stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Duitsland » Gerrit Bartels,geb.1873 en Geesje Hoogeveen,geb.1869?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Wie kan mij meer vertellen over het huwelijk tussen Gerrit Bartels,geb.1873 en Geesje Hoogeveen,geb.1869?

Gerrit is overleden op 04-12-1939 in Emden, Duitsland.

Zijn er kinderen uit dit huwelijk en wanneer en waar is Geesje overleden?

Alvast bedankt voor de moeite.

j. dontje

Kijk eens op www.allegroningers.nl. Daar vind je sowieso twee kinderen van Gerrit Bartels en Geesje Hoogeveen. Op www.alledrenten.nl vind je ook informatie over Gerrit Bartels. O.a. dat hij in Loenen heeft gewoond en de datum van vertrek naar de provincie Groningen.

Johan

Beste heer Dontje,

Weest u a.u.b. zo specifiek en precies mogelijk bij uw vraag, en noemt u altijd nauwkeurige gegevens: dat helpt andere lezers van het Stamboomforum bij het zoeken voor u. Laat u liefst heel duidelijk zien, om welke mensen het precies gaat. Niemand heeft iets aan vaagheid en onduidelijkheid.

Wat een persoon "uniek identificeert" is immers pas de combinatie van familienaam, alle voornamen, geboortedatum en geboorteplaats.

- Die gezinsleden als het ware "volgen door de tijd", van Groningen (1900-1902) naar Emden (1939+), en dan logisch en systematisch te werk gaan, dat lijkt mij voor u de beste manier, via allerlei registers.

- In Emden was rond die tijd een bekende onderneming gevestigd, de metaalwarenfabriek en melkkannenfabriek Tobias Bartels : zie de vele treffers bij Delpher.  Mochten Gerrit Bartels -koperslager, loodgieter!- en hij familie van elkaar zijn, dan is het mogelijk dat aan Gerrit daar werk is aangeboden, en het gezin om die reden, voor een betere toekomst, naar Emden is verhuisd: de fabriek was regelmatig op zoek naar vakmensen. - U ziet trouwens aan de andere vermeldingen in de krant dat Bartels daar al een bekende familie is (o.a. een scheepskapitein, en een functionaris bij de kerk). Zie o.a. http://www.online-ofb.de/namelist.php?nachname=BARTELS&ofb=petkum&modus=&lang=de en http://www.online-ofb.de/namelist.php?nachname=BARTELS&ofb=gandersum&modus=&lang=de .

- Zoekt u vooral in allerlei databanken naar huwelijken van de kinderen Johannes *1900 en Hendrik *1902, en kijkt u in de huwelijksbijlagen; dit geeft u vaak interessante informatie over de situatie van de ouders (Geesje en Gerrit) ten tijde van het huwelijk, bijv. hun woonplaats.

- Zoekt u dan ook naar het overlijden van de resp. ouders van Geesje en van Gerrit. Het komt vaak voor dat u een overlijdensakte kunt vinden waarbij de kinderen (dus Gerrit of Geesje) als aangevers zijn opgetreden, en dit levert u weer gegevens op (w.o. hun woonplaats ten tijde van de aangifte).

- Als deze gezinsleden Bartels/Hoogeveen bij de geboorte van de kinderen in Groningen woonden, en u wilt weten hoe zij in Duitsland terechtkwamen, is uw eerste aanknopingspunt natuurlijk het bevolkingsregister ; op zoek naar een vertrekdatum, precies zoals u voor hen óók een vertrek naar Groningen in 1900 kunt lezen in het bevolkingsregister van Assen:

De vraag is, wanneer tussen 1902 en 1939 dat vertrek naar Duitsland is geweest. Dat bevolkingsregister van de stad Groningen is bij FS via ZoekAkten.nl niet beschikbaar nà 1920, dus voor een vertrek nà 1920 zult u waarschijnlijk echt daadwerkelijk ter plaatse naar de Groninger Archieven moeten gaan.

Ook kunt u natuurlijk voor die verhuizing naar Duitsland de levensloop van de kinderen Johannes en Hendrik volgen, uitzoeken wanneer hun overlijden was, en dus van die twee mensen persoonskaart-uittreksels aanvragen bij het CBG (daar leest u in principe de historische adressen in, soms ook die van vóór 1939, als het overlijden >20 jaar terug ligt); vond het overlijden in oktober 1994 of later plaats, dan wordt dat een PL-uittreksel, en worden er geen historische adressen medegedeeld.

- Blijft over: de hoop dat u in het wèl online beschikbare Groningse bevolkingsregister t/m 1920 een verhuizing van het gezin vindt. Als u tussen 1902 en 1939 niets zeker weet over een vertrekdatum, maar het wonen in Groningen in 1902 uw laatstbekende zekerheid is, moet u dus uw zoektocht daar beginnen. Bij het begin, en zo verder, logisch en systematisch. Tijd dus, om te gaan zoeken in de klappers (indexen) en vervolgens in het echte register, vanaf 1900/1902 (woonplaats ten tijde van de geboorte van de kinderen).

Aan u de eer... https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9QW-38NX?i=98&cc=2018408

- Hoogstwaarschijnlijk kent u ook de stamboomsite Bremer / Hoogeveen, waarop naast allerlei andere akten betreffende het echtpaar ("map openen") ook deze Duitse overlijdensakte van Gerrit Bartels is afgebeeld.

Daar staat een adres ten tijde van zijn overlijden: Emden, Am Bollwerk 6. En er staat dat hij "war verheiratet mit" - dus waarschijnlijk leefde Geesje Hoogeveen nog steeds op 4-12-1939. En dat hij van geloofsrichting "altreformiert" was: dit kan óók een aanwijzing voor mogelijke bronnen zijn.

Dit geeft u natuurlijk een aanknopingspunt om het gemeentearchief van Emden aan te schrijven, of te bezoeken, voor een fotokopie uit het toenmalige bevolkingsregister daar (trefwoorden: Meldekartei, Einwohnermeldeamt, Melderegister), en een verzoek om informatie inzake de akten van de burgerlijke stand (overlijdensakte, Sterbeurkunde). Als namelijk niet zeker is of Geesje Hoogeveen in Emden is overleden, en wanneer dat was, weet u ook nog niet of die akte al bij het archief beschikbaar is, of misschien nog steeds bij de plaats waar deze mogelijk is opgesteld: de afd. Burgerzaken, oftewel het Standesamt van de gemeente Emden.

Het beste kunt u gewoon even een e-mail sturen naar èn het Stadtarchiv èn het Standesamt, met alle precieze gegevens die u kent van Gerrit BArtels en Geesje Hoogeveen, en de vraag of daar een overlijdensakte van Geesje bekend is, en van welke bronnen (bv. Sterbeurkunde, Melderegister) u een kopie zou kunnen aanvragen.

- Deze pastor van de Altreformierte kerk is, gezien zijn publikaties op internet, ook heel goed bekend met genealogisch onderzoek van anderen, en in het bijzonder de gemeenteleden van de altreformierte ("oud-gereformeerde"?) kerkgemeente in Emden - waartoe dus ook Gerrit Bartels en Geesje Hoogeveen hebben behoord. Het kan dus zijn, dat hij ook de bekende kerkboeken, DTB (doop-trouw-begraven) beheert (Duits: Kirchenbuch, THS, Trauung, Heirat, Sterben).  Wellicht kunt u (het is de moeite waard!) contact met hem opnemen voor hulp: http://www.altreformiert.de/beuker/

- Deze regionale genealogische vereniging in Ostfriesland kan u goed helpen met uw vragen: http://www.genealogy.net/vereine/UG/

- Meldt u zich ook bijvoorbeeld aan (gratis) voor de genealogische mailing-lijst: http://list.genealogy.net/mm/listinfo/upstalsboom-liste

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas


Johan bedankt voor de hulp.

Ik ga kijken op beide sites.

Mvg. Jan Dontje

j. dontjePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!