stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Gebruikers van Centurial ?Profiel afbeelding

Ik ben nieuwsgierig of er op dit forum meer gebruikers van de Centurial software zitten of ben ik de bekende dolende die denkt dat hij als enige het genealogische software licht heeft gezien?

Johan van der Donk - 3 dec 2020 - 12:19 (laatst bijgewerkt 3 dec 2020 — 12:20 door auteur)

Johan, je bent niet de enige. Alhoewel eigenlijk ben ik geen gebruiker, dat wilde ik wel. Het idee erachter spreekt mij aan, echter ik liep in een vroeg stadium tegen twee problemen die mij ervan weerhielden met het programma door te gaan.
1. De algehele performance: Het laden duurt veel te lang, zoveel koffie is niet goed voor mij. Daarbij geven programma's die lang nodig hebben alvorens je iets kan doen een niet helemaal pluis gevoel (waarschijnlijk ten onrechte), je moet maar hopen dat het goed komt.
2. Het lukt mij niet om na import van mijn bestaande database de bewijzen toe te voegen. Ik kon allen op basis van een bewijs een nieuwe persoon toevoegen. Als je van scratch af begint een heel betrouwbare methode maar moet ik dan van nul af aan opnieuw beginnen? Daartoe ben ik niet bereid.

Het programma staat nog steeds op mijn pc en als aan bovenstaande punten iets gedaan wordt wil ik er graag nog eens mee aan de slag.

Reinoud van Wijk - 3 dec 2020 - 13:31

Hallo Reinoud,

Ik ben inderdaad opnieuw begonnen, op zich niet zo spannend omdat ik de meeste bronnen toch panklaar in Aldfear heb staan, maar wel confronterend dat door die manier van werken de nodige fouten te voorschijn zijn gekomen in mijn bestaande publicatie, zoveel fouten zelfs dat ik hen op diverse plaatsen offline hebt gehaald. Verschillen in gegevens komen in Centurial bij het bekijken van de bewijzen per persoon direct te voorschijn, waardoor je gedwongen wordt om deze te controleren op juistheid van inbrengen of op fouten gemaakt door een ambtenaar, ik ben dus erg in mijn nopjes met Centurial, maar ik heb dus geen ervaring met het inladen van bestaande publicaties.    

Johan van der Donk - 3 dec 2020 - 14:24

Het beeld van je eigen fouten tegenkomen herken jammer genoeg!
Nadat ik dus niet doorging met Centurial ben ik in mijn vertrouwde programma TMG de bijbehorende bronnen gaan invoeren. Wat ik 40 jaar geleden met de hand heb opgeschreven is nu mooi online te controleren en alles wat ik niet had opgeschreven wordt meteen meegenomen.

De schade valt eigenlijk best wel mee op één uitzondering: door velen wordt rond 1640 een stamvader van de familie van Wijk opgevoerd, ik heb dat op een gegeven moment gewoon overgenomen. Nu heb ik nog eens goed naar de combinatie tussen dopen, trouwen en enkele notariële akten gekeken en daardoor heb ik de stamboom in tweeën gesplitst. Dit kan ik goed onderbouwen.
Overigens zou het mij niet verbazen als twee of meer generaties eerder er wel degelijk een gemeenschappelijk stamvader zou zijn. Of ik dat ooit bewijzen kan...

Reinoud van Wijk - 3 dec 2020 - 17:07

Oei, ja snap je probleem, ik ben veel korter bezig en veel van mijn gebruikte bronnen en gegevens zijn digitaal, dat maakt het gebruik van Centurial veel gemakkelijker, zeker in combinatie met Openarchieven en bvb FamilySearch of andere scan's van akten.

Mijn vrouw en ik delen ook een stamvader, alleen is die in 1725 geboren, dat is makkelijker te bewijzen dan nog eens een kleine 100 jaar verder in de tijd. Mooie hobby hebben wij of niet :)

Johan van der Donk - 3 dec 2020 - 17:51 (laatst bijgewerkt 3 dec 2020 — 17:55 door auteur)

Hallo Johan, ook ik ben een gebruiker van Centurial. Na verschillende software pakketten geprobeerd te hebben, is mijn persoonlijke conclusie dat Centurial voor mij de software is die het beste bij mij past. Het mooie van Centurial is dat je je conclusies altijd kunt terugvoeren tot het bewijsmateriaal en bronnen waarop het was gebaseerd. Omdat Centurial iets anders werkt als de meeste andere software, is het misschien wel aardig om te vermelden dat sinds versie 1.18 interactieve tutorials geintroduceert zijn in Centurial, je kunt deze heel gemakkelijk eens uitproberen door de laatste versie (1.18) te downloaden van de site van Centurial 

Peter Buijk - 5 dec 2020 - 05:43


Hallo Peter,

Ik heb een persoonlijk licentie op Centurial, versie 1.18 heeft zich dan ook netjes aangekondigd en ondertussen draait deze mij :) De tutorials moet ik nog bekijken, zelf heb ik niet echt moeten wennen aan Centrurial, als je maar door hebt dat je zonder het inbrengen van een bron geen personen kan inbrengen ;) 

Johan van der Donk - 5 dec 2020 - 15:24Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu