stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Hesssiche Archiv-Dokumentations- und Informations-System HADIS


Profiel afbeelding

HADIS in een vernieuwde website

Veralteter Verweis auf HADIS


Das Hesssiche Archiv-Dokumentations- und Informations-System HADIS wurde zum Ende des Jahres 2014 durch das Nachfolgesystem arcinsys.hessen.de abgelöst. Bitte ändern Sie gespeicherte Verweise auf HADIS entsprechend ab.

 

Alleen nog toegankelijk via registratie

Sippe

 

Beste mevrouw of mijnheer Sippe,

Mooi dat u hier die informatie plaatst over de vernieuwde archief-databank

van de Duitse deelstaat Hessen. (Overigens: een beetje achtergrond-informatie geven is wel

zo handig, al was het maar een simpel linkje naar bijvoorbeeld Wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Hessen of GenealogieNetz http://wiki-de.genealogy.net/Hessen . Kost niets, kleine moeite,

en het maakt zoveel helder.)

Maar leest u a.u.b. de begeleidende tekst goed,

en maakt u genealogen niet onnodig ongerust.

Wat u schrijft, "Alleen nog toegankelijk via registratie", is véél te kort door de bocht.

De tekst op https://arcinsys.hessen.de/arcinsys/start.action is duidelijk :


Dat wil dus zeggen: 

- gewoon de website bezoeken, onderzoek naar archiefstukken doen (waaronder regesten), gegevens daarover vinden, gedigitaliseerde stukken bekijken, contactgegevens van archiefinstellingen en informatie over archiefcollecties opzoeken, suggesties voor verbetering doorgeven , met andere woorden : een gewoon, doorsnee-bezoek aan een archief-website, kan allemaal (net zoals in Nederland de norm is)

simpel, zonder formaliteiten, "drempelloos", zonder registratie of "Anmeldung" (inloggen).

- registratie is alleen vereist als u een lijstje wilt maken via die website van archiefstukken die u interesseren, of als u een aanvraag/afspraak voor onderzoek bij een archiefinstelling wilt maken,

of specifieke archiefstukken ter raadpleging in het archief wilt aanvragen, of als u aangevraagde en geraadpleegde archiefstukken op een lijstje wilt laten plaatsen. (In 95% van de bezoeken aan

die website niet, dus.)

OK? Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Beste Dimitri,

 

kennelijk heb ik het één en ander niet goed begrepen!

Mijn verontschuldiging voor de verkeerde interpretatie.

 

Het is dan ook niet mijn opzet geweest om medegenealogen onnodig te verontrusten.

In de Duitse grammatica ben ik gelimiteerd.

 

Misschien kunt u mij informeren of via de DFG Viewer welk voorheen in het HADIS systeem diverse akten van een standesamt (Geburtnebenregister, Heiratsnebenregister, en Sterbenebenregister) ter inzage zijn geweest, of deze ook nog immer in de vernieuwde website ter inzage zullen zijn?

 

 

DFG (Deutsche forschungsgemeinschaft)

Über das Projekt

 

http://dfg-viewer.de/ueber-das-projekt/

 

 

Zie onderstaand voorbeeld uit een eerdere vraag van Sippe | 3 dec 2012 | 12:24

 

http://dfg-viewer.de/demo/viewer/?set%5Bimage%5D=294&set%5Bzoom%5D=max&set%5Bdebug%5D=0&set%5Bdouble%5D=0&set%5Bmets%5D=http%3A%2F%2Fdigitalisate.hadis.hessen.de%2Fhstam%2F906%2F129.xml

 

Met vriendelijke groet,

Sippe

 

Beste mevrouw of mijnheer Sippe,

Een gelukkig, gezond en genealogisch goed 2015! Lachen

   Natuurlijk ben ik óók geen specialist op het gebied van Hessen, maar hoogstens

een website-bezoeker met een beetje goede wil.

   Het valt wel op dat in Hessen het resultaat dat de genealoog uiteindelijk online kan vinden prachtig is, maar het vinden van de weg ernaartoe ho-pe-loos ingewikkeld en nodeloos moeilijk is gemaakt.

   Daar zijn duidelijk allerlei typische ICT-systeembouwers aan het werk geweest die meer hun "systeempje" voor ogen hebben gehad dan de duidelijkheid, begrijpelijkheid en het gebruiksgemak van de "eindgebruiker", de historisch-geinteresseerde of specifiek de genealoog... (sorry, maar dat doen ze in NL toch beter). Niemand verplaatst zich in die genealoog met zijn/haar in wezen simpele vraag: "Heeft u misschien online gescande afbeeldingen beschikbaar van akten van de burgerlijke stand? Zo ja, waar?"

  Het kennelijk "splinternieuwe" systeem Arcinsys verwijst voor een groot gedeelte naar bestandsinhoud die blijkbaar nog steeds is ondergebracht in delen van het "oude, vervangen" systeem Hadis, en om die bestanden op een beetje begrijpelijke manier te kunnen opsporen ben je kennelijk weer aangewezen op het systeem Lagis (dat verbijsterend genoeg nog steeds verwijst naar "Archivsystem Hadis").  Een treurige en inconsequente manier van doen, want de inhoud is zo mooi, maar voor die tijd moet het grootste deel van de goedwillende genealogen, moegestreden en uitgeput, het hoofd erbij neerleggen. Of misschien mis ik iets, een gemakkelijker weg ernaartoe?

  In elk geval hou ik de weg via Lagis maar aan:

http://www.lagis-hessen.de/de/subjects/gsform/sn/hadis

Vul daar een plaatsnaam in Hessen in, waaruit u de registers van de burgerlijke stand wilt inzien,

bijvoorbeeld Frankfurt am Main, en klik op ; u komt op een pagina met zoekresultaten, die veel bladzijden treffers opnoemt, nl. de aanwezige collecties voor die plaats :

http://www.lagis-hessen.de/de/subjects/gsearch/pageSize/10/sn/hadis?q=frankfurt&submit=LAGIS-Suche

    (U ziet daar vaak de term "Nebenregister" vermeld staan. Vermoedelijk zijn voor het inscannen van

    akten, het digitaliseren, dus de "2e exemplaren" van zo'n akte gebruikt, wat wij "dubbelen" noemen).

  Vervolgens kiest u een aktesoort die u zoekt (geboorte, huwelijk, overlijden enz.) en een periode, bijvoorbeeld de geboorteakten uit 1885.

    U komt terecht op een pagina waar de daadwerkelijke "digitalisaten" te vinden zijn, de afbeeldingen van ingescande akten van de burgerlijke stand; inderdaad op een "derde" website, die van DFG-Viewer, die vreemd genoeg nog steeds verwijst naar het oude systeem Hadis :

http://dfg-viewer.de/show/?set[mets]=http%3A%2F%2Fdigitalisate.hadis.hessen.de

%2Fhstam%2F903%2F146.xml ; u belandt eerst bij een "schutblad" of "eerste bladzijde", vaak leeg:

 

Na het schutblad of de eerste bladzijde van zo'n gedigitaliseerde bundel akten kunt u dan, via de pijltjes-toetsen rechtsboven, op zoek naar de akte waar het u om te doen is; het einddoel,

bijvoorbeeld aan de hand van een precies aktenummer dat u kent uit uw onderzoek, of een datum van een gebeurtenis (geboorte, huwelijk, overlijden) ; laten we zeggen geboorteakte 604 van 1885 :

 

(Naam-indexen per jaar, of tienjarentafels, heb ik tot nu toe nog niet kunnen vinden in die collecties, dus zoeken op naam aan de hand van zo'n aktenbundel zèlf lukt mij althans nog niet 1-2-3. Digitaliseren, dus foto's van de akten van de burgerlijke stand op internet beschikbaar maken, is stap 1 van zo'n publieksvriendelijke operatie. Het uitvinden welke gebeurtenis waar plaatsvond en in welk jaar viel, en welke precieze akte daarbijhoort, moet je bij Duits genealogisch onderzoek dus nog wel zelf doen. - Stap 2 is natuurlijk die miljoenen akten ook op naam doorzoekbaar te maken, toegánkelijk te maken door een namen-databank op internet, zoals in Nederland het moderne WieWasWie of het oude Genlias. Maar dat lijkt in Duitsland nog verre, verre toekomstmuziek; stap 1 is al heel wat

om blij mee te zijn, en een schatkamer aan mogelijkheden voor het onmetelijke Duitsland...)

Dus... je moet in Hessen door een onbegrijpelijk woud van pagina's met lappen tekst en databank-systemen om ueberhaupt je vráág beantwoord te krijgen ("Is er gedigitaliseerde burgerlijke stand online beschikbaar?"), en om te vinden waar "de weg ernaartoe" ligt is nogal een toer, maar die weg zèlf wijst zich vanzelf, en het resultaat is (net zoals bij FamilySearch via ZoekAkten.nl) prachtig! Lachen

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas


 

Beste Dimitri,


Uiteraard ook voor u, een gelukkig, gezond en genealogisch goed 2015!


Hartelijk dank voor de zeer uitgebreide uitleg van het HADIS en het "splinternieuwe" systeem Arcinsys.


Inderdaad is digitaal genealogisch onderzoek in Nederland verder gevorderd en daarbij toegankelijker dan in Hessen!


Maar ik heb het vermoeden dat andere archieven in de verschillende deelstaten in Duitsland nog niet zijn ontsloten, en daardoor digitaal minder toegankelijk zijn dan in Hessen.


Met vriendelijke groet,Sippe
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.
Wel kunt u altijd een nieuw onderwerp starten.