stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Kan dit en gaat dit werken?



Profiel afbeelding

LS,

Ik beheer en publiceer een vijftal genealogieën (in Aldfaer). Het lijkt mij handig om deze (het gaat allemaal om directe familie van elkaar) 5 via Gedcom in 1 grote database te verzamelen in een apart genealogieprogramma , of zelfs in een nieuw aan te maken database in Aldfaer.

Lijkt dit handig, of is dat niet zo slim?

Als het handig is/lijkt is dan Aldfaer daarvoor geschikt of kies ik beter een ander Genealogie programma ( bv Renion oid) ?

T. J. Roos - 3 apr 2023 - 10:39

Dag Roos,

Het combineren van verschillende databases heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat -indien er dubbele personen bestaan- je deze ontdekt, en er dus links tussen de verschillende databases ontstaan. Het bij werken van deze dubbele personen hoeft dan in het vervolg maar één keer te gebeuren.
Een heel klein voordeeltje is dat een gecombineerde database over het algemeen kleiner zal zijn dan vijf losse databases bij elkaar opgeteld. Over het algemeen doet de grootte van databases er niet zoveel toe.
Een nadeel is dat dit een heel secuur werkje is, waarbij je achteraf grondig moet controleren of het integratieproces precies zo is verlopen als dat je hoopte en dat er geen onverwachte bij-effectenzijn ontstaan.
Een nadeel kan ook zijn dat -indien je gegevens deelt met anderen- je met losse databases precies die gegevens kunt delen die voor één groep geïnteresseerden belangrijk is. Terwijl als alles in één database zit, moet je meer moeite doen om de gegevens die oorspronkelijk uit een van de vijf databases kwamen weer af te zonderen.

Over het algemeen is de consensus wel om alle gegevens in één database te bewaren.

In Aldfaer kun je deze klus prima doen. Maar zorg wel dat je de oorspronkelijke vijf databases goed bewaart, zodat je altijd terug kunt keren naar de oorspronkelijke situatie.
Maak in Aldfaer voor iedere database een Gedcom export met onderstaande instellingen:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Eventueel kun je er voor kiezen om materiaal NIET te exporteren, dat hangt af van jouw specifieke situatie.
Belangrijk is dat je Aldfaer-uitbreidingen die buiten de GEDCOM-standaard vallen aanklikt. Hierdoor zal na een import van het Gedcom-bestand exact dezelfde informatie bevatten als de oude database.

Maak een nieuwe groep aan door in het hoofdmenu Tonen | Groepen te kiezen en in het nieuw geopende venster op het volgende ikoon te klikken: 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Er ontstaat weer een nieuw venster, waarin je eventueel de naam van de nieuw aan te maken groep kunt wijzigen en daarna klik je op Toevoegen.
Als het goed is wordt er aangegeven hoeveel mensen er in de groep zitten en dit aantal moet exact overeenkomen met het aantal personen dat in het Hoofdscherm wordt getoond. In de getoonde lijst met groepen klik je nu met de rechter muis op de nieuw aangemaakte groep en kiest: Bewaar als Gedcom.

Bewaar exports van alle vijf databases.
Maak nu een nieuwe Aldfaer stamboombestand aan. En exporteer het eerste Gedcom exportbestand in deze stamboom. Dat mag geen enkel probleem opleveren. Hooguit zullen er vervolgvragen over gekoppelde bestanden (het Materiaal) komen.

En nu wordt het spannend, want nu moet je de volgende Gecom exportbestanden importeren en daar kunnen dus dubbelen in zitten. Ik weet niet precies welke meldingen je dan krijgt over dubbelen en wat er met de gegevens gebeurt. Dit moet je dus proef-ondervindelijk vaststellen. En na ieder vervolg-import steeds opnieuw steekproefsgewijs vaststellen of er nergens conflicten of ongewenste wijzigingen zijn ontstaan.

Michaël

Boers 2 - 3 apr 2023 - 12:19 (laatst bijgewerkt 3 apr 2023 — 12:32 door auteur)

Op het Aldfaer forum staat deze reactie op een soortgelijke vraag: dubbele personen worden niet herkend tijdens het importeren. Ontdubbelen moet handmatig gebeuren. Daar is namelijk geen ontdubbel tool voor beschikbaar binnen Aldfaer (wel in sommige andere programma's).
https://aldfaerforum.nl/forum/helpdesk/7790-kan-dat-van-twee-stambomen-een-maken-familie-vader-familie-moeder.html#45831

TonnyR - 4 apr 2023 - 17:31


Voor het zoeken van dubbelen vind ik RootsMagic een van de beste programma's. Je kan daarvoor heel goed de gratis versie gebruiken, die je via deze link kunt downloaden:

https://rootsmagic.com/Try/RootsMagic/

Let op: Je kan hier gewoon op de Download-knop klikken, zonder iets in te vullen. Het programma werkt snel, ook met grote stambomen, en ik zou het in jouw geval alleen gebruiken om te zien welke personen echt dubbel zijn, zodat je die in Aldfaer handmatig kan samenvoegen. Gegevens via GEDCOM naar RootsMagic brengen, daar samenvoegen, en dan via GEDCOM weer terughalen leidt namelijk gegarandeerd tot gegevensverlies.

Enno Borgsteede - 18 apr 2023 - 17:57







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu