stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » beginnen met zoeken in Duitsland



Profiel afbeelding

Wie kan mij vertellen hoe je begint met zoeken in DTB's in Duitsland? Is er een soort wiewaswie.nl in Duitsland, of op welke zoekterm kan ik googelen om snel in lokale archieven te komen? 
Zoekakten.nl is ook een favoriet van mij, daar doe ik heel veel mee. Maar die gaat alleen over Nederland en Belgie.
Mijn Duits is niet heel erg goed, dus een klein knietje om op weg te raken zou fijn zijn

Eva Mulder - 16 nov 2017 - 12:30

Je zou bv via internet kunnen zoeken op Parish register van de plaats of district waar je gegevens van denkt te vinden. Soms vind je een contactadres binnen een parochie, soms ook te raadplegen files.

In het algemeen is het zeer nuttig om door de vragen van het subforum Duitsland te struinen om te zien wat er zoal mogelijk is. In mijn ogen waardevolle bijdragen aan diverse strings op subforum Duitsland levert Dimitri Vlas. Zie o.m. https://www.stamboomforum.nl/subfora/52/2/61427/0 

Referenties naar nuttige pagina's voor uw onderzoek zie de genealogiepagina's van Jan Keevel zoals https://www.symbaloo.com/home/mix/genealogie-3

mvg-Ben

Ben Wegman - 16 nov 2017 - 12:52

Je zou ook hier een heel concrete vraag kunnen stellen. Ik neem aan dat je in eerste instantie op zoek bent naar een of twee personen uit Duitsland. Als je ons over die personen gegevens verstrekt, dan blijkt waarschijnlijk al gauw wat de zoekmogelijkheden zijn. Zeker als degenen die helpen zoeken ook de bron vermelden waar ze iets vinden.

In het algemeen kun je wel stellen dat zoeken in Duitsland aanzienlijk lastiger is dan in Nederland, maar dat hangt helemaal van de plaats af. Sommige plaatsen zijn goed te vinden via Familysearch of de Ortssippenbücher, van andere plaatsen zul je via internet (nagenoeg) niets vinden en zul je zelf richting Duitsland moeten gaan om de DTB door te spitten. Dat laatste heeft overigens alleen zin als je je eerst bekwaamt in het oude Duitse handschrift, dat voor ons  in het begin nagenoeg onleesbaar is. Als je plaats, datum  en geloof weet en er via internet niets te vinden is, dan helpt het soms om een brief te schrijven naar de desbetreffende kerk. Soms hebben ze tijd om voor je in de boeken te duiken (en als je niet te veel vraagt doen ze dat ook nog wel zonder gelijk een gepeperde rekening te sturen), maar daar moet je niet al te zeer op rekenen (is mijn ervaring in de omgeving van Osnabrueck). Het aanschrijven van een Genealogischer Verein in de plaats waar je moet zoeken wil ook nog wel eens helpen.

Het aanschrijven van grote archiefinstanties (laat ik zeggen van het formaat van onze provinciale archieven of archieven van grote steden) zou ik voorlopig niet doen. Die hebben namelijk professionele genealogen in dienst of werken daarmee samen, en dat levert vaak wel resultaat, maar ook een pittige rekening op.

 

Zoektermen om verder te komen zijn bijvoorbeeld: Ortssippenbuch, Familienbuch, Kirchenamt, Genealogischer Verein, Familienforschung + plaatsnaam

niepoort - 16 nov 2017 - 14:07

Duitsland

Zoek ook op Ahnenforschung bij via www.google.de

Verder http://wiki-de.genealogy.net en http://gedbas.genealogy.net

Nog niet zolang geleden is begonnen: https://www.archion.de/de/das-portal/ (Evangelische Kirchenbücher online)

P.J. de Bree - 16 nov 2017 - 14:54

Lieve mensen, fantastisch! Zeer veel dank, dat is heel waardevolle informatie. 

Het gaat om Johannes Treiber, die in 1763 in Wageningen trouwt met Anna Suermond(t). Hij laat zich in de volksmond 'Justus' noemen.
 
Er komen tot dan toe maar weinig Treibers voor in Nederland, en met de kleine Amsterdamse tak uit 1752 heb ik nog geen link kunnen leggen. Bovendien weet ik dat er juist in Wageningen veel mensen vanuit Duitsland kwamen om zich aan te sluiten bij een garnizoen, verder zijn er in Duitsland wel meerdere regio's met Treiberfamilies, maar ik krijg de verbinding niet boven water. Maar ja, mijn Duits is dan ook erg gebrekkig. 

Ik ga aan de slag, en mocht ik nog op dingen stuiten dan meld ik mij zeker! (en ik bied mijn hulp aan aan mensen die in Frankrijk of België willen zoeken, daar ben ik veel bedrevener in!!)
 

Eva Mulder - 16 nov 2017 - 15:37

Wordt in zijn trouwinschrijving een plaats van herkomst genoemd? Zo nee, dan wordt het wel zoeken naar de bekende speld.

Nou zijn er wel trucjes om achter de vermoedelijke voornamen van zijn ouders te komen, want kinderen werden doorgaans via vaste regels vernoemd. Hoe heten de kinderen in volgorde van geboorte en welke voornamen horen bij de grootouders van zijn vrouw? Zijn er verder nog doopgetuigen bekend?

niepoort - 16 nov 2017 - 15:44

Ben Wegman - 16 nov 2017 - 15:46

"Beide wonende alhier"... helaas!

Eva Mulder - 16 nov 2017 - 15:46

Als hij al militair was, dan iig een lage rang, want hij komt bij Gahetna niet voor in de registers van onderofficieren en hogere rangen.

Is bekend waar de Amsterdamse familie Treiber vandaan kwam? Zie daarvoor hun huwelijkinschrijvingen.

niepoort - 16 nov 2017 - 15:48

Op internet vind ik deze kinderen:

  1. Johannes Treiber1764 -
  2. Petronella Christina Treiber1765 - 1792
  3. Wilhelmus Theodorus Treiber1767 -
  4. Justus Treiber1771 -
  5. Paulus Erhardus Treiber1774 -
  6. Johanna Treiber1779 - 1842

 

Misschien zijn er lidmatenlijsten van Wageningen te vinden, hij zal toch op enig moment met een attestatie van elders daar zijn komen wonen.

niepoort - 16 nov 2017 - 15:55

De ouders van zijn vrouw heten Peter en Christijn.

Met de dubbele voornamen van de meeste kinderen is wat twijfelachtig hoe het met de vernoemingen zit, maar de dochter lijkt te zijn vernoemd naar beide grootouders van moeders kant.

 

Anna is in 1784 overleden. Mogelijk is Johannes nog hertrouwd. Ik neem aan dat hij voor 1811 is overleden.

niepoort - 16 nov 2017 - 15:57

Ik mis in dit lijstje de volgende:

Aktedatum: 15-03-1842
Overlijdensdatum: 15-03-1842
Overlijdensplaats: Wageningen
Overledene: Johanna Trijber
Leeftijd: 73 Jaar
Doopplaats: Wageningen
Beroep: zonder beroep
Weduwe van: Peter van Gelderen
Moeder: Anna Suurmond
Vader: Johan Justus Trijber

Ben Wegman - 16 nov 2017 - 15:59

Dat zijn zijn kinderen, dat klopt... 

Eva Mulder - 16 nov 2017 - 15:59

Inmiddels weet ik - door napluizen van de werken van Dr. A. Zeven "Wie was wie in Wageningen" dat Justus een bijnaam was van Johan/Johannes. Anna is idd. dochter van Peter en van Christina Gerritse Schut, die stamboom heb ik verder wel. 

Johan/Johannes' naam is ook gespeld als Triber, Freiber en later in de stamboom wordt het Trijber, de naam van mijn partner.
Leuk detail: zelf stam ik af van een Cornelis Mulder, ook in Wageningen in dezelfde tijd. Ik heb goede reden om aan te nemen dat een zoon van hem is getrouwd met dochter Petronille Treiber. 

 

Eva Mulder - 16 nov 2017 - 16:04

Ben Wegman - 16 nov 2017 - 16:07

Oh wauw Ben, fantastisch!! Krijg het er helemaal warm van! Dat boek zou ook nog wel eens iets kunnen opleveren over mijn Cornelis Mulder +1799... Dubbelmazzel! En er IS dus gewoon een link met Amsterdam... Ik meld mij spoedig, ga er nu induiken!

Eva Mulder - 16 nov 2017 - 16:10

Ben, die attestatie kan ook zoon Johan betreffen.

In 1787 zie ik nog een Johan Trijber in Wageningen overlijden.

In 1752 zie ik een huwelijk van een Treiber in Amsterdam, maar geen plaats vermeld, tenzij met "wonende in de Loosdrecht" wordt bedoeld dat hij in Loosdrecht woonde. Of was Loosdrecht ook een straat in Amsterdam?

niepoort - 16 nov 2017 - 16:13

Ja, ik zag dat ook langs komen. Veel vraagtekens. 

Zijn er geen gaarderregisters bewaard gebleven van Wageningen m.b.t hun trouwen?

Ben Wegman - 16 nov 2017 - 16:14

Probeer in Nederland ook de naam Drijver maar eens. Ik vind in Amsterdam eind 18e eeuw het huwelijk van Jan Paulus Drijver, die zelf met Treiber ondertekent. Afkomstig uit Duitsland.

En is bekend dat Johanna Treiber in Amsterdam trouwt? Daarbij gaat het om een dochter van jouw Johann Justus.

niepoort - 16 nov 2017 - 16:22


@Niepoort: dat is inderdaad verwarrend, maar ik denk dat de Johannes die in 1787 overlijdt, de zoon is en niet de vader. 
Ik zal eens zoeken naar mogelijke huwelijksbijlagen van diens dochter Anna, zij is geboren in 1787 uit zoon Johannes en Maria van Ommeren.

En vwb uw laatste bericht: Drijver is ook nog een goeie! 

Johanna Treiber die in Amsterdam trouwt, die heb ik zo snel niet op mijn netvlies. Ik heb wel een huwelijk van haar met Peter van Gelder maar da's gewoon in Wageningen... Zou ze kunnen zijn hertrouwd, denk ik dan. Lekker, nog eentje op het lijstje van schier oneindige mogelijkheden.

@Ben ik ga op zoek naar Gaarderregisters! Ik zit nu nog in de lidmaten, ook daarin valt veel af te lezen. Inmiddels met een goed glas wijn erbij, want ik heb een (hernieuwde!) missie!

Zeer veel dank, ik ben hier erg blij mee! En ik hou jullie op de hoogte. En als iemand nog iets te binnen schiet, ik hoor het heel graag!
 

Eva Mulder - 16 nov 2017 - 18:14







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu