stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » familie Hamer Haemer Hamers Haemers uit Heinsberg



Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de voorouders van Willem Hamer(s) afkomstig van Heinsberg. Hij huwde en vestigde zich in Nijmegen. Hij was schoenmaker maar had ook connecties met het leger.

Rosemarie van den Kieboom - 30 nov 2018 - 09:44

Zonder "jaartallen" is zoeken zinloos.

G. Karssenberg - 30 nov 2018 - 11:03

Hij staat vermeld in een huwelijksakte te Nijmegen uit 1601

Rosemarie van den Kieboom - 30 nov 2018 - 11:27

Hallo Rosemarie, Ik heb ook 'Hamers' in mijn voorouders, de meeste komen, zover als ik terug ben, uit Zutphen (de dichtst bijzijnde Berendina (1752-1819), de meest terug in de tijd uit Wessingen, Oeken en Loenen. (terug tot 1300 zoveel)) Ik heb die data echter o.a. van andere websites en niet alles gecontroleerd/ onderbouwd. Misschien kan ik je met andere gegevens over de familie Hamer die ik heb wel helpen, en misschien heb je nog iets voor mij als aanvulling. 

je mag mij altijd mailen op genealogie@erik-rottink.nl

vriendelijke groet, Erik Rottink

Erik Rottink - 1 dec 2018 - 14:09

Hi Erik, met die ingang ben ik ook al jaren geleden bezig geweest samen met een nazaat van de Veluwe-tak. Dit was echter een zeer dun lijntje en niet bewijsbaar naar mijn tak. Mij hebben voornamelijk de verhalen in de familie en de familiewapens die bekend zijn, me aan het twijfelen gebracht en me meer op het spoor van de Hamers uit Limburg gezet. Het onderzoek richting de Veluwe heb ik even op een lager pitje gezet en richt me nu meer op Limburg en Duitsland. Maar mocht ik in de toekomst erop terug willen komen houd ik mij zeker aanbevolen! Alvast bedankt voor het aanbod!

Rosemarie van den Kieboom - 2 dec 2018 - 11:16

Hoi Rosemarie,

In het Hamers bulletin 1999 blz. 77-80 en 2000 blz. 17 wordt melding gemaakt van jouw Willem Hamer, schoenmaker x Magdalena Diricks. Helaas is de conclusie een open einde. Wel wordt vermeld dat de reden van zijn vlucht uit Heinsberg, zijn geloof was (Nederduits gereformeerd). De connecties met het leger worden niet vermeld. De achternaam wordt ook als Hamel genoteerd! Dan is er nog de vermelding van ene Willem Hamer schoenmaker uit Heinsberg, die burger wordt van Aken (18-02-1602). Mogelijk had Willem een tweede huwelijk (27-11-1625, Sittard) met Elisabeth ingen Schat. 
Mogelijk dat onderzoek in de Nijmeegse schepenprotocollen (1592-1795) uitkomst bieden. 

Het artikel is van Nico Hamers (nu 92 jaar) en gezien dit al 20 jaar geleden is, kan ik me niet voorstellen, dat er niet nog in een Nijmeegs genealogisch blaadje een vervolgverhaal hierop is gepubliceerd. 

Succes!

Marcel Dirks - 3 dec 2018 - 13:49


Dank je Marcel! Ik ben inmiddels in het bezit van het betreffende artikel via de heemkundekring van Landgraaf. (zij beheren het archief van de oud-vereniging Limburgse Hamers Genealogie. Helaas is het inderdaad beknopt en met open eind. Ik heb nog geen ander schrijven over deze kwestie kunnen vinden. De archieven van Nijmegen zijn helaas ook onvolledig. 

Rosemarie van den Kieboom - 3 dec 2018 - 18:48







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu