stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Samen gevoegd en ben gebruiker van Aldfaer. opgelostProfiel afbeelding

Ik heb 2 onvolledig stambomen samen gevoegd. Maar nu zit ik met veel gegevens die er dubbel in staan .Dit word gemeld in de stamboom controle.Nu kan ik ze wel 1 voor 1 verwijderen maar is er geen manier om dit sneller te doen?

Weet iemand een oplossing? Het is met Aldfaer. 

E Stoffelen van geel - 27 apr 2022 - 13:21 (laatst bijgewerkt 28 apr 2022 — 10:31 door moderator)

Samenvoegen is in elk programma veel gedoe vermoed ik en hoewel ik zelf Pro-Gen gebruik, dus geen Aldfaer, hoop ik dat je toch iets aan het volgende hebt:

  1. Om hoeveel mensen gaat het? Stuk voor stuk dubbelen verwijderen lijkt veel werk, maar zorgen dat de resterende mensen correct aan elkaar gekoppeld zijn/worden is belangrijker. Het is 'n afweging of handmatig samenvoegen uiteindelijk niet sneller gaat dan Aldfaer het samenvoegen te laten doen als je niet zelf de regels voor samenvoegen kunt bepalen.
  2. Kun je het samenvoegen a.j.b. opnieuw proberen en bij de instellingen opgeven dat je geen dubbelen wilt? Hopelijk is er 'n instelling waarmee je aan kunt geven wat de definitie van 'n dubbele persoon moet worden. Bijv. als geboortedatum, datum overlijden en voornamen gelijk zijn van 2 personen neem de tweede dan niet over, maar bij de eerste ontbrekende koppeling met ouders en partner(s) wel. Er kunnen veel twijfelgevallen zijn waarvoor het verstandig is handmatig te beoordelen of 2 mensen dezelfde zijn. Een tweeling met deels gezelfde voornamen die binnen 'n dag overleden is bijv. zal voor 1 persoon aangezien worden als je de beoordeling te losjes afstelt bijv. Anna Maria is gelijk aan Maria Helena. Te strak afstellen is ook niet goed, Johann Gerhard en Geert kunnen best dezelfde persoon zijn, maar hoeft niet. Dan nog moet je zelf koppelingen checken, wat op zich ook veel werk kan zijn. Bijv. vrouw is getrouwd met man die 2x voorkomt, de tweede man verwijder je omdat daarvan geboortedatum ontbreekt, maar het kan best zijn dat de ouders van de tweede ontbreken bij de eerste, dus dan moet je alsnog de ouders van de tweede koppelen aan de eerste. Ook kan 't zijn dat je de datum van 't tweede huwelijk moet overnemen in 't eerste als die daar ontbreekt.
  3. Zijn beide stambomen door dezelfde persoon gemaakt? Zoja, dan bevatten ze allebei waarschijnlijk dezelfde manier van stamboomonderzoek, bijv. achternaamspelling. Zie dat je van Geel heet. Ik ben jaren geleden begonnen achternamen die veel op elkaar lijken hetzelfde te spellen om dubbelen te voorkomen. Alternatieve schrijfwijzen zet ik in het Alias-veld. Bijv. als de meest voorkomende schrijfwijze is "von Gähle", dan belanden van Geel, van Gehl, etc. in het Alias-veld en von Gähle in het Achternaam-veld. De meningen over deze werkwijze zijn verdeeld, want allesbehalve historisch verantwoord, maar het scheelt wel veel dubbelen:-)

Pauline Berens EBBI - 28 apr 2022 - 08:27

Aldfaer heeft een prima eigen helpdesk, waar je enorm goed geholpen wordt:

https://aldfaerforum.nl/forum/helpdesk.html

Hier wordt bijvoorbeeld hetzelfde probleem besproken:(mergen is computertaal voor samenvoegen)

https://aldfaerforum.nl/forum/helpdesk/7016-twee-bestanden-mergen.html#41550

Jan CIavaux - 28 apr 2022 - 08:35 (laatst bijgewerkt 28 apr 2022 — 11:37 door auteur)

Hallo E, heb je nog hulp nodig?

Pauline Berens EBBI - 29 apr 2022 - 08:17

Dit ga ik zeker proberen.Bedankt

E Stoffelen van geel - 29 apr 2022 - 13:05


ik ga nu proberen via Aldfaer alles te herstellen.Bedankt voor je advies.

E Stoffelen van geel - 29 apr 2022 - 13:06De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu