stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » aldfaer onderhoud bronnen en notitiesProfiel afbeelding

niet meer relevant

Uitgeschreven lid - 23 mei 2021 - 13:54 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 21:38 door auteur)

@ien

uw quote: "Dank @Herman er zal denk ik geen gemakkelijke manier zijn om dit probleem uit de wereld te helpen. Tenzij Aldfaer de constructie van het gebeuren aanpast."

Nochtans, is het  volgens Herman heel simpel, nml. dezelfde oplossing dat Aldfaer u heeft voorgesteld. Blijkbaar vindt u dit niet doenbaar. Nochtans is dit de enige werkwijze waarmee u uw bronnen kunt wijzigen. 

Michaël heeft het u nogmaals duidelijk gemaakt quote: "Bij mijn weten is wat jij wil niet mogelijk". Hiermee herhaalt hij hetgeen Aldfaer u eerder reeds vermeld heeft. M.a.w. wachten tot Aldfaer de constructie aanpast heeft geen zin.

@Herman,

U geeft zelf de simpelste oplossing en vermeld tegelijk de reden waarom het niet in een programma als Aldfaer, en anderen, uitvoerbaar is.

uw quote: "Het is net zo iets als zoeken en (alles) vervangen (de tekst delen die je echt zelf wilt) in Windows kladblok".

Wanneer eenzelfde woord in een bron, een notitie of andere gegeven voorkomt, kan een programma niet uitmaken waar het woord wel al dan niet mag gewijzigd worden. M.a.w. u moet zelf bepalen waar het mag.

De vraag is nu, hoe kan de simpele oplossing van Herman toegepast worden? 

Namelijk door een gedcom-export > wijziging > gedcom-import. En neen, er zal geen dataverlies zijn. Dataverlies komt niet voor als de export en import in hetzelfde programma gebeurt, maar wel wanneer het ene programma andere standaards gebruikt dan het andere.

Download en installeer deze gratis veredelde kladblok. In de zoekfunctie hoeft u het te zoeken woord alsook het vervangwoord maar eenmalig in te vullen. Het volstaat dan om telkens op 'volgende' en 'vervangen' te klikken. En ja, door de hierboven vermelde reden zal het één voor één zijn. Het positieve hieraan is dat u beslist waar de wijziging mag doorgevoerd worden en waar niet.

joske - 23 mei 2021 - 21:46

niet meer relevant

Uitgeschreven lid - 24 mei 2021 - 07:43 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 21:38 door auteur)

@joske,

Het is niet zeker dat export - import echt veilig is. In theorie zou elk programma namelijk wel zijn eigen GEDCOM moeten begrijpen, maar in de praktijk is dat niet altijd zo. Zoiets moet je daarom echt even goed testen.

Uitgeschreven lid - 2 jun 2021 - 13:28

niet meer relevant

Uitgeschreven lid - 5 jun 2021 - 19:44 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 21:39 door auteur)

Ik snap wat je bedoelt, maar het klopt niet. Als Aldfaer bij export systematisch iets weglaat, omdat dat niet goed in GEDCOM past, of door een fout, zal dat gegeven zowel bij stap 1 als stap 4 niet verschijnen, en dan zie je geen verschil. Het is geen betrouwbare test, omdat je alleen naar de buitenkant kijkt.

Uitgeschreven lid - 6 jun 2021 - 16:20

niet meer relevant

Uitgeschreven lid - 7 jun 2021 - 08:08 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 21:39 door auteur)

Ik snap wat je bedoelt, en ik weet ook niet of je met Aldfaer dingen kan die niet naar GEDCOM worden geexporteerd. Ik zeg alleen dat het, als het gebeurt, niet aan de GEDCOM zelf te zien is, en dat het vergelijken van GEDCOMs dus geen zekerheid biedt. Dat is een kwestie van logica, en de auteurs van Aldfaer geven er zelf ook geen informatie over.

Uitgeschreven lid - 7 jun 2021 - 14:37

Ik heb het uitgeprobeerd. De woorden die ik wilde wijzigen zaten voornamelijk in het onderdeel bronnen.

Na export gedcom en wijzigen van een aantal woorden (in kladblok) de gedcom geïmporteerd in een nieuwe lege stamboom.

Geen verlies van personen, gegevens of materiaal.

Voor mij een mooie oplossing. 

Met dank aan alle deelnemers aan dit item!

Maria Leclair-Husken - 23 jun 2021 - 18:11

Volgens mijn ervaring is het op de volgende manier in Aldfaer heel goed mogelijk:

  1. Klik in de menubalk op [Stamboom].
  2. Ga vervolgens in het roll-down menu naar de tweede optie: [Onderhoud      > ].
  3. Vervolgens rechts van de > naar [Bronnen] of [Notities]   (vierde en vijfde van onder af).
  4. Type in het zoekveld de tekst die vervangen moet worden.
  5. Klik boven het zoekveld op de toets [A -> B] (tekst wijzigen. derde van links).
  6. Vervang in het vak [Tekst wijzigen] de oude tekst door de nieuwe tekst.
  7. Klik op de [OK] toets.

En klaar.

Jan Verkade - 19 sep 2021 - 12:46

Dag Jan,

Je hebt de oorspronkelijk vraag niet goed begrepen: het gaat niet om het wijzigen van één bron, of notitie, maar om het bulkwijzigen van vele bronnen, of notities. En daar bestaat binnen Aldfaer geen directe oplossing voor. Slechts door de al aangegeven omweg van een Gedcom export, edit en import is het beoogde effect wel te behalen, zij het met de nodige risico's, aangezien je bij een gedcom import alle gegevens wijzigt en niet alleen de beoogde bronnen of notities. En aangezien het om bulkwijzigingen gaat, is het haast niet doenlijk om van ieder gewijzigde persoon te controleren of alleen de beoogde bron of notitie is veranderd, of dat er ook -onbedoeld- andere wijzigingen zijn meegekomen.

Michaël

Boers 2 - 19 sep 2021 - 15:22

Beste Michaël, ik heb de vraag heel goed begrepen. Volgens mij werkt mijn oplossing prima voor bulk wijzigingen. het werkt alleen niet wanneer je slechts een deel van de brontekst of notitie tekst wil wijzigen.

In genealogie is niets haast ondoenlijk.

Jan Verkade - 19 sep 2021 - 19:04


Beste @Jan, het gaat inderdaad om bulkwijzigingen binnen Aldfaer zoals Michael zegt.

Zelf wil ik het niet proberen via de gedcom procedure. Lijkt te riskant tenslotte kan je onmogelijk alles binnen je Aldfaer gaan controleren of alles weer goed op zijn plek is terecht gekomen zeker als je het nodige erin hebt staat.

Ook weet ik niet wat er gebeurt met de toevoegings- en wijzigingsdatum binnen iedere record dat je hebt ingevoerd. Wordt die gewijzigd als je een gedcom weer herstart binnen aldfaer? Op dit moment kan ik bewijzen op welke datum ik iets heb ingevoerd.

Ik wil dit topic nog niet afsluiten als opgelost en ben benieuwd wat er nog meer wordt aangevoerd. 

ien lejeune - 19 sep 2021 - 20:15Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu