stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Archief Duitse gevangenissen

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Hallo iedereen,

Ik ben nieuw op de site, mijn excuses alvast wanneer ik onduidelijk overkom.

Voor de familie ben ik opzoek naar gegevens van mij opa. Uit onderzoek blijkt dat hij in september 1940 in de gevangenis in Uelzen heeft gezeten. Zou iemand mij kunnen vertellen of ik hier ergens gegevens van kan vinden?

Daarnaast is hij enige tijd woonachtig geweest in Lunenberg, ook hier de vraag, is er een plaats waar ik hier gegevens van kan inkijken?

Alvast bedankt voor de reacties.

Groet,

 

Metz

Metz

Welkom op dit forum.

Dit kan heel moeilijk worden, omdat zijn gevangenschap in de nazitijd viel.

Inmiddels ben ik er wel achter dat het mogelijk gaat om de https://www.google.nl/#q=%22jva+uelzen%22&start=0
Fout, die bestaat pas sinds 1987: https://de.wikipedia.org/wiki/Justizvollzugsanstalt_Uelzen

Jan Clavaux

Als je opa Nazi-vervolgde is zou je kunnen informeren bij het ITS https://www.its-arolsen.org/archiv/, duurt wel enige weken.

ChrisvD

Nog wat informatie zie hier

Elisabeth

Dank voor de reacties,

Ik heb enkele maanden geleden inderdaad contact gehad met het ITS en hier werd mij gemeld dat hij enkele maanden in de gevangenis van Uelzen heeft gezet, maar verder helaas geen gegevens. Hierin wordt aangegeven dat hij tot 1940 als bakkersknecht werkzaam was in Duitsland en tot april 1941 woonachtig was in Luneberg maar zijn werkzaamheden zijn onbekend, zijn er ergens gegevens inzichtelijk te maken waarmee ik kan verifieren of hij daadwerkelijk woonachtig is geweest in Luneberg? of werkzaamheden heeft verricht?

Groet,

 

Metz

Metz

Beste mevrouw of mijnheer Metz,

Wat bedoelt u precies met die plaatsnamen, Lunenberg en Luneberg? Bij Duits onderzoek, en überhaupt bij genealogie, moet iedereen wel nauwkeurig en secuur te werk gaan; het is geen cupcakes-bakken of foeballuh.

Bedoelde u misschien de stad Lüneburg? Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/L%C3%BCneburg_(stad) en vooral https://de.wikipedia.org/wiki/L%C3%BCneburg . Goede genealogische aanwijzingen vindt u hier: http://wiki-de.genealogy.net/L%C3%BCneburg .

De aangewezen bron voor wat u wilt weten is gewoonlijk het bevolkingsregister. Trefwoorden bij uw Duitse onderzoek hiernaar zijn bijvoorbeeld: Melderegister, Meldekartei, Einwohner- und Meldeamt, Familienkartei, Meldewesen. Bovendien moet u erop bedacht zijn dat niet-Duitsers soms in aparte registers werden bijgehouden; zie trefwoorden met Ausländer, zoals bijvoorbeeld Ausländerkartei. Het toezicht op vreemdelingen is vaak als politietaak georganiseerd, zodat u bij uw onderzoek ook bedacht moet zijn op zoektermen als Ortspolizeibehörde, Sicherheitspolizei, Fremdenpolizei, Ordnungspolizei. En in uw geval zijn natuurlijk ook justitie-bronnen interessant (waarvoor u echter mogelijk niet plaatselijk terecht kunt, aangezien net als in Nederland niet de gemeentelijke overheid 'daarover gaat', en de archieven dus mogelijk op deelstaats- of staatsniveau moeten worden gezocht). - In Duitsland is nog maar pas heel weinig materiaal uit oude akten van de burgerlijke stand gedigitaliseerd en online beschikbaar, en nog veel minder uit bevolkingsregisters: veel is verwoest in de oorlog; van wat bewaard is gebleven, is het meeste nog altijd alleen in papieren vorm toegankelijk, en de eerste vraag is dan natuurlijk, òf en zoja waar die registers nog bewaard zijn gebleven.

Niet altijd is meteen duidelijk, of de registers uit die periode nog berusten bij een moderne afdeling Burgerzaken van de desbetreffende gemeente (mogelijk ondergebracht bij het Standesamt van de burgerlijke stand, of bij een apart ingericht bureau bevolkingsregister, Einwohnermeldeamt, vaak opgenomen in een groter geheel, Bürgeramt), of al zijn overgebracht naar een plaatselijke of regionale archiefinstelling (hier: Stadtarchiv). U zou hen natuurlijk allebei even een e-mail kunnen sturen, met de vraag waar u moet zijn. Als u niet zelf daarheen reist, zou u zelfs ook op afstand mogelijk de informatie zèlf (scans, fotokopieen) kunnen opvragen, waarvoor onderzoek nodig is: maar wees erop bedacht dat dit peperduur kan worden (zoals overigens ook in Nederland).  Vermeld in elk geval alle persoonsgegevens die u kent en de gevraagde periode, en stuur altijd bewijsstukken mee over uw band met de gezochte persoon, en (bij overledenen) bewijs van het overlijden (belangrijk i.v.m. privacyregels; net zoals je in Nederland van een akte van de burgerlijke stand vaak wel een uittreksel kunt aanvragen, maar een echt volledig afschrift alleen aan bepaalde personen voorbehouden is, die kunnen aantonen dat zij aan het vereiste voldoen).

a)  Contactgegevens van de afdeling burgerlijke stand, het Standesamt: https://www.hansestadtlueneburg.de/Home-Hansestadt-Lueneburg/Was-erledige-ich-wo/333-Standesamt.aspx

Idem, van het bureau bevolkingsregister, het Einwohnermeldeamt (zie onder 'Anschrift') : https://www.hansestadtlueneburg.de/Home-Hansestadt-Lueneburg/Was-erledige-ich-wo/Was-erledige-ich-wo-hansestadt-lueneburg.aspx/oeid-8770164/anliegenid-8664208/

b)  Contactgegevens van het Stadtarchiv: https://www.hansestadtlueneburg.de/Home-Hansestadt-Lueneburg/Gesellschaft-Soziales-und-Bildung/Bildung-hansestadt-lueneburg/Stadtarchiv-hansestadt-lueneburg.aspx

Website van het archief, met een blik in het Findbuch, zoiets als een online-inventaris: http://www.stadtarchiv-lueneburg.findbuch.net/php/main.php?ar_id=37

Voorbeeld daaruit:

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas


Goedenavond,

Op uw eerste zinnen zal ik maar geen reactie geven.. Het gaat hierbij om Lüneburg, mij was onduidelijk hoe ik de puntjes op de u moest zetten vandaar. Daarnaast dank ik u voor uw reactie, ik zal mij in de toegestuurde gegevens verdiepen.

Vriendelijke groet

MetzPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!