stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Onderzoek in Bruhl, Duitsland



Profiel afbeelding

Met de familienaam van mijn moeder ben ik reeds gestrand in Schmalkalden, Keulen. Graag wil ik van iemand weten of het kloppend is dat onderzoek doen in het archief van Bruhl geld kost. Ik heb begrepen dat je voor iedere naam een bedrag moet neerleggen tussen de 19 en 60 euro. Ook als je een verkeerde lijn volgt.

Als iemand nu gaat emigreren dan moet je je laten registreren in het nieuwe land. Is dat ook geldig voor het verleden. Zodoende moet ik toch in het archief van Den Haag een correct formulier vinden met daarin de naam en laatste verblijfplaats?

 

Graag hoor ik van iemand

Helena - 8 dec 2011 - 17:51

Net  zoals in Nederland, kost het in Duitsland een bedrag als je door archief-medewerkers opzoekingen laat doen of kopieën laat maken. Voor Nordrhein-Westfalen gelden deze bepalingen.

Ronald Hellenbrand - 8 dec 2011 - 18:07

Hallo Helena,

für  mich bedeutet Schmalkalden eigentlich immer "Ostdeutschland".

http://wiki-de.genealogy.net/Spezial:Suche?search=Schmalkalden&go=Titel

Bei GenWiki ist allerdings auch das zu finden:

http://wiki-de.genealogy.net/GOV-Daten_Preu%C3%9Fen

Liebe Grüße von

Gerty

Gerty - 8 dec 2011 - 19:01

Hallo Ronald,

Dank voor uw toelichting, maar ik heb begrepen dat je in het archief van Bruhl niet zelf mag zoeken maar dat het gedaan moet worden door een medewerker. Kunt u mij daar meer over informeren?

Helena - 8 dec 2011 - 19:08

Beste Gerty,

Meine deutsch ist nicht so guht. 

Toch wil ik u bedanken voor uw reactie en zal zeker kijken op uw bijgestuurde links. Ik heb inderdaad van een vriendin begrepen dat Schmalkalden in oost-Duitsland ligt maar op  de trouwakte in Den Haag staat dat hij is geboren in Schmalkalden Keulen. Voor mij is het erg verwarrend.

Groet,

Helena

Helena - 8 dec 2011 - 19:10

Hallo Helena,

Leg je vraag eens voor aan de Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland: www.wgod.nl.

Hartelijke groet

Bas Lems - 8 dec 2011 - 19:17

Hierbij meer informatie om welke familienaam het gaat. Misschien kan iemand anders mij hierbij helpen om meer informatie te geven

Johannes Machiel de Jager (jaeger?) geboren april 1774 te Schmalkalden Keulen Overleden in Den Haag op 2 september 1831. Zijn ouders (volgens een andere bron) zijn Johan Machiel de Jager en Maria Hanseman van beide geen verdere info.

Groet

Helena

Helena - 8 dec 2011 - 19:18

Zie Kurköln.

Op de leeszaal in Brühl kan je een hoop doen op de PC, evt. documenten opvragen kan ook gewoon, net als hier.(Indien beschikbaar)

Laat je niet verwarren door een 'Onderzoeksvraag'. Daarvoor geldt de prijslijst. 

Ronald Hellenbrand - 8 dec 2011 - 19:18

Beste Ronald,

Dank voor beide tips, ik zal voor de zekerheid nog een bericht sturen aan de werkgroep.

Groet

Helena

Helena - 8 dec 2011 - 19:24

Hallo Helena.

er is een website: www.igi-index.de, hier is ook het een en ander over de plaats Bruehl in NRW te vinden.

Veel succes

Groeten Ruud

Rudolf Bijl - 8 dec 2011 - 20:09

Helena,

Ik ben een jaar of 4 geleden naar het archief in Bruhl geweest. Goed lopend bereikbaar van af het station Bruhl, waar je vlot vanuit Keulen komt. Echter, het zoeken ging in de studiezaal, gratis, moeizaam. Slechte microfiches, soms nauwelijks leesbaar, gotisch schrift. Toen ik er eindelijk achter was (mijn Duits is niet denderend) in welk bakje ik de door mij gezochte informatie moest kunnen vinden, bleek dat bakje leeg; het was meegenomen om te digitaliseren. Dus misschien zijn nu in de studiezaal de digitale zoekmogelijheden een stuk beter. Overweeg een e-mail aande studiezaal met een vraag over digitale mogelijkheden.

Succes en groet

Henk Meerdinkveldboom

Uitgeschreven lid - 21 jan 2012 - 13:26

Hallo Helena,

Ik ben Kees Guldenmundt, (zie genealogie www.guldenmundt.nl) Ik denk ook dat je daar de gegevens van mijn bedovergrootvader heb kunnen vinden. Ook ik kom helaas niet verder. Maar ben jij nu al verder gekomen met je onderzoek? Graag hoor ik daar meer over. Ook ik ben de Duitse taal niet machtig. Hartelijke groeten, C.W.J. Guldenmundt.

Guldenmundt - 17 jan 2013 - 14:07

In ben op zoek naar mijn voorouders: Johan Machiel de Jager. Hij is getrouwd met Maria Hanseman. Van deze mensen is helaas niets bekend. Hun zoon  Johannes Machiel de jager zou geboren zijn in april 1774 in Smalkalden (Keulen) en overleden op 2 september 1831 in Den Haag. Wie kan mij verder helpen.

Alma de Jager - 11 feb 2015 - 23:48

Hallo Alma,

bei www.geneanet.org findest du viele Jäger aus Schmalkalden. Du musst dich registrieren - kostenlos - dann nach Jäger Schmalkalden suchen und du bekommst eine Menge Daten:

http://de.geneanet.org/search/?name=J%E4ger&place=Schmalkalden&ressource=arbre

Gruß

Gerty

Gerty - 12 feb 2015 - 09:31

jaren geleden (in de tijd van de gulden en mark) ben ik in Brühl geweest. Ik moest toen 5 mark entree betalen. Kon opvragen wat ik wilde en als ik kopieën wilde werden die opgestuurd na betaling.

erna hodenius - 15 feb 2015 - 12:39

hier nogmaals. ik heb een boekje van Brühl wat heet: die zivilstandsregister und die kirchenbuchduplikate in Nordrhein Westfälischen personenstandsarchiv Rheinland. wat er dus allemaal in Brühl te vinden is.

Schmalkalden staat daar niet in. Ook niet bij Köln.

erna hodenius - 15 feb 2015 - 12:45

Overigens is Brühl intussen gesloten; alles is overgebracht naar Duisburg

http://www.archive.nrw.de/lav/index.php

Ronald Hellenbrand 2 - 16 feb 2015 - 00:45

hallo iedereen!

ook ik ben opzoek naar deze man zijn voorouders

heeft iemand hier ooit nog iets gevonden over hem?

kan de akte misschien fout zijn? want inderdaad schmalkaden ligt niet eens in de buurt van keulen of het is verkeerd gelezen dat zou ook verklaringkunnen zijn

en nog iets smalkalden is ook een stad in suriname. deze optie lijkt me niet waarschijnlijk hoor maar dat terzijde.

Mia - 15 mei 2016 - 13:35

ik wil dit nog even hier neer zetten voor de misschien toekomstige speurders zelfs in het archief is het niet duidelijk en het enige wat ik eruit kan opmaken is dat hij een duitser was. dit heb ik gevonden op de stamboom van cornelis guldenmundt dus al het crediet gaat naar hem toe. schmalkaden keulen denk ik dat dat misschien verkeerd is gelezen.

Afkomstig uit Gershagen?
Gemeentearchief van 's-Gravenhage, aktenummer 1409

Heden den Derden September achttienhonderd eenendertig des voormiddags ten elf ure, compareerden voor ons Mr. Gerrit Lodewijk Henrie Hooft, wethouder, Officier van den Burgerlijken Stand der stad 's-Gravenhage, Provincie Zuid-Holland. Martinus van Graden, oud drieèendertig jaren, Letterzetter en Thomas Kottelaars, oud vijfendertig jaren, Timmerman, beiden wonende alhier. Dewelke verklaard hebben dat

JOHANNES MACHIEL DE JAGER

Metselaar, gewoond hebbende alhier, op den tweeden dezer des morgens ten agt ure, is overleden in het huis ... J12, in den ouderdom van negenenvijftig jaren, geboren te Keulen, getrouwd met ELISABETH WAGENAAR, zijnde er overigens niet bekend. Wij hebben hiervan de acte opgemaakt en na voorlezing onderteekend met de comparanten.
M. van Graden?
Tomas Kottelaars

-----------------------------------------------------------------------------------------

- GEDCOM (INDI) -- 1 RFN 39 1 CHAN 2 DATE 10 FEB 2005 1 REFN Kw.18 1 _COMM Uit het Rijksarchief:

37-72 2 CONT Infanterie, negende regiment 1e Bataljon Stamboek van het negende regime 2 CONC nt Infanterie No. 3 2 CONT 2 CONT Nummer 15 2 CONT 12 December 1806 aangenomen

2 CONT 2 CONT JAEGER, JOHAN MICHAEL

2 CONT 2 CONT Zoon van JOHAN MICHAEL JAGER en MARIA HANSEMAN

2 CONT Geboren te Smalkalden den ... April 1774 2 CONT Het laatst gewoond te Empen.

2 CONT Religie Luthers

2 CONT Musikant

2 CONT Groot 5 voet, 7 duim, blosend en pokdalig van wesen.

2 CONT Ord. voorhoofd, bruine ogen, breed van neus, ord. mond en kin.

2 CONT Swart Hair en wenkbrauwen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gemeentearchief van 's-Gravenhage, aktenummer 191
Uit het trouwregister van de Nieuwe Kerk

Ondertrouwd den 24e Juni 1798

Getrouwd 8-7-1798

MICHAEL JAGER, j.m. geboren te Gershaagen, Soldaat in het tweede Battaillon in het Regiment van Waldeck in quarnisoen alhier, met ELISABETH WAGENER, j.d. geboren te Rijswijk en woonende aldaar.

Bij attest van Rijswijk.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rijksarchief te 's-Gravenhage, gehuwd in den Nieuwe Kerk

Aangetekend den 22 Juny 1798
Getrouwt den 8 July 1798

MICHAEL JAGER, j.m.
geboortig van Gershaagen in het Ceulsen, wonende in Den Haag
met
ELISABETH WAGENAAR, j.d.
Geboren en wonende alhier.
 

Gemeentearchief van 's-Gravenhage 3 REFN 191 3 TEXT Rijksarchief te 's-Gravenhage 4 CONT 4 CONT

Attesteere ik oudergeschrevene Secretaris van Rijswijk, dat de drie Huwe 4 CONC lijkse Gebooden zijn ingewilligt aan

4 CONT 4 CONT MICHAEL JAGER, j.m. 4 CONT 4 CONT geboortig van Gershaag in het Ceulsen,

Soldaat in het Regiment van Walde 4 CONC

ck in garnisoen van Den Haag 4 CONT met 4 CONT 4 CONT ELIZABETH WAGENAAR, j.d. 4 CONT 4 CONT gebooren en wonende alhier.

4 CONT om afgekondigt te worden ter plaatse daar zulks behoort. 4 CONT Actum Rijswijk den 22 Juny 1798 het 4de jaar der B.V. 4 CONT Wilmers

4 CONT ----------------------------------------------- 4 CONT 4 CONT Rijksarchiek te 's-Gravenhage

4 CONT 4 CONT VRIJHEID GELIJKHEID BROEDERSCHAP 4 CONT 4 CONT Op den 8e July 1798 is van de Puije van het Raadhuis van Den Haag, zonde 4 CONC r eenige Verhindering, de derde Afkondiging geschied der Huwelijksgebode 4 CONC n van MICHAEL JAGER, j.m. geb. te Gershaagen,

Soldaat in het tweede Batt 4 CONC aillon in het Regiment van Waldeck in quarnisoen alhier, met ELISABETH W 4 CONC AGENER, j.d. geb. te Rijswijk en woonende aldaar. 4 CONT In kennis van mij Secretaris. 4 CONT 1 MARR 2 SOUR Gemeentearchief van 's-Gravenhage 3 REFN 191 -- GEDCOM (MARR SOUR) -- 1 REFN 191

 

met deze informatie worden er 3 verschillende geboorteplaatsen genoemd

maar nergens ''smalkalden,keulen'' als een geboorte plaats

kan schmalkaden jaeger en giershagen jaeger misschien verschillende personen zijn?

ook denk ik niet dat ''ceulsen'' voor keulen staat maar eerder een gebied dat word aangeduid?

ik heb nameljik bij de militaire registraties meerdere personen gevonden bij wie hun afkomst word beschreven met ''plaatsnaam'' en volgend ''in t ceulsen''

Aldenouw(adenou is een plaats in duitsland) in't ceulsen,

Dortsen(dortsen ook een plaats in duitsland) in ceulsen,

en bij johan: gershagen(giershagen een plaats in duitsland) in het ceulsen

Mia - 16 mei 2016 - 02:17

Beste M,

hartstikke bedankt voor deze toevoeging, ik was hier nu inderdaad toevallig naar op zoek!
Ben er heel blij mee, nogmaals dank!

 

mvrgr

Lonneke

Lonneke - 20 dec 2019 - 15:57







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu