stamboomforum

Forum logoGenealogische software » functies/ambten en gedcom


Profiel afbeelding

Functies  en (kerkelijke) ambten zijn vaak geen beroepen. Zo iemand voert dit ambt doorgaans uit zonder ervoor te worden betaald.

Hoe kan dit het beste in een gedcom-bestand worden opgenomen?

Vriendelijke groet,

Guido

Guido van Harten

Ik voer die ook gewoon als beroep in. Zelfde geldt voor militaire rangen. Maar goed, dat is mijn manier.

Inge

Lijkt mij de enige juiste oplossing; misschien nog een Note in het opmerkingen veld dat het onbetaald of een ambt is.

Groet Herman

H.Schilder

In mijn programma Aldfaer 7.2 (gebruikt Gedom 5.5) wordt het label "functie" gebruikt in een Gedcom export. Dit is zonder de optie om Adfaer-eigen labels te gebruiken.

2 DATE FROM 1846 TO 1849
2 SOUR @S24354@
1 EVEN 1e Luitenant bij de Schutterij
2 TYPE functie

Ik vind het wel een beetje verdacht dat dit een duidelijk Nederlandstalig label is, terwijl Gedcom verder helemaal Engelstalig is.
Dus mogelijk is mijn voorbeeld niet helemaal geldig.

Michaël

Boers

@Michaël,

Dank voor je reactie.

Ik gebruik zelf ook Aldfaer. Naast de direct door gedcom ondersteunde benaming zoals beroep (in gedcom OCCU - occupation) is er door Aldfaer zelf een aantal bij "verzonnen" en ook kun je als gebruiker zelf nog meer items toevoegen onder Overig. Dan zijn de meeste benamingen ook Nederlandstalig, omdat ze door de gebruiker zelf zijn gekozen.

In jouw geval zou ik de functie 1e Luitenant bij de Schutterij gewoon als beroep invoeren, maar dat is uiteraard een eigen keuze.

Guido van Harten


Dag Guido,

Een beroep en een functie zijn wezenlijk andere zaken. Je bent bijvoorbeeld arts van beroep met de functie van directeur van een ziekenhuis.
Of je bent econoom van beroep met de functie van abt van een klooster, om maar wat verzonnen voorbeelden te noemen.

Uiteraard als het gedcom label 'OCCU' het enige is dat tot je beschikking staat, dan wordt je wel gedwongen functies en beroepen op een hoop te vegen, maar formeel is het nog steeds incorrect.

Michaël

BoersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu