hij steeds na het intikken van Velsen naar Velsen-noord.

marcel

Hallo Marcel,

Probeer dit eens: Bewerkhandelingen > Plaatsen > Bewerk plaatstabel > Nieuwe plaats

Werkt dat?

Mvg

Bas Lems


Bedankt, het is gelukt. Wel even zoeken maar ik zou er zelf niet opgekomen zijn.

marcelPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!