stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Gaarne de voorouders van Tiedeman Postel



Profiel afbeelding

Hallo,

Wie kan mij helpen met de voorouders van Tiedeman Postel, gedoopt in Debstedt, Duitsland op 06-09-1755. Zijn vader was Tiedeman Postel en zijn moeder was Anna Margaretha ???? (achternaam was niet leesbaar) de officiele akte is in mijn bezit. Ik hoop meer duidelijkheid te krijgen mbt zijn ouders en de zussen en broers van zijn ouders. Er is een heiligverklaarde in die familie nl Julie Postel, een klooster met haar naam staat in Boxtel NB. Hier heb ik heel veel informatie over binnen gekregen. In de familie is een beeldje van Julie Postel en de foto van overovergrootmoeder is heel treffend. Alleen Julie Postel is afkomstig uit Frankrijk en niet uit Duitsland. Nu denk ik dat de vader van Julie Postel en de vader van Tiedeman Postel broers van elkaar geweest zijn. Wie o Wie helpt mij.


Vriendelijke groet, Carla

Carla B - 5 jun 2008 - 19:36

Beste Carla B,

Even een correctie. Het klooster staat niet in Boxtel maar Boxmeer.

mvg, Masje II

Masje II - 5 jun 2008 - 21:12

Hoi Masje,

Je hebt helemaal gelijk, het moet inderdaad Boxmeer zijn en niet Boxtel.

Dank je voor de correctie, ik heb wel alle boekjes en papieren hier liggen dus had ik het wel goed onderzocht alleen een verkeerde plek neergeschreven.

Vriendelijke groet,

Carla

Carla B - 5 jun 2008 - 21:28

Molens en bakkerijen van Postel in Zwiep en Barchem / J. Kreijenbroek
    jaar van uitgave 1997 in Jaarboek Achterhoek en Liemers, ISSN 0923-070X (1998), pag. 33-43

 

Carel Iwan Postel, hoofdonderwijzer te Laren, Gelderland, van 1812 tot 1856 / H.L. Schrader-Rutgers

    jaar van uitgave 1964 in Archief, tevens orgaan van de Oudheidkundige Vereeniging De Graafschap en van de Meester Hendrik Willem Heuvel Stichting (1964), pag. 96-98

Mgr Dirk van Leeuwen - 17 aug 2008 - 12:29

Hallo Mgr. Dirk van Leeuwen.

Hartelijk bedankt voor uw bericht, ik ga kijken of ik deze werken kan inzien in de bieb of anders zelf aanschaffen.

Vriendelijke groet,

Carla B

Carla B - 17 aug 2008 - 13:26

Als u via Google zoekt op "Postel Laren" krijgt u al wat referenties. De voornamen Carel Iwan duiden op een Russische connectie, die mevrouw Schraders (als ik mij goed herinner) beschreven heeft.

In Lochem/Laren wonen nog steeds Postel afstammelingen.

Mgr Dirk van Leeuwen - 23 aug 2008 - 19:18

Misschien verband met de volgende Postel uit Eversdorf?

 

Trouw Lochem NG Geprocl. 07.05/14.05/21.05.1786

Fredericus Postel, zoon van Christoff. Postel in het stift Eversdorf in Saxen en Maria Korterink, dogter van Harmen Korterink in Barchum.

 

Doop Lochem NG:

21.06.1789 CHRISTOFFEL HARMEN en ENGELINA SOPHIA, geb. 16 junij, vader Christiaan Fredrik Postel - moeder Maria Korterink.

19.09.1790 ENGELINA SOPHIA, geb. 11 sept., vader Christiaan Fredrik Postel - moeder Maria Korterink.

09.09.1792 CAREL IWAN, d. 8 sept., Christiaan Fredrik Postel - Maria Korterink.

 

 

Huwelijk Laren 26.09.1816

CAREL IWAN POSTEL, 24 j., geb. Lochem, schoolmeester, zn. van Christiaan Frederik Postel en Maria Korterink, met GERHARDA SLUITER, 20 j., geb. Laren, dr. van Derk Jan Sluiter en Maria Vrielink

 

Huwelijk Laren 08.09.1820

CAREL IWAN POSTEL, 28 j., geb. Lochem, schoolmeester, weduwnaar van Johanna G. Sluiter, zn. van Christiaan Frederik Postel en Maria Korterink, met HENDRIKA VRIELINK, 22 j., geb. Laren, dr. van Lammert Vrielink en Harmina Meijer

 

Huwelijk Laren 14.06.1822

CAREL IWAN POSTEL, 30 j., geb. Lochem, schoolmeester, weduwnaar van Hendrika Vrielink, zn. van Christiaan Fredrik Postel en Maria Korterink, met JANNA SCHONEVELD, 23 j., geb. Laren, dr. van Derk Schoneveld en Derksken Hietbrink

JanK - 23 aug 2008 - 19:34

En hier kom ik Frederik ook nog tegen:

 

Oud Rechterlijk Archief - Stad Lochem, Vrijwillige Rechtspraak / Protocol van Opdrachten

Gelders Archief / Archiefblok: 0178 - Inventarisnummer 264 - Periode 1790-1800

 

fol. 12vº Johan Frederik Postel en zijn h.v. Maria Beckers, 2 Mei 1791

fol. 166 Fredrik Postel en zijn erven, 14 Mei 1798

JanK - 23 aug 2008 - 19:42

Julie Francoise Catherine Postel, geb. Barfleur (Normandië) 28.11.1756, overl. 1846, dv Jean Postel

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

JanK - 23 aug 2008 - 19:56

Hoi Jan,

Dank je voor de reactie, ik ga het zeker nazoeken.

De foto die je meegeeft heb ik zelf in het echt. Ook heb ik een foto van een voormoeder van mij en die lijkt precies op de foto van Julie Postel. Ook is er een beeldje van Julie Postel in de familie (Amerika), daarvan is ook een foto in mijn bezit. Is dit allemaal toeval of horen ze toch op de een of andere manier bij elkaar.

Vriendelijke groet,

Carla B

Carla B - 24 aug 2008 - 08:54

Mgr Dirk van Leeuwen - 24 aug 2008 - 22:38

In Gendringen is een Maria Postel Huis (convent van vrouwen) sedert medio 20e eeuw.

Mgr Dirk van Leeuwen - 7 okt 2008 - 21:45

Hoi Mgr (of mag ik gewoon zeggen) Dirk van Leeuwen

Ik heb al diverse boekjes van Julie Francoise Catherine Postel, ook heb ik de foto van deze heilige.

Ze heeft een merkwaardige overeenkomst met mijn overgrootmoeder en met mijn grootmoeder (die aan haar verwant is).

Heel bizar, er is ook een beeldje van Julie Postel in de familie, ook bizar.

Maar goed ik blijf speuren.

Vriendelijke groet,

Carla B

Carla B - 17 okt 2008 - 19:39

Beste Carla (en Jan en Mgr Dirk),

Ik ben een nakomeling van de eerdergenoemde Frederik Postel uit Eversdorf (geboren als Christian Friedrich). De Larense en Lochemse Postels (waaronder Carel Iwan en de molenaars uit Zwiep) stammen van hem af. Mijn zus en ik hebben in de kerkarchieven van Eversdorf onderzoek laten doen naar zijn familie, maar komen niet veel verder terug, Frederiks vader Christoff was kurassier in het leger en later kleermaker, en waarschijnlijk niet in Eversdorf geboren. Mogelijk kwam hij zelfs uit Polen of Tsjechie. Zijn moeder Anna Sophia Manertin (of Mehnertin) was een boerendochter uit Galanz/Gehlenz.

De naam Postel komt overigens in verschillende delen van Duitsland voor (google maar eens), ook ruim vóór Christoff. Ik heb nog geen bewijs gezien dat ze aan elkaar verwant zijn, maar uitgesloten is het natuurlijk niet. Maar voor hetzefde geld zijn jouw Tiedeman en mijn Frederik niet eens verwant.

Ook in Nederland zijn er Postel-namen met een heel verschillende oorsprong. Sommigen zijn van oorsprong waarschijnlijk afkomstig uit het Vlaamse dorp Postel (ook bekend dankzij abdijbier), anderen (de Twentse familie) danken hun naam aan een boerderij (postel = gagel). De Nederlandse Postels zijn dus ook niet allemaal verwant.

Of er een connectie is tussen de Franse en Duitse Postels is maar erg de vraag. Ook in Frankrijk komt de naam Postel al eeuwen voor, oa in Normandie, zie de Franse genealogiesites. Vroeger hadden wij het thuis voor de grap vaak over onze 'heilige tante' Julie (die als non overigens Marie Madeleine heette). Ik zou denken dat het onwaarschijnlijk is dat jouw Tiedeman en Julie naaste verwanten zijn. Maar ik ben erg nieuwsgierig waarom jij denkt dat ze wel familie zijn! Heb je aanwijzingen (behalve de gelijkenis)? Wist je dat er ook Engelse Postels bestaan?

Mocht iemand meer info hebben over de Duitse Postels, dan ben ik zeker geïnteresseerd. Ook kom ik graag in contact met mensen die iets meer weten over de avonturen van Frederik, zoals die in Rusland (een van zijn zonen heette niet voor niets Iwan). En hoe kwam Frederik nou precies op de Wildenborch terecht? 

Die Johan Frederik Postel en zijn h.v. Maria Beckers was ik ook al tegengekomen. Heeft iemand daar meer info over?

Groet, Anne Marij

Anne Marij - 17 nov 2008 - 13:53

Hoi Anne marij

Voor zover ik kan zien zijn onze Postelletjes niet aan elkaar verwand.

Jammer anders hadden we onze gegevens kunnen uitwisselen.

Vriendelijke groet,

Carla B

Carla B - 21 nov 2008 - 11:32

Hai Carla, ik blijf wel geïnteresseerd in een mogelijke verwantschap tussen Duitse en Franse Postels? heb je daar nog meer informatie over? Anne Marij

Anne Marij - 21 nov 2008 - 14:45

Hoi Anne Marij

Ik stuur je even een prive-mail, als jij die dan wilt beantwoorden dan kan ik wat gegevens naar je toesturen.

Vriendelijke groet,

Carla B

Carla B - 21 nov 2008 - 14:55

Onder de titel Het verhaal van een oude familie te Lochem beschrijft de heer B J Postel te Lochem de eerder genoemde Russische connectie: Christian Friederich Postel wordt ca 1770 in Rusland uit een wak gered door een passerende kozak. Deze kozak geeft als zijn naam Carel Iwan Lamoff.

Christian Friederich komt naar Nederland en wordt uiteindelijk rentmeester bij landheer A C W Staring van de Wildenborg. Hij trouwt op 21 mei 1786 met Maria Korterink uit Nettelhorst en één van hun kinderen werd naar die kozak vernoemd: Carel Iwan Postel, geboren 8 september 1792. De kozak-peetvader stuurt een horloge dat nog steeds in bezit van één van zijn nazaten is. Verdere nazaten Postel wonen in Lochem. De Zwiepse Postels stammen af van een oudere zuster van Carel Iwan en kregen haar geslachtsnaam. Carel Iwan werd schoolhoofd in Laren Gld.

Het graf van Christian Friederich (in Lochem) bestaat nog.

Zie: Grepen uit de geschiedenis van Lochem!, [Zutphen] 1982, blz. 111-112.

Mgr Dirk van Leeuwen - 20 jan 2009 - 22:12

Beste Mgr Dirk,

Dank voor de verwijzing! Ik ken deze versie overigens. Bij mij zijn nog wat andere details bekend, waarvan ik niet weet waar die vandaan komen. Vandaar: mocht er iemand (familie?) zijn die ook meer stukjes van de puzzel kunnen aangeven, dan blijf ik zeer geïnteresseerd. En waar is het horloge nu?

Ik heb zelf diverse aanwijzingen dat CF Postel werkzaam was op de Wildenborgh, maar volgens mijn interpretatie was dat in de periode voordat de dichter ACW Staring daar woonde (deze kwam er in 1791). Waarschijnlijk ten tijde van de vader van ACW, Damiaan Hugo Staring en zijn vrouw (op z'n vroegst 1782), en nadat die was overleden, ook onder WC Boers, waarmee weduwe Staring hertrouwde.

Opmerkelijk genoeg komt de naam Boer(e)s ook voor in verhalen als zijnde een reisgenoot van CF Postel. Wie weet meer?

Anne Marij

Anne Marij - 21 jan 2009 - 10:05


Mijn scribent zegt "In 1773 vertrekt Christian Friederich naar Nederland met een zekere Boers, de latere schoonzoon van A.C.W. Staring. Hier wordt hij eerst tuinbaas bij Freule Donckelman op het Oude Loo en later rentmeester bij A.C.W. Staring van de Wildenborg."

Er zijn aanknopingspunten om e.e.a. te verifiëren

De genealogie Staring zal wel in het blauwe boekje staan.

Het Oude Loo: zie http://members.tripod.com/oude-loo/index.html 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

en http://www.absolutefacts.nl/kastelen/kastelennieuws/kasteel0017.htm

De Wildenborch:

"De diverse leden uit het geslacht Staring, die zo met de Wildenborch zijn verbonden, geven nog steeds aanleiding tot historisch of letterkundig onderzoek. Daartoe wordt toegang verleend tot het omvangrijke Staring archief, dat op de Wildenborch ligt. Onderzoekers worden in het huis ontvangen om de archieven te kunnen bestuderen."

zie www.mijngelderland.nl/uploads/media/Staring_en_de_Wildenborch.pdf

Genlias meldt het overlijden van Christiaan Fredrik Postel te Lochem op 17-03-1833


Vader Christoph Postel

Moeder Anna Sophia Menertin

Partner Maria Korterink
Relatie: echtgenoot

Nadere informatie dooppl: Ebendorf Duitsland; oud 81 jaar;

beroep overl.: herbergier;

Mgr Dirk van Leeuwen - 21 jan 2009 - 11:08







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu