stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Matthijs van Welsum verblijf Duitsland 1943-1947

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Beste allemaal,

Al enige tijd probeer ik meer informatie te vinden over mijn overgrootvader Matthijs van Welsum geb. 15-11-1903 te Dordrecht, overlijden bij mij onbekend.

Door onderzoek ben ik te weten gekomen dat hij op 19-08-1943 in Dordrecht is opgepakt en op 21-08-1943 naar Kamp Erica te Ommen is gebracht.

Via het Rode Kruis ben ik te weten gekomen dat hij na kamp Erica in Gemeinschaftläger aan de Gumbinnerstrasse N.O. 5 te Berlijn heeft gezeten. 05-01-1944 was er voor het laatst communicatie geweest, ik weet niet of dit voor of na vertrek Duitsland was. Ook is hij naar twee verschillende Tuchthuizen in Duitsland gebracht, op 29 september 1944 is hij van Tuchthuis Lüttringhausen naar tuchthuis Hameln gebracht.

Tussen 28 april 1947 en 4 mei 1947 vertrok hij van Eindhoven terug naar Dordrecht.

Of de tuchthuizen en de Gemeinschaftläger in de juiste volgorde zijn weet ik niet, ik heb documenten ontvangen van het Rode Kruis die na de oorlog zijn gemaakt toen zij zochten naar vermiste oorlogslachtoffers. Er stonden daar alleen datums op van waneer een document of brief was ontvangen en niet de datums van verblijven. Volgens een brief van 23-05-1946 was zijn laatst bekende adres volgens ene Mejuffrouw Venus, de Gemeinschaftläger. Zij was op zoek naar hem en wist niet of dit toendertijd nog zijn huidige verblijf was. Een ander verblijf was ook de Kaiser Friedrchstrasse 77 in Berlijn, vermoedelijk na de oorlog.

Zijn er mensen die misschien meer weten over het verblijf van mijn overgrootvader al daar? Of waar ik verder kan zoeken? Ik heb al een verzoek gestuurd naar de International Tracking Service maar tot heden nog geen bericht.

Wellicht helpt het als ik u vertel dat mijn overgrootvader in 1934 is gescheiden van Pietje Bresselaar, samen hadden zij één dochter, Adriana Johanna van Welsum, geb. 17-05-1929, ovl. -12-2006.

Vriendelijke groet,
Sandra de Zeeuw

Sandra de Zeeuw

Reken als responstijd voor informatie van ITS op 8-12 weken.

mvg-Ben

Ben Wegman


Beste Sandra, volgens mij was Matthijs de vader van mijn oma, Teuntje van Welsum. Over haar kan ik veel vertellen. Niet over Matthijs. 

Vr.groet, Andrea van Wijngaarden

AndreaPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!