stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » MAC gebruikersProfiel afbeelding

verwijdert

Herman P. - 6 okt 2010 - 09:09

Zoeken naar genealogische software voor de Mac:

http://download.cnet.com/mac/3151-20_4-0.html?tag=vtredir, en geef als zoekterm bijv. 'gedcom' in. Je krijgt dan een aantal opties voor gratis, shareware of commerciële programmatuur.

Zelf gebruik ik al jaren GEDitCOM. Een script voor het aanmaken van een nederlands-talige website is gratis beschikbaar. Misschien ben ik ook nog wel eens te motiveren om de gehele user-interface (dus alle schermen) nederlands te maken. Ooit. Eens ;-).

Ronald.

Ronald Hellenbrand - 6 okt 2010 - 12:37

Geachte lezers,

 

Hoewel de meeste genealogen gewend zijn geraakt aan een bepaald genealogie programma, is het erg jammer dat men zich in alle mogelijke lastige bochten gaat wringen om toch een dergelijk Windows programma op een Mac te draaien.

Derhalve wil ik de lezers (en Mac gebruikers) toch een keer uitnodigen om op de site van Leister (de maker van het genealogie programma Reunion) te kijken en een (Engelstalige) demo te downloaden.

Het programma en handboek is middels een NL taalmodule geheel Nederlandstalig, evenals alle rapportages en grafische overzichten.

Mocht u daarna behoefte hebben aan een gedachtenwisseling en zn. een uitgebreide demonstratie, neem dan contact met mij op.

 

Frans van Bodegom

Reunion HelpDesk

F.J. van Bodegom - 6 okt 2010 - 19:31

Ik ben ruim 5 jaar geleden van Windows overgestapt op de Mac. Destijds was er geen enkele mogelijkheid om Windows software te draaien op de Mac dus overgestapt op Reunion. 

Helaas ben ik niet tevreden over de wijze zoals Reunion lijsten produceert (kwestie van smaak) dus heb ik een Windows omgeving neergezet om Brothers Keeper te draaien. Die kan namelijk probleemloos lijsten aanmaken in verschillende talen. 

Het punt dat men over het hoofd ziet is dat bij de huidige Macs men de keus heeft tussen zowel Windows als Mac programma's en vrolijk kan werken met wat voor hem/haar het fijnste werkt. Mijn Windows omgeving op de Mac kan niet op Internet (geen last van virussen), bestanden worden bewaard in de Mac omgeving en gaan dus mee in de backups. Is er een probleem met Windows: geen man overboord, gewoon weggooien en een schone installatie en doordraaien.

Eise van Dijk - 20 dec 2010 - 18:21

Geachte heer van Dijk,

 

Uiteraard smaken verschillen, maar toch ben ik nieuwsgierig omdat u niet tevreden bent over de wijze zoals Reunion lijsten produceert. Voor zover ik kan zien heeft u tot heden géén wensen geuit bij de 'Wish list' van Leister en (kijkend naar mijn email box van Reunion) hebben wij hierover geen contact gehad.

 

F.J. van Bodegom

Reunion HelpDesk

F.J. van Bodegom - 20 dec 2010 - 19:11

Ik was gewend aan de uitvoer van Brothers Keeper en ben daar heel tevreden mee. Reunion voegt hier en daar wat lege regels tussen (register uitvoer) en dat is gewoon niet mijn smaak. Ander punt is dat het aanmaken van uitvoer in een andere taal niet simpel te doen is (als er al een vertaling voor te vinden is).

Het wil niet zeggen dat ik ontevreden ben over Reunion: verre van dat, maar soms kan het fijner/handiger zijn om voor bepaalde doeleinden een ander pakket te gebruiken.  

Dat U niets kan vinden in de wish list en Uw mail kan kloppen: de vragen die ik had heb ik rechtstreeks aan Leisterpro gemaild en daar ook keurig en snel antwoord op gekregen. 

Eise van Dijk - 20 dec 2010 - 21:30

Ik heb ook jarenlang Aldfaer gebruikt. Twee jaar geleden overgestapt op Macintosh en sinds die tijd gebruik ik Aldfaer op Bootcamp op mijn Mac. Is alleen vervelend omschakelen iedere keer en ik wil eigenlijk helemaal van Windows af. Nu heb ik vorige week in de nieuwe Appstore van Apple het programma Macstamboom ontdekt. Kost wel 20 euro, maar dat valt ook nog wel mee. Het lijkt een fantastisch programma te zijn met erg veel mogelijkheden. Ik denk dat ik hiermee van Windows (en Aldfaer helaas) af kan komen.

Andre Naus - 9 jan 2011 - 10:33

Geachte heer Naus,

 

Mijn dringend advies is om niet alleen goed te kijken naar mogelijkheden van een programma, maar ook de onmogelijkheden.

Kijk vooral welke rapportage mogelijkheden een programma u kan bieden. 

 

Elementaire beschrijvende kwartierstaat rapporten en nakomelingen rapporten behoren in een goed programma aanwezig te zijn ! ! en de 'Virtuele bomen' die MacStambaum produceert zijn weliswaar 'oogstrelend', maar nagenoeg nutteloos.

Wat dat betreft zult u Aldfaer missen.

Kijk ook eens bij het programma Reunion.

 

Frans van Bodegom

Reunion HelpDesk


F.J. van Bodegom - 9 jan 2011 - 11:29

Een paar berichten hierboven wordt een tip gegeven hoe je Aldfaer (gratis) op de Mac kan blijven gebruiken. Uit ervaring kan ik zeggen dat het veranderen van stamboompakket geen pretje is: ieder pakket doet het weer net even anders wat betreft opslag en weergaven en je zal heel nauwkeurig de zaak moeten nagaan om zien dat er geen gegevens verloren gaan.

Eise van Dijk - 9 jan 2011 - 12:53

Citaat:

Mijn dringend advies is om niet alleen goed te kijken naar mogelijkheden van een programma, maar ook de onmogelijkheden.

 

Nauw had ik toch echt wel een beter advies vewacht, dan alleen maar de rapport mogelijkheden.

 

Wat denk je van de mogelijkheid om je data over te kunnen zetten naar (hopelijk bijna) elk ander programma ?

Een gemis in heel veel software, dus ook bij Apple; en de backup mogelijkheid ?

(als je al veel hebt ingetikt is dat toch echt wel een wens van de meeste gebruikers lijkt mij; kijk daar dan ook vooral eerst na).

 

En minder belangrijk of dit nu onder Apple of Windows besturing draait, waar zgn. grote verschillen in aanwezig zijn.

 

Herman - 9 jan 2011 - 12:58

Ik gebruik al jaren MacStamboom en kan het zeer aanraden.

Voor mij werkt het intuïtief, het is overzichtelijk én ik kan de uitdraaien maken die ik nodig heb. Daarbij zijn de gegevens goed uitwisselbaar met andere programma's bij export naar .ged.

Mocht u de keuze maken voor MacStamboom, dan ben ik zeker bereid eventuele vragen te beantwoorden.

Voor de Mac zijn twee goede stamboomprogramma's verkrijgbaar, zoals u in dit topic heeft kunnen lezen: MacStambom en Reunion. Het zal duidelijk zijn dat mijn voorkeur naar de eerste uitgaat. MacStamboom is voor mij doorzichtiger, intuïtiever en overzichtelijker dan Reunion en ik ben zeer tevreden met alle mogelijkheden voor invoer, rapportage en export.

<opmerking verwijderd>

Inkie - 9 jan 2011 - 13:11

Iedereen in zijn waarde laten en elementaire beleefdheidsnormen in acht nemen is voor sommige mensen moeilijk.

Einde discussie.

 

Frans van Bodegom

Reunion HelpDesk

F.J. van Bodegom - 9 jan 2011 - 13:32

@Inkie:

Het lijkt er op dat u zich als MacStamboomgebruiker persoonlijk aangevallen voelt. Het is mij een raadsel waar u de kortzichtige uitlatingen van Frans van Bodegom leest. Hij adviseert om ook eens te kijken naar de onmogelijkheden van een programma en geeft daarbij als voorbeeld dat o.a. een beschrijvende kwartierstaat aanwezig zou moeten zijn.

Bij MacStamboom is die mogelijkheid er niet, net zo min als een beschrijvende parenteel. De zoekfunctie van MacStamboom vind ik uiterst beperkt: geen mogelijkheid om te zoeken op beroep, emigratie, doop, begrafenis etc terwijl dat wel kan worden ingegeven.Daar kan ik verder wel mee leven, mijn stamboom is niet echt heel groot. Ernstiger vind ik hoe MacStamboom geboorte- en sterfdata interpreteert: De afkortingen BEF en AFT schijnen genegeerd te worden, terwijl die volgens het handboek wel worden ondersteund. Als ik aangeef dat iemand geboren is voor 1764 en overleden na 1821 verwacht ik niet dat de conclusie van het programma is dat diegene dus 57 jaar oud is geworden

Ik gebruik MacStamboom al een aantal jaren (ik heb versie 5.7.8) en heb een aantal malen mijn bevindingen doorgegeven aan de makers met het verzoek om daar iets aan te doen, maar tevergeefs.

En wat betreft de Virtuele Boom: inderdaad ziet het er grafisch geweldig uit maar het nut daarvan is ook mij niet duidelijk.

Frank

Frank Kluizenaar - 9 jan 2011 - 14:43

Beste Frank,

Ik voel mij niet persoonlijk aangevallen, maar mis een degelijke argumentatie. Een argumentatie die u wél geeft. Dank daarvoor.

De punten die u noemt heb ik tot nu toe niet gemist, maar ik kan me goed voorstellen dat het welkome aanvullingen aan het programma zijn.

Wat betreft de virtuele boom ben ik het met u eens. Het ziet er mooi uit, maar echt nuttig is het niet. De mogelijkheid om visueel aan een stamboom te werken (in versie 6) vind ik wel weer erg praktisch en inzichtelijk.

Maar goed. Elk stuk software heeft zijn voor- en nadelen. Ik zou graag zien dat daar meer over gesproken wordt op dit forum, in plaats van de mogelijkheid om windows-software op de mac te laten draaien. Dat helpt volgens mij nieuwe, maar ook bestaande gebruikers van mac-software beter in het maken van een keuze voor een programma.

Inkie - 9 jan 2011 - 14:59

Beste Inkie,

Ik ben het helemaal met je eens dat het niet zo zinvol is om te praten over de mogelijkheid om een Windows programma te laten draaien op een Mac. Om toch nog even door te gaan over MacStamboom: Er zijn nog wel een aantal mogelijkheden die het programma niet heeft en die mijns inziens onontbeerlijk zijn, zoals het niet kunnen zoeken op land terwijl je dat dus wel kan ingeven en geen mogelijkheid om een provincie/lregio/staat te kunnen opgeven. 

Naar mijn mening is het voor software ontwikkelaars uitermate belangrijk dat zij feedback krijgen van gebruikers. Ik begrijp dus niet waarom mailtjes met vragen en opmerkingen niet beantwoord worden

Frank Kluizenaar - 14 jan 2011 - 15:58

Wat is nu eigenlijk aan de basis van het apparaat het verschil.

Het is en blijft een besturingssysteem; met inmiddels in beide merken dezelfde trekjes en onhebbelijkheden.

Al die hijsa om een Apple, omdat volgens die gebruikers het Apple apparaat zoveel beter is.

Onzin, ik zal de linken maar besparen; maar het enige is gewoon oud zeer omdat men niet met Microsoft overweg kon en ze in het begin wat sneller waren is allang achterhaald.

En dat de marketing nu een beetje beter verloopt zegt nog helemaal niets over de kwaliteit (en dat is wat de gebruiker er van vindt) over het merk en dat is meestal een leek op computer besturingsniveau.

PS. Ik moet er niet aan denken om b.v. met I-tunes aan de gang te moeten gaan.

en dat speciale hagje wat dat stukje software heeft; echt waardeloos.

Wederzijdse communicatie verloopt daar echt op niveau 0.

Herman - 15 jan 2011 - 19:58

Beste Herman,

Ook in dit draadje maak je een aantal gedachtenfoutjes. Apple is een hardware fabrikant die ook software en besturingssystemen maakt. Microsoft is een software ontwikkelaar en maakt dus geen computers etc.

Enige kennis van de historie van de computer zou je hebben moeten leren dat Apple al een werkbaar besturingssyteem had jaren voordat Microsoft MsDos en later Windows zou ontwikkelen. Je constatering dat Apple gebruikers niet met Microsoft overweg zouden kunnen slaat dus nergens op, en dat "oude zeer" begrijp ik ook al niet. De discussie in dit subforum gaat over genealogische software. Wat een muziekprogramma als Itunes daar mee te maken heeft snap ik niet, evenals de agressie die Apple kennelijk bij Windows gebruikers oproept.

Tot slot, en ik weet het is een beetjes flauw, ik kan het niet laten:

Wel regelmatig onderhoud plegen aan je windows en harde schijf, anders wordt ie traag en vergeet niet op tijd je antivirus abonnement te verlengen. Hoeft allemaal niet bij een Apple!

Frank Kluizenaar - 15 jan 2011 - 23:41

Ik gebruik prive zowel Windows als Mac als besturingsysteem en afhankelijk wat ik wil pak ik voor die toepassing het programma dat ik (als gebruiker) het beste ken of denk dat voor die taak het beste reslutaat oplevert. Het is dus een persoonlijke keuze voor een programma (dat dan toevallig op het een of ander systeem draait, welk systeem dat is is voor mij onbelangrijk).  

Ik ben erg blij dat ik niet meer hoef te denken in hokjes (Win/Mac) of moeilijk moet gaan doen om iets te bereiken omdat ik het speciaal in het ene of andere systeem moet doen. Technisch gezien is er (voor mij dan) geen belemmering meer. 

Dat je soms gedwongen bent een programma te gebruiken is jammer maar in dat geval heb je erg weinig keus. Het gaat dan in de meeste gevallen om externe spullen (zoals MP3 spelers).

Het omzetten van een beetje programma van het ene naar het andere systeem is een behoorlijke klus, dat doe je niet 'even'. Alleen grotere bedrijven die denken dat het rendabel is doen dat (Adobe die ook voor Windows is gaan maken, FamilyTreeMaker die inmiddels een Mac variant heeft). Voor eenlingen (of groepjes hobbyisten) is het praktisch gezien onmogelijk.

Voor de goede orde: ik gebruik standaard Reunion maar heb ook diverse andere (Aldfaer, MacFamilyTree, Brothers Keeper) draaien voor diverse toepassingen (oa om familie te helpen die geen Reunion heeft).
Eise van Dijk - 16 jan 2011 - 01:44

Citaat:

Wel regelmatig onderhoud plegen aan je windows en harde schijf, anders wordt ie traag en vergeet niet op tijd je antivirus abonnement te verlengen. Hoeft allemaal niet bij een Apple!

Dat zegt meer over jouw dan over mij; er is bijna 0 verschil (behalve dat het anders heet) mbt de FAT van de hardeschijf.

Omdat deze continue bij het schrijfproces veranderd ontstaat er fragmentatie en er komt een tijd dat dat verholpen moet worden (automatisch of met het handje)

Elke computer doet iets aan onderhoud (geautomatiseerd of niet).

Er is wel degelijk onderhoud; alleen jij merkt dat kennelijk niet; handig als je een probleem hebt.

By the way: Het is al 5 jaar geleden dat ik op dit notebook (een oudeP4 uit 2003) onderhoudt heb verricht en hij is echt niet traag; gewoon een kwestie bij de nieuwe start goed instellen.

(En nog nooit opnieuw geinstalleerd).

Virusscanner: Microsoft Security Essentials gaat geheel vanzelf; hoef je (bijna) niets aan te doen en is ook nog gratis.

En het "Apple" virus begint ook al aardig op te rukken; zowel tussen de oren en in de software.

Over niet al te lange tijd zijn de problemen net zo groot als bij een Microsoftssysteem; dat is logica als je goed nadenkt.

Citaat:

Microsoft is een software ontwikkelaar en maakt dus geen computers etc.

Heb ik dat gezegd dan ?

Ook Microsoft maakt voor zover ik weet geen computers, dus waarom je dat er bij haalt ?

Citaat:

(oa om familie te helpen die geen Reunion heeft).

Als beide systemen daar nouw eens een antwoord hebben dan zouden we met z'n allen heel wat beter af zijn.

Niet ideaal maar een Virtuele omgeving kan daar een oplossing bieden als men het maar beter en efficienter maakt.

Herman - 16 jan 2011 - 10:41


Ik begrijp niet echt waarom een vraag over een software programma voor MAC uitmondt in een "strijd" tussen Windows en Apple. Daar gaat het m.i. niet om.

Ikzelf ben een aantal jaren geleden overgegaan van W op M en ben Reunion gaan gebruiken voor mijn stamboom gebeuren.

Ooit ben ik begonnen met GD87, waarna ik ben overgestapt op ProGen, GensData, Aldfaer om uiteindelijk naar Reunion te stappen.

Dit is het eerste buitenlandse programma dat ik gebruik en door de vele overgangen en (naar ik heb begrepen) verschillende gedcom-dialecten van de diverse programma's lijkt mijn bestand, met hulp van Frans van Bodegom, weer een beetje te kloppen. Het heeft wel veel moeite gekost om de boel weer goed te krijgen.

Advies : wissel niet te snel of te vaak van programma.

Ondanks deze wetenschap ben ik er nu toch ook achter waarom ik niet eerder een buitenlands programma heb gebruikt. Wij zijn een apart volk, met aparte regels voor namen en registratie daarvan.

Neem een doop. Daar worden vaak getuigen genoemd die je (later) aan de familie kunt koppelen omdat blijkt dat het een oom of tante is. Binnen Reunion kun je velden genoeg aanmaken, zoals in elk programma, maar bij een gedcom uitdraai moet je verrekt goed weten wat je doet om alle gegevens over te kunnen zetten.

Als je weet wat je doet en je bent niet meer van plan een ander programma te gebruiken, dan is Reunion niet slecht. De uitvoer is goed, maar in maar 1 taal. Wil je het in een andere taal, dan moet je wat kunstgrepen toepassen, maar het kan wel. Ik heb bij Leister (de maker van het programma) voorgesteld Engels als vaste mogelijkheid te maken voor uitvoer, naast de taal van de vertaalmodule. Men vond het idee daar niet zo gek en gaan kijken wat de mogelijkheden daarvoor zijn.

Daarnaast is het nog wel eens zoeken naar hoe je iets op een bepaalde manier kunt uitvoeren. Dat zal wel een kwestie van wennen zijn, denk ik.

Ik heb naast Reunion ook Family Tree Maker en MacStamboom. Uitwisseling tussen deze drie programma's is (vanwege de extra velden die ik heb gemaakt in Reunion) knap lastig, omdat de Gedcom tag die ik gebruikt heb schijnbaar in de nieuwe versie niet meer wordt ondersteund. Ik zal daar dus wat op moeten verzinnen.

FTM is ook een fraai programma. Heeft wat meer grafische mogelijkheden dan Reunion, maar verder lijkt het ongeveer gelijk (ik gebruik het nog maar pas).

MacStamboom ziet er leuk uit met de virtuele boom. Nuttig? Ach, het oog wil ook wat. Persoonlijk vind ik het leuk in een oog opslag te zien van wie ik een foto heb en bij wie ik er nog achteraan moet.

Er schijnt ook een programma te zijn dat Gramps heet. Zowel voor Windows, Linux als Mac en in diverse talen. Ik las het ergens, maar kan het niet meer terug vinden.

F van Andel - 29 apr 2011 - 12:07Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu