stamboomforum

Forum logoGenealogische software » Nog steeds foutieve huwelijksdatum na upload GEDCOM


Profiel afbeelding

Op 9 maart maakte ik melding van de foutieve vermelding van de huwelijksdatum uit de GEDCOM. In plaats van de datum van het burgerlijk huwelijk, wordt de datum van de kerkelijke inzegening getoond na upload. Wanneer wordt dit aangepast? Nu zijn steeds foutieve gegevens zichtbaar in de publicatie, met het risico dat mensen deze gaan overnemen. Zie als voorbeeld het huwelijk van mijn grootouders:

https://www.genealogieonline.nl/genealogie-mantel/I7.php. Moet zijn 01-08-1919 te Vianen

En van mijn ouders: https://www.genealogieonline.nl/genealogie-mantel/I5.php. Moet zijn 16-06-1949 te Breda.

Martien Mantel

Ik ben blij dat dit ook gebeurt bij een ander. Elke keer dat ik een GEDCOM oplaad met de goede gegevens, dan staan er elke keer de oude fouten er nog in.

 

Paulus Kruijer

Paulus Kruijer

De reden dat je de datum van het kerkelijke huwelijk ziet i.p.v. de datum van het burgerlijk huwelijk kan liggen in je stamboomprogramma in combinatie met de versie van de gedcom die GenealogieOnline gebruikt.

Welk stamboomprogramma gebruik je?

Guido van Harten

Ik maak gebruik van Aldfaer. Zou me verbazen als daar de 'fout' in zit, want ik heb begrepen dat dit een van de meest gebruikte stamboomprogramma's is.

Martien Mantel

Wat betreft het huwelijk van mijn opa en oma staat het volgende in de GEDCOM:

1 HUSB @I7@

1 WIFE @I6@

1 MARR

2 TYPE religious

2 DATE 13 FEB 1926

2 PLAC Emmerich (Duitsland)

2 SOUR @S6534@

1 MARR

2 TYPE civil

2 DATE 1 AUG 1919

2 PLAC Vianen (UT)

Beide huwelijken (religious en civil) staan er dus in. Waarom Genealogie Online 'kies' voor religious in plaats van civil snap ik niet.

Martien Mantel

Ik maak zelf ook gebruik van Aldfaer en ook ik zie hetzelfde. Het probleem is dat Aldfaer gebruikt maakt van Gedcom 5.5 en GenealogieOnline (volgens mij) van Gedcom 5.5.1.

Gedcom 5.5 (en daarmee Aldfaer) vereist een bepaalde structuur in de volgorde van de regels. Op http://aldfaerforum.nl/forum/helpdesk/3135-gedcom-export-import-burgerlijk-en-kerkelijk-huwelijk.html vind je hierover een discussie.

Vriendelijke groet,

Guido

Guido van Harten

@Guido van Harten.

Dank voor reactie en link. Heb met interesse de discussie gelezen op het Aldfearforum. Maar vlgs mij was dit wel een heel specifiek probleem en niet zo'n algemeen probleem zoals ik (en andere) hebben. Zoals bekend is Gedcom een standaard en ik heb niet kunnen ontdekken dat in die standaard bij versie 5.5.1 op het vlak van Huwelijken ten opzicht van versie 5.5 iets aangepast is.

Die discussie in het Aldfearforum heeft me wel op een idee gebracht. Ik heb namelijk in mijn GEDCOM de gegevens van de 2 huwelijkstype omgedraaid, zodat je nu in het bestand staat:

1 HUSB @I7@

1 WIFE @I6@

1 MARR

2 TYPE civil

2 DATE 1 AUG 1919

2 PLAC Vianen (UT)

2 SOUR @S404@

1 MARR

2 TYPE religious

2 DATE 13 FEB 1926

2 PLAC Emmerich (Duitsland)

2 SOUR @S6534@

​Dus nu als eerste het type "civil" en daarna het type "religious". Daarna de GEDCOM aangeboden ter verversing van de publicatie. En jawel, nu staat er de datum van het burgerlijk huwelijk.

https://www.genealogieonline.nl/genealogie-mantel/I7.php

Mijn (voorlopige) conclusie: Genealogie Online leest vanuit de GEDCOM alleen de gegevens van de eerste MARR in, zoals huwelijksdatum en -plaats in en kijkt niet naar het type huwelijk. Na inlezen eerste MARR wordt een volgende overgeslagen.

Voor een tweede publicatie lees ik mijn GEDOM ook in op Mijn-Genea.nl. Daar wordt bij het inlezen wel naar het huwelijkstype gekeken.

http://www.mijn-genea.nl/genea/member/mantel/jacob-mantel/23179878

Martien Mantel

Martien,

Aldfaer exporteert de huwelijksgegevens naar een GEDCOM in de volgorde: ondertrouw, kerkelijk huwelijk, scheiding, burgerlijk huwelijk. De GEDCOM-standaard schrijft geen specifieke volgorde voor, maar ik kan me voorstellen dat bepaalde programma’s daar wel vanuit gaan. Ik pas dit aan in de volgende versie van Aldfaer (7.0), zodat de volgorde van de huwelijksgegevens logischer gerangschikt is: ondertrouw, burgerlijk huwelijk, kerkelijk huwelijk, scheiding.  

Terzijde, Aldfaer gaat uit van GEDCOM 5.5. Dit is namelijk de laatste formele beschrijving van deze standaard en stamt uit 1995.

Hartelijke groet,

Anne van der Ploeg
Aldfaer-team

Anne van der Ploeg

Beste Anne,

Hartelijk dank voor je reactie en de belofte om voor de aanpassing in de volgende versie van Aldfaer. Ik zie daar naar uit.

Natuurlijk vind ik wel jammer dat een veelgebruikt medium als Genealogie Online niet een oplossing kan bieden, zoals Mijn-Genea.nl dat wel kan. Helaas heb ik dat bij meerdere 'bijzonderheden' in mijn stamboom geconstateerd. Zoals bij de wettelijke erkenning van een kind door de vader bij huwelijk. Mijn-Genea.nl maakt hier 'automatisch' melding van, terwijl bij Genealogie Online het kind geen vader heeft.

Nogmaals dank. Kan niet wachten tot de nieuwe versie er is :).

Martien.

Martien Mantel


@Anne van der Ploeg.

Beste Anne,

Gisteren de nieuwe versie (7) van Aldfaer geïnstalleerd. Vandaag de GEDCOM geïmporteerd in Genealogie Online en een aantal huwelijksdata gecontroleerd. Nu wordt inderdaad de datum van het burgerlijk huwelijk vermeld.

Nogmaals hartelijk dank.

Martien.

Martien Mantel







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu