stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Arbeitseinsatz



Profiel afbeelding

Opgeroepen voor de Arbeitseinsatz

Bestaan er lijsten met namen van de mannen die moesten gaan werken in Duitsland? En de plaatsen waar zij heen moesten om te werken?

Wilma Bruin van Gurp - 11 mar 2012 - 02:16

Enige informatie over dit onderwerp vindt u in het Nationaal Archief, bijvoorbeeld:

http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/oorlogsgids-10-opbouwdienst-arbeidsdienst-en-arbeidsinzet-wat-is-verschil

http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/oorlogsgids-11-ik-ben-als-dwangarbeider-werkzaam-geweest-duitsland-wat-kan-

"In het Nationaal Archief zijn verschillende archieven met informatie over de Arbeidsinzet te vinden. Soms bevinden zich in die archieven ook (summiere) gegevens over individuele personen. De kans dat u gegevens over uzelf vindt is echter klein. Helaas bevatten de archieven geen namenlijsten. De enige uitzonderingen hierop zijn bestanden uit Beverwijk en Utrecht".

Zie ook bijvoorbeeld:

http://www.archievenwo2.nl/archieven/het-utrechts-archief/tho-nederland-1940-1945-1/ths-arbeidsinzet-1234824831/utrecht/zoekterm-arbeidsinzet

http://www.archievenwo2.nl/archieven/archief-blok/gemeentebestuur-van-beverwijk-1/zoekterm-arbeidsinzet

Andere plaatsen waar informatie over dit onderwerp te vinden is:

http://www.documentatiegroep40-45.nl/dwangarbeid_oud/onderzoek.htm

Tot slot, in Duitsland zelf (Berlin) hebben ze een informatie portal over dit onderwerp, en werken ze met verschillende archieven in Europa samen op dit thema. Wellicht kan men u daar (ook) verder helpen?

http://www.bundesarchiv.de/zwangsarbeit/

MVG

Hans 100 - 11 mar 2012 - 05:31

Je zou eens in het gemeentearchief kunnen informeren van de plaats waar hij toen woonde.

J. van der Linden - 11 mar 2012 - 06:43

Ook Amsterdam heeft overzicht van tewerkgestelden. Dez staan zelfs on-line evenals hun paspoortaanvragen

https://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/indexen/index.nl.html

mvg-Ben

Ben Wegman - 11 mar 2012 - 18:05

Hallo Wilma,

ein schreckliches Kapitel deutscher Geschichte.

http://www.uni-muenster.de/NiederlandeNet/nl-wissen/geschichte/vertiefung/zwangsarbeit/erfahrungen.html

Liebe Grüße von

Gerty

Gerty - 11 mar 2012 - 18:19


Ik doe onderzoek in Duitsland naar familieleden die voor de Arbeitseinsatz in Berlijn geplaatst waren. In het Landesarchiv aan de Eichborndamm is daarover niet bijzonder veel te vinden, wel heeft het me via via een vrij uitzonderlijke nazi-(Gestapo)-overlijdensakte opgeleverd. Het Bundesarchiv kan met geluk meer vertellen. Er is in het voormalige oosten van Berlijn ook een documentatiecentrum "für NS-Zwangsarbeit'in een voormalig 'Arbeitslager" voor Italiaanse dwangarbeiders, die zijn in ieder geval heel vriendelijk en zich heel wat bewuster van het fenomeen dwangarbeid dan de andere archieven en ook het Museum für Deutsch Geschichte (dat spant qua geschiedsvervalsing wel de kroon...) Als je ",Zwangsarbeitslager Berlin" en dergelijke intikt op google, komen er voor de stad Berlijn hele lijsten met honderden kampen boven water. Namenlijsten bestaan daarvan niet, meestal, dus pas als er na familieoverlevering meer bekend is over het district, is verder zoeken mogelijk. In Berlijn is men behoorlijk actief, met name in het zuidelijk deel van het oude westen van Berlijn, mocht u daar ooit informatie vandaan nodig hebben, kan ik u misschien aan contacten helpen.

Kattenburg - 16 jun 2018 - 09:46







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu