stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Alias-veld opgelostProfiel afbeelding
Kan a.j.b. het Alias-veld uit de Gedcom ook gepubliceerd worden? Het zou veel misverstanden voorkomen als een bezoeker ziet dat iemand ook onder een andere achternaam bekend is, bijv. na een huwelijk de achternaam aangenomen heeft van de partner. Handig lijkt me om bij het zoeken op achternaam meteen ook het Alias-veld te doorzoeken.

Pauline Berens Wesuwe - 12 nov 2019 - 21:28

Beste Pauline,

Ja dat is mogelijk. Sterker nog het zit al in de "code", maar op de een of andere manier komt het er nog niet uit. Ik ga er naar kijken.

mvg,
Bob Coret

Bob Coret - 13 nov 2019 - 15:17

Het euvel van het niet publiceren van de het alias veld (in GEDCOM _ALIA) is verholpen.

Zie bijv. https://www.genealogieonline.nl/ofb-wesuwe/I113.php (de "Ook bekend als" regel)

Bob Coret - 13 nov 2019 - 17:24

Inmiddels "opgelost" ongedaan gemaakt omdat ik ook nog voorstelde: "Handig lijkt me om bij het zoeken op achternaam meteen ook het Alias-veld te doorzoeken." Dat laatste is nog niet het geval, als ik bijv. zoek in tekstveld Zoek-op-naam-binnen-deze-publicatie op Anna Margaretha Berentzen terwijl Berentzen in het veld Ook-bekend-als veld staat, dan wordt deze naam niet herkend in de keuzelijst, alleen Anna Margaretha Berenzen wordt herkend. Hetzelfde geldt voor Doorzoek-alle-personen. Kunt u a.u.b. alsnog op dit voorstel reageren? Misschien iets voor de wensenlijst?

Pauline Berens Wesuwe - 23 jan 2021 - 13:45

Weet wat je (uw) vraagt; toevoegen van structuren zoals velden indexeren en zichtbaar maken kost veel tijd, omdat u aanpassing aan omgevingen vraagt, die ook nog eens getest moeten worden en dat ook nog eens in een niet gestandariseerde Gedcom omgeving

Uitgeschreven lid - 31 jan 2021 - 17:10 (laatst bijgewerkt 31 jan 2021 — 17:11 door auteur)

Ja en? Misschien handiger als Bob Coret reageert.:-)

Pauline Berens EBBI - 1 feb 2021 - 09:14

Vriendelijkheid kan ook helpen !

Uitgeschreven lid - 3 feb 2021 - 22:38

@Pauline, Herman is een enthousiaste vrijwillige meedenker/doener op de Helpdesk met veel technische kennis. Iedereen mag meedenken met de Helpdeskvragen. Om de x-tijd hebben Bob en ik (moderator) Skype sessies om alle hulpvragen en problemen aan te pakken. Dit kost uren achter elkaar. We kunnen dus niet altijd direct reageren, of iets moet spoed zijn.
Bob zal zeker nog reageren, maar graag wat geduld en begrip.

Yolanda Lippens - 6 feb 2021 - 14:28

@Pauline

Dat laatste is nog niet het geval, als ik bijv. zoek in tekstveld Zoek-op-naam-binnen-deze-publicatie op Anna Margaretha Berentzen terwijl Berentzen in het veld Ook-bekend-als veld staat, dan wordt deze naam niet herkend in de keuzelijst, alleen Anna Margaretha Berenzen wordt herkend. Hetzelfde geldt voor Doorzoek-alle-personen.

En ook in de index op namenlijst komt Anna Margaretha alleen onder Berenzen voor en dus niet ook onder Berentzen.

Ik ga even hard op denken. Een mogelijkheid zou zijn om bij "aliasen" niet één "pointer" naar een persoon op te nemen in de (zoek)index, maar meerdere.

Wat me echter belemmerd is het feit dat de informatie in dit voorbeeld uit een _ALIA veld komt (GEDCOM gemaakt door PRO-GEN). Dit is een user defined gedcom tag die dus niet in de GEDCOM specificatie staat omschreven. Ook PRO-GEN zelf heeft geen online beschrijving van dit door hen "verzonnen" tag. Ik weet dus niet precies wat er in dit _ALIA veld staat!! Is dat altijd alleen een achternaam, of kan dit ook voornaam en achternaam zijn? In het eerste geval moet ik dus voor de "tweede naam" de voornaam uit de naam pakken en daar het alias achter plakken. In het tweede geval kan ik gewoon de alias als complete naam beschouwen als "tweede naam".

Wat staat er in de PRO-GEN handleiding over het Ook-bekend-als veld?

Bob Coret - 6 feb 2021 - 15:32

Hartelijk bedankt voor je reactie Bob. Ik zoek het antwoord straks ff op en kom er dan op terug..

Pauline Berens EBBI - 6 feb 2021 - 15:43

Maar liefst 3 verschillende definities kom ik tegen van de _ALIA tag, 2 ervan in Pro-Gen:

1) PRO-GEN.PDF gebruikersdocumentatie
INDI NAME _ALIA aliasnamen

Alias
Dit veld is bedoeld om de aliasnamen te bewaren. De inhoud van het aliasveld wordt
tussen ronde haakjes achter de achternaam afgedrukt.

2) TECHNIC.pdf technische documentatie
Een GEDCOM tag is een symbolische aanduiding van een bepaald gegeven en wordt standaard
weergegeven door meestal 4 letters van de Engelse naam van dat gegeven.
ALIA i alias Roepnaam

3) http://wiki-en.genealogy.net/GEDCOM-Tags

ALIA ALIAS An indicator to link different record descriptions of a person who may be the same person.

Wat nu? Kun je hier iets mee? Heb je enig idee hoe gebruikers van genealogieonline deze tag aanleveren via Gedcom? Als we het allemaal op dezelfde manier aanleveren en hierover afspraken maken valt het veld misschien doorzoekbaar te maken. Om te beginnen bijv. afspreken welk scheidingsteken te gebruiken binnen het alias-veld om meerdere aliassen te scheiden of geen scheidingsteken, en de spatie(s) in achternamen vervangen door koppelteken of underscore. En alleen alternatieve achternamen of alternatieve schrijfwijzen van de achternaam, geen alternatieve voornamen of roepnamen stel ik voor. Mijn voorstel ligt het dichtst bij definitie 1 dus. Ik wil best het pipe-teken (=verticale streep) dat ik als scheidingsteken gebruik verwijderenAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 6 feb 2021 - 18:11

niet meer relevant

Uitgeschreven lid - 7 feb 2021 - 10:20 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 21:26 door auteur)

Ja, het is wel duidelijk dat de Alias-tag geen officiële Gedcom (meer) is:-) Hoop niet dat dat 'n belemmering is om doorzoekbaarheid ook op aliassen mogelijk te maken. Ook al zal er 'n oplossing gevonden moeten worden voor 't verschillend invullen van het Alias-veld, zie 6-2 15:43. Het Alias-veld gebruiken als Auch Genannt komt ook op andere sites voor, bijv. 

https://online-ofb.de/famreport.php?ofb=ruetenbrock&ID=I12558&nachname=Kollmer&modus=&lang=de

oftewel Ook Bekend Als, bijv.

https://www.stamboomonderzoek.com/thedutchconnection/getperson.php?personID=I12558&tree=thedutchconnection 

Aliassen lijken ook gebruik te worden bij de beoordeling of 'n persoon ook in andere publicaties op Genealogieonline voorkomt, zie bijv.

https://www.genealogieonline.nl/van-dijken-stamboom/I12758.php

Wat kan ik doen om draagvlak te creëren voor m'n voorstel?Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Pauline Berens Wesuwe - 7 feb 2021 - 15:20


niet meer relevant

Uitgeschreven lid - 7 feb 2021 - 15:53 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 21:26 door auteur)De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu