stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Voorvaders in Duitsland (Lineger, Essen)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Dank je wel, ik ga er eens mee aan de slag. En inderdaad getuigen opzoeken kan veel opleveren, zo heb ik al veel kunnen vinden en toevoegen. Het houd je van de straat zegt met haha. 

Patricia Boekhout

Een kleine aanvulling. Op 28.3.1764 legde Elisabeth Ashof wed. Hendrik Visser, samen met buren, een verklaring af voor notaris Hendrik Daniel van Hoorn aangaande een ruzie. Zij woonden in de Turfdragershofje aan de Prinsegracht (zie notarieel archief Amsterdam, zoek op Ashof). Ik vermoed dat de inschrijving van zijn begrafenis daarom deze is: Hendrik Visser, 24.4.1758, op de Prinsegracht in het Turfdragers gildehuis.

Peter S2

Dank je wel voor het meekijken, hier ben ik erg blij mee. 

Dan wordt het nog ingewikkeld, ik had op hetzelfde adres ook een overlijden gevonden van een Hendrik Visser:

https://archief.amsterdam/indexen/begraafregisters_1553-1811/zoek/query.nl.pl?i1=1&v1=hendrik&a1=visser&x=12&z=a&s=1#A04345000254

 

Wellicht is dan 1 van de 2 datums een kind van hun?

Patricia Boekhout

Die lijkt inderdaad waarschijnlijker, want daar staat echt het turfdragershofje (ik had trouwens niet alle inschrijvingen onderzocht vanaf 1758 t/m 1764, vandaar mijn "vermoeden", wellicht een idee om dit te doen), en er staat bij dat hij 5 kinderen naliet; Elisabeth liet in 1780 6 kinderen na maar had kinderen uit een eerder huwelijk. Zelf denk ik niet dat die in 1758 een zoon is; een naamgenoot was samen met Elisabeth doopgetuige in 8.1764, ik zou eerder denken dat dat haar zoon is.

In de weeskamerboeken vooralsnog niets gevonden, maar ik weet ook niet hoe e.e.a. ging met voogdij van kinderen die EL waren gedoopt - Hendrik zal in ieder geval minderjarige kinderen hebben nagelaten, dus misschien is er bij een weeskamer wat te vinden (heb wel een inschrijving gezien n.a.v. het eerste huwelijk van Elisabeth, overeenomstig de aantekening bij de ondertrouwinschrijving met Visser, kan dat nog wel even opzoeken indien interessant maar over Visser staat er niets bij).

Peter S2

Ik heb ook even de communicantenboekjes doorzocht van 1734-1750 - geen bruikbare Visser onder de H.
►Schitterend, trouwens, die scans van de communicantenboekjes [klik op: terug naar website] op de website van het Stadsarchief Amsterdam, gelukkig geordend op jaar, dus niet langer dat probleem dat je niet weet in welk jaar je zit!

Peter S2

Voor zover ik heb kunnen vinden, heeft E. Ashof tijdens haar eerste huwelijk 2 dochters gekregen, waarvan de eerste al vroeg is overleden denk ik. Dit omdat haar 2de dochter dezelfde eerste naam heeft, alleen doopnaam erbij. Ik had ook al zitten snuffelen in de communicantenboekjes, vanaf 1750 tm 1758. Er vanuit gaande dat destijds een communie rondom het 12de levensjaar was. Ik weet niet of dit bij de EL gemeenschap ook met leeftijd geregeld was zoals met het rk geloof. Nu eerst op Hendrik, haar eerste zoon. Maar kon nog niets vinden. 

Patricia Boekhout

Misschien is de Hendrik Visschers in het communicantenboekje van 1760 de zoon (link)? Ik weet niet wat over hem verder bekend is.

Peter S2

Dan zou hij 16 geweest zijn voor zijn eerste communie, niet een gebruikelijke leeftijd voor een eerste comm. Tot 1910 was de leeftijd rond de 12, wat later is verlegd naar 6 a 7 jaar. (Lagere school) Vind het wel apart dat ik maar van 1 van de kinderen een overlijden en huwelijk heb gevonden. Dit betreft de oudste, mijn directe voorvader Harmanus Hermanus dus. 

Patricia Boekhout

Hier alsnog de inschrijving (linkerblad, 2 aantekeningen) door de weeskamer (inbrengregister) aangaande E. Ashof's eerste huwelijk, waarnaar wordt verwezen in de marge van haar 2de ondertrouwinschrijving in de PUI.

Peter S2

Dirk Hilleman en Elisabeth Ashof lieten op 7.5.1738 in Amsterdam (Ev. Luth.) hun dochter Clara dopen. Getuigen: Harmen Ashof en Clara Ruel.

G.Karssenberg

Vreemde is, dat ik van de eerste dochter Clara niet kan vinden wanneer zij overleden zou zijn. Hun 2de dochter Clara Gesina werd in 1739 geboren. Ik mag dan toch aannemen dat Clara1 toen overleden was al. 

Patricia Boekhout

Harmanus Ashof en Clara Margreta Ruel ondertrouwen in Amsterdam op 15.4.1717. 

G.Karssenberg

Harmanus Ashof, van Soest, 30 jaar, Hartestraat (neef: Coenraet Schade) ondertrouwt op15.4.1717 met Clara Margreta Ruel, van Dortmond, 30 jaar, Heeregracht. En Soest zal dan wel het Duitse Soest zijn.

G.Karssenberg

Vreemde is, dat ik van de eerste dochter Clara niet kan vinden wanneer zij overleden zou zijn. Hun 2de dochter Clara Gesina werd in 1739 geboren.

Op 18.5.1738 is begraven een kind van ("kv") Dirk Hillemans op het turfdragershofje op de Prinsengracht. Ter herinnering: Clara was gedoopt op 7.5.1738, en Clara Gesina op 22.5.1739, en in de weeskamerinschrijving van 25.6.1743 wordt alleen een Claartje van 4jr. oud genoemd.

Peter S2


Oo, die had ik niet aangezien als kind van...Stom! Ik merk wel dat ik nog echt een beginner ben met veel dingen. Maar goed al doende leert men! Weet jij toevallig ook of er immigrantenlijsten bestaan? Of iets dergelijks, binnen Amsterdam. Als ze uberhaupt al rechtstreeks naar A'dam gekomen zijn vanuit Duitsland. Of werd dit helemaal via de kerk geregeld?

Patricia BoekhoutPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!