stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » het vinkje "niet publiceren" is genegeerd



Profiel afbeelding

3 familieleden van mij zijn nog niet zo lang geleden overleden, voor mij nog te kort geleden om te publiceren. Ik heb dan ook het vinkje 'niet publiceren' gebruikt. Toch staan ze op de publieke website. Een nog levend familielid is eveneens gepubliceerd (zij attendeerde me er op). Hoe kan dit en hoe los ik dit snel op? (Ik heb inmiddels wel privacy gevoelige informatie weggehaald en opnieuw ge-upload maar toch...)

mvgr Ineke Kroon

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ineke Kroon - 4 mei 2023 - 22:24

Na het starten van de Gedcom-export krijg je de volgende vraag:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Je moet op deze vraag Ja antwoorden. Doe je dat niet, dan worden mensen die je hebt uitgesloten van publicatie toch meegenomen.

Michaël

Boers 2 - 4 mei 2023 - 22:39

De vraag komt me bekend voor. Maar ik zie hem al een tijd niet, heb net een export in Aldfaer gedaan om te checken, geen vraag. Ik zal de vraag bij het forum van Aldfaer stellen! Dank je wel!

Ik bedenk me net; een ruim onder de 100 jarig levend persoon niet publiceren, dat is toch ook voor genealogie-online gewoon policy? 

Ineke Kroon - 4 mei 2023 - 23:01 (laatst bijgewerkt 4 mei 2023 — 23:12 door auteur)

Kijk ook even of het privacy-filter in Aldfaer actief is en welke getallen je daar hebt ingevuld:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Eventueel kan het zijn dat je (ongewild?) bepaalde dialogen hebt onderdrukt. Gebruik dan in dat geval de instelling "Toon alle dialogen".

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Je hebt gelijk dat GenealogieOnline levende personen eruit zou moeten filteren. Zelf, wil ik liever niet afhankelijk zijn van derde partijen wat dit betreft en vergewis ik me ervan dat een export alleen personen bevat die gepubliceerd mogen worden. Dan kunnen ze in het ergste geval nog onderdrukt worden door een website, maar hoef ik nooit bang te zijn dat er door mij info over nog levende personen openbaar wordt.
Ik heb voor mezelf een proceduretje geschreven van de stappen die ik moet doorlopen, inclusief een test door het opnieuw inlezen van de de eigen Gedcom in een nieuwe stamboom. Ik kan het iedereen aanraden om iets soortgelijks te doen.

Michaël

Boers 2 - 5 mei 2023 - 11:33

Duidelijk, merci!

Ineke Kroon - 5 mei 2023 - 11:39

Is uw probleem opgelost / vraag beantwoord?

Wilt u dan onderaan uw bericht klikken op 'Markeren als opgelost'?

Zo nee, wilt u ons dan laten weten wat er nog misgaat?

Yolanda Lippens - 8 mei 2023 - 13:24

Het publiceren van nog levende personen, kan ik dat zelf voorkomen? Niet, volgens mij. Dat is een probleem van Genealogie online, en ik vind het jammer dat ik daar geen reactie op krijg. Is belangrijk genoeg lijkt me (AVG)?

En ook hoop ik dat de mensen die dit forum volgen zelf ook alerter zullen zijn (Check a.u.b.)

Ik snap dat Bob Coret en moderatoren echt hun uiterste best doen voor deze website (waarvoor dank) en dat er dingen fout kunnen gaan, maar moeten we dit - als gebruikers van Genealogie-online- niet mede bewaken, bekendmaken en waar mogelijk helpen oplossen (juist door het te vermelden)? 

En de richtlijn is toch; "is er na 30 dagen geen reactie dan sluiten we dit onderwerp" op dit forum? Deze vraag is nog geen 24 uur oud en was al een keer binnen 12 uur gesloten (niet door mij). Ik krijg misschien nog wel meer goede en nuttige reacties of een uitleg vanuit Genealogie-online?

Ineke Kroon - 9 mei 2023 - 00:25

Dag Ineke, je vroeg:

Het publiceren van nog levende personen, kan ik dat zelf voorkomen? Niet, volgens mij. 

Standaard worden mensen die mogelijk nog leven op basis van privacy-regels op https://www.genealogieonline.nl/help/item.php/5
uit je GEDCOM gefilterd op GO. Je hoeft dus zelf niets te doen om te voorkomen dat data van 'n mogelijk nog levende worden gepubliceerd. Dat doet GO automatisch voor je. In het beheerscherm Openbaarheid Personen zie je zulke mensen. Zolang je zelf niet zo'n persoon van links naar rechts verplaatst wordt ie niet gepubliceerd. Is daarmee je vraag voldoende beantwoord?  

Pauline Berens EBBI - 10 mei 2023 - 15:47

dank Pauline, mijn probleem zit in het feit dat een levend persoon, nog lang niet 100 jaar, publiekelijk online stond met privacy gevoelige informatie zoals adres. Ze maakte me er zelf op attent anders had ik het niet eens geweten. Ik heb dit familielid uiteraard excuses aangeboden maar ik vind het erg vervelend. Er stond geen vinkje bij overlijden. Dat zou dus eruit gefilterd moeten zijn op de manier waarop je boven beschrijft maar gebeurde niet.

Over de overleden familieleden waar ik een vinkje had gezet 'niet publiceren' dat genegeerd werd heb ik inmiddels wel tips gekregen en de beveiliging aangeschroefd waar nodig.

Ineke Kroon - 10 mei 2023 - 16:33

@Ineke, je schrijft: > mijn probleem zit in het feit dat een levend persoon, nog lang niet 100 jaar, publiekelijk online stond

Dat is verontrustend en heb ik nog niet eerder gezien bij GO. Wel het omgekeerde, dat GO onterecht personen 'niet openbaar' verklaart.

Ik heb in dit item een paar maal gelezen dat GO informatie van levende personen 'uit de Gedcom filtert'. Dat is volgens mij niet hoe het gaat.

Op het gevaar af dat dit een open deur is, toch het volgende:

Bij het uploaden van de Gedcom wordt alle informatie die daarin staat verwerkt door GO en is ook zichtbaar voor de beheerder van de publicatie, dus ook alle personen die nog in leven zijn.

Vervolgens bepaalt GO van alle personen of ze mogelijk nog in leven zijn. Daarbij gaat GO aan de veilige kant zitten. De personen die mogelijk nog in leven zijn worden links in het beheerscherm "Openbaarheid Personen" gezet, behalve de personen die - mogelijk al bij een eerdere upload - door de beheerder van de publicatie van links naar rechts geschoven zijn. GO gaat er van uit dat de beheerder (schriftelijke) toestemming van die personen heeft om toch te publiceren.

Daarna kun je als beheerder alleen zien of iemand wel of niet gepubliceerd wordt als je eerst als beheerder uitlogt en dus de publicatie bekijkt als bezoeker.

Als je wilt dat iemand niet gepubliceerd wordt moet je dus zeker weten dat hij niet ergens rechts in het beheerscherm "Openbaarheid Personen" staat en dat je vervolgens uitgelogd bent als beheerder.

Als je dan nog steeds vind dat er een persoon onterecht gepubliceerd wordt, zou je dan die persoon kunnen anonimiseren, door b.v. de naam te veranderen of een speciale fictieve testpersoon te creëren en dan vervolgens een link naar die persoon of het betreffende stukje van de Gedcom met ons te delen, want dan is er toch iets met de gegevens van die persoon waardoor GO op het verkeerde been gezet wordt.

Gerrit Scholl - 10 mei 2023 - 19:43 (laatst bijgewerkt 10 mei 2023 — 19:47 door auteur)

Ik heb het gelukkig ook niet eerder meegemaakt. Maar je komt er ook niet snel achter als de persoon in kwestie zich niet bij je meldt.

Anonimiseren van personen om dit te voorkomen lijkt voor nu niet meer nodig, deze persoon is heel snel weer van de publieke site afgehaald, vermoedelijk snel nadat ik het gemeld heb en wellicht was dit dan zo'n 'ten onrechte naar rechts -in de openbaarheid- geschoven persoon'? 

Mocht dit vaker voor gaan komen (en ik dan ook weer getipt ga worden) dan lijkt er maar 1 goede oplossing; publicatie weghalen. Maar dat doe ik ook liever niet. 

Bedankt voor je reactie!

Ineke Kroon - 10 mei 2023 - 20:31

Het creëren van een anonieme testpersoon was bedoeld om GO de gelegenheid te geven het eventuele probleem op te sporen. Zo'n testpersoon zou dan zo veel mogelijk moeten lijken op de persoon waarmee het in je publicatie fout gegaan is.

Je schrijft: > deze persoon is heel snel weer van de publieke site afgehaald  ...

Door wie ? Dat gaat niet vanzelf, je zult dan toch als beheerder iets aangepast moeten hebben, of was het alleen een probleem met Aldfear ?

Je schrijf ook: >  'ten onrechte naar rechts -in de openbaarheid- geschoven persoon'

Een persoon kan alleen naar rechts geschoven worden door de beheerder van de publicatie, en dat ben je zelf.

Gerrit Scholl - 10 mei 2023 - 21:19

Ai, dan heb ik je niet goed begrepen. Ik zou niet weten waar ik personen van links naar rechts of vice versa de openbaarheid in kan schuiven in Aldfaer (ik dacht dat het over beheer GO ging )? In Aldfaer heb ik gekeken en zie ik nergens een probleem met deze persoon, ik heb haar niet als overleden gevinkt, wat kan ik dan nog meer doen als er geen opties zijn om 'links of rechts te schuiven'? Zoals Pauline aangaf kun je zelf niets doen, mogelijk nog levende personen zou GO er uit filteren.

 

En  nee, ik heb zelf niets gedaan om de persoon weer onzichtbaar te maken, ik heb voor de zekerheid privacygevoelige info weggehaald en weer ge-upload zoals altijd. Heb het gemeld op het forum. De volgende ochtend stond ze niet meer online.

Ineke Kroon - 10 mei 2023 - 21:38 (laatst bijgewerkt 10 mei 2023 — 21:51 door auteur)

Nee, je hebt het wel goed begrepen, het naar rechts schuiven gebeurt in het beheerscherm "Openbaarheid Personen" van GenealogieOnline !!

Wat ik alleen niet begrijp is hoe je het probleem opgelost hebt, in GO of in Aldfear.

Als je het in Aldfear opgelost hebt was er dus niets mis met GO.

Gerrit Scholl - 10 mei 2023 - 22:02

Ik heb niets gedaan in Aldfaer behalve privacy gegevens weghalen.

Ineke Kroon - 10 mei 2023 - 23:51

@Ineke, bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.

Ik probeerde te achterhalen wat er mis gegaan kan zijn, maar dat lijkt niet te lukken. Als het weer gebeurt zou het fijn zijn als je de Gedcom bewaart waar het mis ging. Het feit dat het tegelijkertijd gaat om privacy gevoelig materiaal maakt het voor buitenstaanders extra moeilijk om zoiets te doorgronden zonder dat ze de betreffende Gedcom informatie te zien krijgen. Misschien dat je dan een geanonimiseerde versie van het betreffende Gedcom segment kunt delen.

Gerrit Scholl - 11 mei 2023 - 19:53


Jij ook bedankt, ik zal de volgende keer de gedcom bewaren en anonimiseren. 

Ineke Kroon - 11 mei 2023 - 20:13







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu