stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Hoe zet ik een bron op mijn stamboom.Profiel afbeelding

Ik ben nieuw op genealogie online. Mijn stamboom heb ik inmiddels geplaatst.

Hoe kan ik nu een bron (bijv. een geboorteakte uit het Utrechts Archief) plaatsen bij een persoon uit mijn stamboom?

Andre Gresnigt - 5 mar 2022 - 13:09

Hallo Andre, in Genealogie Online kun je geen bronnen toevoegen dit moet je doen in je stamboomprogamma en dan via het zgn gedcombestand je stamboom bijwerken, weet u hoe dit moet ?

Enoch Stuivenberg - 5 mar 2022 - 16:48

Dag André,

Je hebt je stamboom ongetwijfeld in een genealogisch programma opgezet en van daaruit een Gedcom bestand aangemaakt en dat bestand bij Genealogie Online geïmporteerd. Het is in het genealogieprogramma waar je je oorspronkelijke gegevens bijhoudt, waar je ook je bronneninformatie moet opnemen.

Hoe dat moet gebeuren, hangt sterk af van welke software je gebruikt. Hoe je een bron compact, consistent en correct kunt beschrijven is beschreven in een boek door de Amerikaanse genealoge Elizabeth Shown Mills: "Evidence Explained". Dat is wel een boek voor de fijnproevers die bronnen op professionele manier willen beschrijven.

Voor de gewone mens is het belangrijk dat je opschrijft bij welk instituut je iets gevonden hebt (WieWasWie, FamilySearch, GrongerArchieven, Stadarchief Amsterdam, of de website van deze of gene), over welke verzameling het gaat (bijvoorbeeld Burgerlijke Stand Amsterdam, of Bevolkingsregister Den Haag, Registers van het Gemaal van Oosterhout) en vooral het Archiefnummer, of Toegangnummer (dat is hetzelfde) en het Inventarisnummer. Verder zijn paginanummers belangrijk en als je een digitale bron gebruikt het scannummer.
Wegens de vluchtigheid van websites is het belangrijk naast het vernoemen van het webadres (de URL), ook de datum op te nemen wanneer je de gegevens gezien hebt.
En als laatste is het vooral prettig als je een constante en consistente manier hebt om bronvermeldingen op te nemen.
De praktijk is dat iedereen dat anders doet en dat je langzamerhand al doende leert wat jouw manier is.

Kijk vooral ook hoe de profi's het doen en kijk de kunst zoveel mogelijk af. En bedenk dat het doel van een bronvermelding is dat een ander (maar ook jijzelf) kan terugvinden waar die bron is en kan controleren of de informatie verkregen uit die bron wel correct is.
Ik heb diverse keren meegemaakt dat ik aanvankelijk in mijn jeugdig enthousiasme de gegevens uit een bron verkeerd had overgenomen (typfoutje, niet goed gelezen, verkeerd geïnterpreteerd, noem maar op), dat ik dan bij een latere blik op die bron weer heb gecorrigeerd. Dus, bronverwijzingen zijn er niet alleen voor anderen, ook voor jezelf.

Aangezien er veel kaf onder het genealogisch koren zit, is het belangrijk bij het gebruiken van gegevens je een oordeel te vormen over de betrouwbaarheid van de vermelde gegevens. Dat geldt niet alleen voor gepubliceerde stambomen, maar net zo goed voor Bevolkingsregisters en overlijdensaktes, waarvan bekend is dat de informatie daarin vaak onbetrouwbaar is. Hier geldt voor professionals de journalistieke regel: één bron is géén bron. Je moet dus meerdere onafhankelijke! bronnen hebben die hetzelfde zeggen, voordat je iets als waar kunt aannemen. En dan is het nog een hele kunst, indien de bronnen elkaar tegenspreken, daar de waarheid uit naar boven te halen.

Voor stambomen is een eerste schifting op kwaliteit en betrouwbaarheid de aanwezigheid van bronvermeldingen en de uitvoerigheid van die vermeldingen. Een stamboom is net zo goed als zijn bronvermeldingen.
Omgekeerd betekent dat dus niet dat een stamboom met bronvermeldingen daarom betrouwbaar is!

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje op weg heb kunnen helpen,

Michaël

Boers 2 - 5 mar 2022 - 17:08

Hallo André, kennelijk weet je wel hoe je in je stamboomprogramma kunt verwijzen naar 'n bron, zie bijv.

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-gresnigt/I28.php

Misschien bedoel je de vraag dus anders en probeer je 'n (kopie van 'n) document te koppelen aan 'n persoon? Dat kan niet via GEDCOM, je kunt wel verwijzen met 'n link, of eigenschappen zoals actenummer, archiefnummer, erfgoedinstelling etc. van de bron overnemen in bronvelden in je stamboomprogramma. De bronvelden verschillen per stamboomprogramma. Voorbeeld van 'n link naar 'n akte in Wiewaswie:

https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/49646488

Als je links gebruikt ben je wel zelf verantwoordelijk voor het checken af en toe of de link nog wel werkt. 

Een document aan 'n persoon koppelen kan wel als je het document opslaat als afbeelding (als 't dat nog niet is) en in je stamboomprogramma plaatst bij 'n bepaalde persoon. Afbeeldingen ga je los van je GEDCOM uploaden. Je beheert afbeeldingen na publicatie in het afbeeldingenbeheerscherm op GO. Voorwaarde is wel dat je stamboomprogramma afbeeldingen ondersteunt. De afbeelding telt niet mee als bron, wel als afbeelding.

Wil je toch graag je afbeelding kwijt in een brontekstveld en schrik je niet terug van een beetje HTML kijk dan 'ns naar 't bidprentje op 

https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I4183.php

Het bidprentje staat niet op de webserver van GO maar op m'n eigen website. Zulke ruimte moet je dus wel hebben of regelen. Ik doe dat zo omdat m'n stamboomprogramma geen afbeeldingen ondersteunt. In het bronveld zet je dan "bidprentje" of zoiets.

Verder sluit ik me aan bij Enoch en Michaël. Is hiermee je vraag afdoende beantwoord? Heb je nog hulp nodig?

Pauline Berens EBBI - 10 mar 2022 - 16:42 (laatst bijgewerkt 11 mar 2022 — 07:57 door auteur)


Best Andre, 

Handmatig kan het ook door in het gedcom import bestand wijzigingen aan te merken en een multi media record toe te voegen.

Het nadeel is wel dat je het steeds als je een nieuw importbestand genereer deze handmatig moet aanpassen.

bv

0 @M74@ OBJE
1 FILE <picture name>.jpg (png, tiff en er zijn er meedere die toegestaan zijn.
2 FORM jpg
3 TYPE PHOTO
2 TITL Huwelijk

 

@M74@ is dan de reference die je bij Inividual of Family record neer zet zoals 1 OBJE @M74@ in onderstaand voorbeeld.

BV

0 @Mue030@ FAM
1 MARR
2 DATE 23 APR 1792
2 PLAC ,,,Hoogmade,Kaag en Braassem,Zuid-Holland,Zuid-Holland
3 FORM street,neighborhood,postal code,city,municipality,province,country
1 HUSB @I110@
1 WIFE @I109@
1 CHIL @I112@
1 NCHI 1
1 SOUR @S1493@
1 OBJE @M74@
 

Ik hoop dat dit helpt. Al is het maar om het import bestand een beetje te leren begrijpen.

Veel succes,

John
 

John Sijm - 18 mei 2022 - 11:20Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu