stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Duitsland » Voorouders Luise Techtmeyer

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik zoek informatie over de voorouders, ouders, broers en zusters van Luise Techtmeyer, geboren 25-7-1911 in Bottrop. Haar vader heette Heinrich en haar moeder Katharina Jansen. Ze was in Amsterdam in betrekking en reisde op 7-12-1934 aan boord van het schip 'Bremen' naar de Verenigde Staten. Ze verbleef enkele jaren in New Jersey (VS). Daarna keerde ze terug naar Amsterdam, waar ze op 13-7-1938 in het huwelijk trad met Willem Pasman. Ik heb vooral interesse in de Duitse verwanten. De Nederlandse familie heb ik al aardig in kaart.

Henk Pasman

Op een archiefkaart van Amsterdam staat een adres in Bottrop: Langestr.90. Adresboeken van Bottrop kunnen misschien wat opleveren, er zijn er o.a. van 1911 maar online zie ik zo alleen 1930 en 1938. In die van 1930 staat op p.274: Techtmeyer, Heinrich, Bergm., Langenstrasse 90, dus neem ik aan dat dit haar vader is die dus ook zo heette. Dit is de enige die ik er in zie staan. Misschien verder zoeken naar meer van die boeken, misschien zijn er ook online in een Duitse bibliotheek? (Die van 1938 heb ik niet bekeken.) Misschien staan hier nog wat suggesties.

Aanvulling - in Bottrop-Fuhlenbrock is een grafsteen van Anna Techtmeyer 1912-1945 maar of dit familie is weet ik niet.

Peter S

Op de tweede bladzijde van de passagierslijst voor NY in 1934 (zij is nr.17 op de lijst, zie de vorige bladzijde) wordt een tante van haar genoemd: M. Gaertner, the Seven Oaks, Port Murray, NJ (het bevestigt ook bovengenoemd adres van haar vader). Hopelijk is die terug te vinden in US censuses (1930 of 1940) en op een passagierslijst, maar dat kan lastig worden. Misschien beter om daar een apart item voor aan te maken op het subforum Noord- en Zuid-Amerika, daar is m.i. erg belangrijke expertise, ik meen me te herinneren dat New Jersey lastiger zoeken is ivm strictere privacy.

Peter S

Peter, hartelijk dank voor de informatie. Het heeft me weer een eindje op weg geholpen. De passagierslijst van de Bremen was me al bekend. Mia Gaertner is inderdaad haar tante, bij wie ze enige jaren in huis is geweest. Voor en na haar verblijf in New Jersey heeft ze tot aan haar huwelijk bij verschillende gezinnen in de huishouding gewerkt. Ze was één van de vele meisjes die na WO1 uit Duitsland naar Nederland kwamen als 'dienstmeisje'. Graag zou ik toch wat meer informatie krijgen over haar ouders, broers en zussen. Ik ken de weg niet in Duitse archieven.

Henk Pasman

Weet U ook met wie Mia Gaertner was getrouwd (ze was een "tante" van Luise)? Ik begon over haar omdat de familierelatie met Luise zou kunnen helpen verder te komen. Bovendien kan Mia misschien worden gevonden in een US Census en een passagierslijst. Vooralsnog is het lastig, aangezien Heinrich een algemene naam is in Duitsland.

Peter S

Ik denk, dat Gaertner de achternaam is van de echtgenoot van tante Mia. Mia heet mogelijk zelf ook Techtmeyer (Techtmeijer) of Jansen. Maar dat weet ik allemaal niet. 

Henk Pasman

In de US census van 1930 vind ik een Mia Gartner met een echtgenoot William Gartner en een nichtje Else Quehl. William is in 1923 naar Amerika geëmigreerd, Mia in 1924 en Else in 1927. In 1930 wonen ze in Brooklyn, New York. Zie hier

In de census van 1940 vind ik een Mia Gardner, in Washington Township, Morris County, New Jersey. Zie hier

Verder vind ik in de census van 1940 nog een William Gartner met een nichtje Else Knapp en een neef Elmer Knapp in Brooklyn, New York. Zie hier.

Johanna C.

Bedankt, Johanna, voor het meezoeken. Heel goed mogelijk, dat deze Mia de tante van Luise is. Ik meen me te herinneren wel eens gehoord te hebben, dat haar man Onkel Willie genoemd werd. Mogelijk waren zij het dus bij wie Luise een paar jaar heeft gewoond.

Henk Pasman

Klasse, Johanna C.! Een aanwijzing dat dit inderdaad de genoemde familie is:

Blijkens de 1930 census, is de nicht: Else Quehl, geb.ca.1903, imm.1927. Op Ellis Island is te vinden: Elisabeth Quehl, immigratie: schip Columbus, vertrokken uit Bremen op 23.6.1927, geboren te Bottrop en won. Keulen. Adres van de naaste familie waarvan ze vandaan kwam was haar vader Heinrich Quehl, Wanne-Eickel, Holsterhauserstr.44(*). Het adres van bestemming was Westf.N.Y. Brooklyn. Oom: William Gartner, 1921, Church Ave. Brooklyn NY; o.v.v."all with aunt". Church Avenue is inderdaad de straat in de 1930 census (en 1940).

(*)Er is inderdaad een Holsterhauserstr. in de plaats Wanne-Eickel in het Ruhrgebied niet ver van Bottrop. link

Peter S

Hoewel dit alleen maar zoeken om de vraag heen is bij gebrek aan gegevens: Maria Gartner, 40jr., vrouw van William Gartner, Church Ave., Brooklyn, is vertrokken van Cherbourg op 15.12.1927 met het schip de Leviathan. Zie Ellis Island. Jammer hieraan is dat er geen details worden vermeld aangaande haar eigen familie. Niet blij

Om erachter te komen wat nou de familierelatie was met Luise, zou het een idee zijn om een death record of naturalization record van vooral Mia Gartner te vinden. Misschien een vraagje plaatsen op het subforum N Amerika in de hoop dat dit wordt opgepikt door een SF lid met een Ancestry account of zo? Om maar eens wat te noemen: als Mia een zus was van de vader of moeder van Luise, dan zou informatie over Mia's ouders van belang zijn.

Peter S

Mia Gartner zou overleden kunnen zijn in 1974. Zie hier voor een foto van de grafsteen. De J. zou voor Jansen kunnen staan en dan is het een zus van de moeder van Luise Techtmeyer. Maar dat is zomaar een gedachte die verder nergens op gebaseerd is.

En dit zou het overlijden kunnen zijn van William Gartner. Zie hier

Johanna C.

Geweldig. Maar iemand met toegang tot US archieven lijkt nodig om een death certificate in te zien, in de hoop dat daar ouders in staan vermeld met een geboorteplaats. Gelukkig zijn nu wel de geboorte- en overlijdensdata bekend. Verder is een obituary gepubliceerd voor Mia, maar wederom, ik heb hier geen toegang toe. Is er iemand met een Ancestry abonnement of zo die obituary onder deze link wel kan openen?

Peter S

Peter en Johanna, bedankt voor al het speurwerk!

Luise was mijn moeder en één ding staat vast: Mia Gaertner was haar tante. Mijn moeder heeft vanaf begin 1935 tot medio 1937 bij haar gewoond. Na haar terugkeer in Amsterdam (24-7-1937) kwam ze 'in betrekking' bij de weduwe Johanna Spijer-Hillel van Hertzfeld, die met haar kinderen op 2 hoog aan de Minervalaan 82 woonde. Een jaar later is ze getrouwd met Willem Pasman, mijn vader.

Ik vind de informatie over Mia Gaertner interessant en ben er erg blij mee. Ik weet nog, dat mijn moeder in de naoorlogse jaren nog lange tijd met haar gecorrespondeerd heeft. Dan kwam er weer zo'n blauwe envelop via air mail. Jammer genoeg is niets van die correspondentie bewaard gebleven. 

Henk Pasman

Zie hier voor de obituary van Mia J. Gartner. 

Johanna C.


De in het adresboek 1930/1931 van Bottrop vermelde Heinrich Techtmeijer, Bergm., Langenstrasse 90 moet bijna met zekerheid de vader van Luise geweest zijn. Het adres Langenstrasse 90 ben ik verscheidene keren in de bevolkingsadministratie van Amsterdam tegengekomen. Hij is tijdens het bombardement van Bottrop in 1945 om het leven gekomen.

Henk PasmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!