stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Otto Meijndertsz van Osnabr?ck



Profiel afbeelding

Ik zoek gegevens van Otto Meijndertsz Linnenkoper van "Osenbrugge"; in 1650 trouwt hij, in Amsterdam, als weduwnaar van Aeltje Tobias. Van dat eerdere huwelijk en van geboorte en doop van de kinderen (Tobias, Otto en Annetje) heb ik geen gegevens gevonden. Mogelijk zijn ze elders, dus bijv. in Duitsland, getrouwd en hun kinderen ook elders gedoopt.

Otto meldt in een akte in de Amsterdamsche Weeskamer dat hij landerijen bezit in Damme - ik ga uit van het Duitse Damme in de landkreis Osnabrück - vanwaar hij verdreven zegt te zijn tijdens 'door de oorlog' (de 30-jarige wellicht?).

Wie kan me verder helpen.

Dank voor een opbouwende reactie.

Jaap

Jaap Pott - 29 jun 2015 - 11:59

Je kunt je aanvraag indienen bij deze club:

http://www.os-gen.de/

Ger van het Bolscher - 30 jun 2015 - 13:08

Otto's nakomelingen hadden denkelijk een achternaam. Daarmee wordt het zoeken wel eenvoudiger.

Ren? Remkes - 30 jun 2015 - 13:36

Kijk hier ook eens:

https://www.historischcentrumoverijssel.nl/forum/genealogie/tobias-otten-x-1659-berentjen-teunis?page=2

of hier:

http://vries.voorouders.net/descendants/1/i_I13221/otto-meijnarts-nijenhoven

Ger van het Bolscher - 30 jun 2015 - 14:36

Hartelijk dank voor de reactie.

De mogelijkheden die u noemt, ken ik. Sterker nog: indertijd heb ik de gegevens zoals ze daar genoemd worden, zelf aangedragen. Inmiddels verplaatst mijn aandacht zich dus naar Duitsland, waar Otto hoogstwaarschijnlijk zo rond 1605 a 1610 geboren zal zijn.

Ook ben ik in contact met de archiefdienst van (bisdom) Osnabrück.

Ik blijf zoeken en ben erkentelijk voor verdere reacties.

Jaap Pott - 30 jun 2015 - 16:37

Hallo

Mogelijk heb je al meer gegevens gevonden. Wij hebben deze Otto mogelijk als volgt online (Klaas Rein Noppert's website geeft ook veel gegevens)

De man is zelfs 3x getrouwd.  http://vries.voorouders.net/descendants/1/i_I13221/otto-meijnarts-nijenhoven

Otto Meijnarts Nijenhoven   Aeltje Tobias    
1612-   1613-<1650    
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 
       
         
         
Otto Meijnarts Nijenhoven 1650 Geesje Arents Nihoff;     
1612-   ??-??    
         
Otto Meijnarts Nijenhoven 1652 Pietertje Jans.    
1612-   ??-??    
         
    kind van Otto en Altje (er zijn 2)    
    Tobias Otten (Cremer) 28-8-1659 Berentjen Teunis
    1635-?? Dalfsen Dalfsen (OV), 18-8-1659
      Aangegeven Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 
      Staphorst  

Greetje Noppert - 16 mar 2017 - 12:24

Overheen gelezen, al beantwoord in de tijd van de vraag (gelukkig). Maar vraag me nu wel af hoe iemand bij die benaming komt: linnenkoper van "Osenbrugge", Otto Meindertsz ..  En vooral, dat hier in Ned. helemaal niets over de beste man vervolgens te vinden is.

Greetje Noppert - 16 mar 2017 - 12:35

Goedemorgen Greetje Noppert,

Hartelijk dank voor uw bericht.

Inmiddels ben ik wel wat verder gekomen met m'n onderzoek naar Otto M. Morgen, zaterdag 18 maart, ga ik naar de Westfälische Genealogentag in Altenberge (bij Münster). Daar hoop ik mensen te treffen die me verder kunnen helpen, leden van historische kringen/verenigingen in de buurt van Osnabrück.

De site van Klaas Rein ken ik vanzelfsprekend. Op welke wijze bent u aan hem gelieerd, en dus deel van de Friese tak? Mijn onderzoek betreft overigens voornamelijk de NopperS-takken, die ooit (ca 1765) vanuit de Kop van Overijssel zijn getrokken naar Friesland en later naar Overijssel - sommigen ook naar het westen van Nederland - zijn teruggekeerd. Mijn vrouw is Jenny Noppers, geboren in Bruchterveld bij Hardenberg (N-O.Overijssel)

Nogmaals dank voor het bericht en wellicht tot "mails".

Met vriendelijke groet,

Jaap Pott

Jaap Pott - 17 mar 2017 - 10:00

Beste Jaap,

Wat leuk, de reactie. Ik ben zelf nazaat van Jacob Janz Noppert. Klaas Rein is een nazaat van de broer van Jacob Janz Noppert (Hendrik). Zij hebben de naam Noppert formeel aangenomen in 1811. Beide  zijn zonen van Jan Otten en Klaasjen Jans. Mijn opa Albert Noppert en Fetsje Dokkuma waren mijn opa en oma (ben zelf 51). 

Je bent met het echte werk bezig dus (op pad, en zo info vergaren). Top! En spannend! Niet alleen voor jou, maar voor velen met mij. Ik heb de gegevens die ik heb gewoon online weggehaald, omdat dat allemaal al uitgezocht was. Tot Otto Meijndertsz Linnenkoper van "Osenbrugge"; en Aeltje Tobias gekomen dus. Klaas Rein zal ook zeer geinteresseerd zijn in de uitkomsten van je reis neem ik aan (die is er al zo lang en diepgaand mee bezig). 

Zelf loop ik de lijnen van beide opa's en oma's bij langs en zet het op papier. Het echte veldwerk, mocht dat nodig zijn (zal vast) zal ik denk niet direct  aan toekomen, maar wie weet  Een oom van me heeft een deel vde lijn van mijn oma al getraceerd tot een dominee in Duitsland (hoewel ik dat alleen van horen zeggen heb).

De naam Noppert/s enz blijft een mysterie tot dusver. Vele ideeen gaan rond. Ik ken geen beroep van Noppen oid maar ik wist ook niet dat Poepjes te maken had met duitse seizoensarbeiders die in poepetenten werkten/zaten volgens Klaas Rein ..... 

Heel veel succes morgen!

Bedankt en groeten

Greetje

Greetje Noppert - 17 mar 2017 - 11:08

Beste Jaap,

 

Nog een vaagje: je schreef dat je in de Amsterdamsche Weeskamer iets van Otto Meijndertsz Linnenkoper van "Osenbrugge was tegengekomen. Je bedoelt een online archief of ben je daar ook naar toe geweest? Ik kwam wel een proefschrift tegen dat de Amsterdamse weeskamer heet en was ook interessant maar ben daar zeker niets in tegengekomen (leek me ook al niet). Verder nog een amsterdams archief met oude testamenten ed, maar heb daar ook nog niets gevonden. Vroeg me dus af hoe jjij dan bij deze Otto en Aeltje Tobias uitgekomen bent.  Via de 2e vrouw geloof ik?  Geesje Arend (na haar nog een Pietertje Jans als 3e vrouw zag ik). Of toch ook via Aeltje Tobias, dat daar een lijn van loopt naar Jenny Noppers (of zoek jij toch meer in 't algemeen uit, van de hele Noppers clan in de kop van overijssel)?

 

Groeten

Greetje

Greetje Noppert - 17 mar 2017 - 12:35

dag Greetje,

Ik reageer maar direct op beide berichten die ik zo-even binnenkreeg:

Klaas Rein ken ik; indertijd - ik geloof medio jaren negentig - hadden we enkele malen contact. Toen was ik al jaren bezig: ik ben begonnen in 1980, in Dedemsvaart en van daaruit in Friesland (Leeuwarden, het heette toen nog niet Tresoar). De hoeveelheid gegevens die ik sindsdien heb vergaard, is enorm; momenteel ben ik een 'boek' (zeg maar familiekroniek) aan het schrijven.

De opmerking over de Amsterdamsche Weeskamer komt door een kleine aantekening in de marge van de huwelijksinschrijving van Otto M. en zijn tweede vrouw Geesje Arends Niehoff, 1650. Ben je geïnteresseerd: op www.zoekakten.nl kun je die vinden. Voor het lezen van zo'n  'akte' uit de 17e eeuw heb je wel wat kennis van oudschrift nodig. Recent heb ik een cursus paleografie gevolgd. Toen ik die huwelijksinschrijving van Otto en Geesje had gevonden, een aantal jaren geleden, heb ik hulp bij het lezen gehad van iemand van het Historisch Centrum Overijssel en later van een medewerker op het Amsterdamsche archief.

Overigens: de inschrijving in de Amsterdamsche Weeskamer (niet te verwarren met een weeshuis) moet betekenen dat Otto over enig vermogen beschikte, zij het dat het op dat moment nog was "geïnvesteerd" in landerijen in Damme bij Osnabrück. Dat ga ik morgen trachten te achterhalen.

Tenslotte: 'mijn' Jenny is ook een verre nazaat van Jacob Jans. Die nam net als zijn neef Jan Hendriks, zoon van broer Hendrik, de familienaam Noppert aan met zijn gezin (de akten daarvan zijn te vinden via allefriezen.nl

Tot zover voorlopig mijn reactie.

Met vriendelijke groet,

Jaap Pott

Jaap Pott - 17 mar 2017 - 14:02

Bedankt voor de info mbt de aktie: ik ga zo even kijken. Heb het op tv wel eens gezien (ook als ze met die BN' ers 'even' eea uitzoeken (vraag me wel af of het allemaal wel zo nauwgezet gedaan wordt soms (media), maar kwamen soms leuke dingen uit. En er staat hier op een grote muur ook iets in een zeer oud handschrift geschreven. Erg moeilijk te lezen inderdaad! Kwam er online ook al wat van tegen.

Kende je die Dirk Noppert al die met Geertruijd van Swelm in Bemmel in `1734 trouwde? Ik kwam die akte tegen online. Klaas Rein kende die nog niet.Verder niets van gevonden (beperkte zoekmethoden hier wellicht hoor), geen kinderen, geen overlijdensdatum, geen namen van ouders (van Dirk Noppert). En je ziet dan later die Dirk Noppert in onze lijnen in Haskerland archieven verschijnen. Je weet het maar nooit.

Vermogende mensen zien wij graag bij onze voorvaderen (helaas wat verwaterd dan dunkt me)! 

Succes morgen!!

Groeten

Greetje

Greetje Noppert - 17 mar 2017 - 15:08

Hallo Jaap,

De trouwakte gevonden. Namen op zich in de aktes wel goed leesbaar over het algemeen (dat scheelt, want de rest niet voor mij!). Eenmaal het jaar gevonden, en dan de maand was het gewoon door de maand heen lopen. Waren gelukkig niet zo veel h uwelijke als in augustus want dat ging maar door ... (en je denkt ooks teeds .. nee, het is 1650 maar het lijkt toch echt 1850 zoals ze dat schrijven). Heb 'm op facebook gezet, in verschillende vergrotingen.

De handtekeningen er onder zijn wat vreemd. O zet maar een O of zo wellicht. Kan het niet ontcijferen.

Bedankt en groeten

Greetje

Greetje Noppert - 17 mar 2017 - 16:21

Beste Jaap,

Maar het heeft dus geen nut om deze Otto proberen te volgen qua ouders, omdat ie een wees was blijkbaar of zouden de ouders van hem wel traceerbaar zijn. En zijn vermogen werd beheerd door de weeskamer. Zo zit het toch bij die weeskamers? En pas bij huwelijk, meerderjarig worden bijv kon zo'n wees weer aan zijn/haar vermogen komen.

Bedankt en groeten

Greetje

Greetje Noppert - 17 mar 2017 - 16:43

Hoe is het gegaan Jaap? Nog wat interessants gevonden/gehoord/gezien? 

Ik kwam nog de akte tegen van Ottho (met een h wordt de naam geschreven viel me pas later op) en Pieterttje. Het viel me trouwens later op dat in beide aktes (dus die met Geesje en die met Pietertje) 2 verschillende namen achter Meijndert Meijnersz staan (die ene geeft inderdaad vohn Osnabrugge te zien, maar bij de andere staat vohn Dxxxxx oid. Daarna staat dan mogelijk handelaar? Of toch weduwnaar (omdat het met Aeltje Tobias te maken heeft denk je daar dan aan). Had er al een alfabet bijgehaald maar blijft lastig (heb ook geen goed scherpe print hier, het is allemaal wat te wollig). Pdfje hier is ook wel handig: http://www.kwaad.net/Bogtman_Handschrift_1600.pdf. Er waren nogal wat verschillende schrijfwijzes toen, dus het is niet eens 1 alfabet uiteindelljk waar je mee te maken hebt.

De naam Meijersz is veel voorkomend zag ik, in die tijd. (in A'damse archieven). 

Er is geen huwelijksakte van Aeltje Tobias en deze Otto al bekend geloof ik? Heb 'm volgens mij nog niet gezien, maar kan best dat ie niettemin wel bij bijv. Klaas Rein al staat (ik had aktes gevonden in archieven die bleken later, al lang bij Klaas Rein stonden (maar door zelf wat rond te neuzen is ook leuk (in de echte dig. archieven bedoel ik). Ik las ook ergens dat ze een relatie hadden. Maakt eea lastig natuuriljk (mijn overgrootmoeder heeft zo ooit eens een steen bij een man door het raam gegooid omdat ie beloofd had met haar te trouwen na enige amoureuze toestanden ..).

En kwam nog een Dirk Noppert tegen in overijssel in 1734 (huwelijksakte, met ene Geertruijd van Swelm (uit het zuiden denk ik). Jij kent die wellicht wel, dat je die bent tegengekomen. Wellicht toch een link hier met de latere Noppert's in Friesland. Dat het idee van de naam toch wel uit OV is gekomen (maar dat wisten we al, alleen wist ik eerder nog niet dat er al veel eerder de naam Noppert in aktes vermeld werd).

Groeten

Greetje

Greetje Noppert - 20 mar 2017 - 11:14

Dag Greetje,

Een korte reactie:

- de huwelijks"aktes" van O.M. met a) Geesje en b) Pietertje ken ik al heel lang. In beide gevallen is er sprake van een bruidegom die "wdr"(= weduwnaar) is. Bovendien wordt O. in het eerste geval "handelaer van Damme" genoemd; d.w.z. het dorp Damme in de buurt van Osnabrück. Voorlopig heb ik daarover geen nadere gegevens gevonden. Pietertje overigens komt uit "Oldemerct", d.i. Oldemarkt in de kop van Overijssel. (Otto is "linnecooper" en heeft vermoedelijk veel gereisd/rondgetrokken met zijn waren; zijn zoon Tobias wordt later "Tobias Otten de Kremer" (= marskramer) genoemd.)

- belangrijker is de mededeling over een zekere "Dirk Noppert". Ik heb de oorspronkelijke akte opgezocht (via zoekakten.nl kan dat). Hoewel erg moeilijk leesbaar, laat die akte wel zien dat het gaat om "Dirk Cnoppers" (of misschien wel "Cnappert". Dus een link naar Noppert is niet waarschijnlijk. Laatstgenoemde naam wordt poverigens voor het eerst gebruikt in de doopakte van Marchien Jacobs, 1789 in Oudehaske, dochter van "Jacob Jans Noppert en Roelofje Hendriks Schokker" .

Groet,

Jaap Pott

 

-

Jaap Pott - 20 mar 2017 - 11:41

Toch Damme handelaar dan dus. En in die ander wordt zoals je al aangaf Osebrugge genoemd. Een afkorting dus toch, ik vroeg me al af of ze daar in toen ook al met afkortingen werkten (en ze zullen ook vaste systemen hebben, zodat je alleen ahv dat gegeven al weet waar je het in moet zoeken achter een naam ve bruidegom, zoals hier het beroep). 

Oorspronkelijke akte: ik haalde die van die Dirk Noppert uit een register (is een ondertrouwakte uit Bemmel). Ik weet niet of die later weer overgeschreven zijn oid, de oorspronkelijke die jij nu boven water haalt. Viel me al wel op dat ze met meer namen iets raars doen (hele letters er uit ed: van Swelm, van Swellem).

zoekakte.nl: ik kreeg daar laatst wel heel veel aktes maar niet met menu's/registeres/indelingen dus heb daar nog niet veel ingezocht.

In de kant van die ene huwelijksakte van Otto staat denk ik dan (oa) dat de ondertrouw enige dagen er voor was, 28 september (ze trouwden op 1 oktober), of is dat iets anders?

 

Groeten

Greetje

Greetje Noppert - 20 mar 2017 - 12:03

Dag Greetje,

Een heel korte reactie: als je verder wilt komen met onderzoek, is het verstandig je te laten voorlichten, bijv. via een basiscursus genealogie. Zo'n cursus wordt wel geven bij provinciale of locale archieven.

ook kun je via de NGV (Nederlandse Genealogische Vereniging) naar zo'n cursus vragen.

Besef wel dat het bij het zoeken op internet noodzakelijk is het adres nauwkeurig in te geven (--> www.zoekakten.nl)

 

Groet,

Jaap Pott

Jaap Pott - 20 mar 2017 - 12:44

Hallo Jaap,

Een cursus is altijd handig hoor. Ik was er helemaal niet mee bezig, tot ene Mart Noppert via facebook iets online gooide en van 't een kwam 't ander (en is hier enorm rustig vorige week op 't werk dus zat tussendoor wat te googlen). maar ook online enorm veel info op dat gebied. Soms komt men er zonder cursusssen ook prima achter hoor, van binnenuit. Biljven dingen wel beter hangen vaak, gaat wel trager in eerste instantie.

Ik zag dat trouwens dat de Cneppers van jou toch wel een Noppert kan zijn  (heb die oorspronkelijke net ook gevonden). Die Dirk Nopprert was voor mij overigens niet zo interessant, maar moet gecheckt worden natuurlijk als ie er zo maar ergens tussen staat logischerwijze en men elders vermeld dat er in die tijd geen melding in aktes is van de naam Noppert. 

Als je het 17eeuwse schrift er op nakijkt wordt de N wel zo geschreven door sommige mensen. Eea kan in de loop der tijd ook dermate vergaatd zijn dat lijnen weggevallen zijn, of onzichtbaar op de scan. Hoe het ook zij: blijkbaar was iemand van mening elders dat het toch een Noppert was (dus vandaar in fiche - Noppert). Verschil van mening zal er wel vaker zijn, met die oude geschriften, lijkt me. Maakt het er niet makkelijker op natuurlijk.

Er is wel ontzettend veel gedigitaliseerd al zeg. Enorme klus is dat ook geweest zeg!

Groeten

Greetje

Greetje Noppert - 20 mar 2017 - 13:50


nog even ter aanvulling. Boven de naam Cnoppers staat ook iemand met een zelfde C, en dat is inderdaad gewoon een Cornelia. Hoger op de pagina komt de familienaam (Cnoppers dan wellicht toch) nogmaals voor, dan met een Johan. Dus ook hier zullen ze dan wel grotendeels normale letters gebruiken bij namen (viel me bij een aantal aktes nogal op elders, dat je de namen overal wel kunt herkennen ...ook in 17e eeuwse aktes, ze schriijven ze ook vaak netter/duidelijker.

Afijn, heb De Gelderlandse archieven er nog even op gewezen (de mogelijk fout in dat fiche online, dat er nu een Dirk Noppert in 1734 staat qua ondertrouw, terwijl dat mogeiljk dus niet het geval is zoals het nu lijkt, (ook aangegeven door stamboomonderzoeker) (heb je niet bij naam genoemd). Er zjin natuuriljk veel meer van dat type fouten  ... maar goed. ..  Ik zou zeggen, als het gemeld wordt, check het dan even binnen je eigen archieven. 

:D

Groeten,

Greetje

Greetje Noppert - 20 mar 2017 - 16:42







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu