stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Sijbren Talsma


Profiel afbeelding

Sijbren Talsma (geb. Echten (Frl) op 13 november 1892) zou vóór de 2e wereldoorlog of in de 2e wereldoorlog omgekomen zijn in de buurt/omgeving van Berlin. Zo gaat in ieder geval het verhaal, maar of dat waar is, weet ik niet. Er is totaal niets te vinden in de Duitse archieven. Wie helpt mij verder?

GensNet

Als Sijbren oorlogsvermiste is:
http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/oorlogsarchief-nederlandse-rode-kruis


Jan/Johannes Talsma
* ca 1865 Katlijk    +
  x 21-05-1892 Weststellingwerf
Annigje/Annegje van der Vlugt
* ca 1871 Wolvega    +

Kinderen:

Sybren    
* 13-11-1892 Echten - Lemsterland

Klaas    
* 12-05-1894 Weststellingwerf
  x 23-05-1940 Groningen
Renske Kooi
* ca 1902 Groningen

Hiltje    
* 22-07-1896 Wolverga Weststellingwerf
   x 23-02-1922 Opsterland
Gulbe Jans Hofstee
* ca 1896 Haule

Gertrude/Geertje Talsma/Tolsma
* ca 1899 Nassenerfurth
  x 30-09-1925 Amsterdam
Gosling Dijkstra
* ca 1898 Leeuwarden

Militieregisters Amsterdam
https://archief.amsterdam/indexen/militieregisters_1828-1940/zoek/query.nl.pl?i1=1&a1=talsma&x=41&z=a#MRSAA00173000182
melkknecht, woont in Duitsland, 1911 vrijgesteld van dienst

Hieruit blijkt dat het gezin ca 1899 in Nassenerfurth (bij Kassel) woont en in 1911 in Duitsland.
 

Theo van Bemmel

Dag Theo,

> Als Sijbren oorlogsvermiste is: http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/oorlogsarchief-nederlandse-rode-kruis

Hier kan ik niets vinden.
Ik weet dus niet of hij vermist is. Het verhaal ging destijds dat hij omgekomen zou zijn in de buurt van Berlin vóór of in de 2e wereldoorlog. Of hij in Nassenerfurth is geweest; heeft gewerkt weet ik ook niet.

> melkknecht, woont in Duitsland, 1911 vrijgesteld van dienst

Ik denk dat dit voor Johannes/Johan/Jan Talsma geldt en niet voor de zoon Sijbren/Sybren, want die is volgens mij nooit in Nassenerfurth geweest. Sijbren/Sybren Talsma zou wel degelijk in dienst zijn geweest.


Militieregisters Amsterdam
https://archief.amsterdam/indexen/militieregisters_1828-1940/zoek/query.nl.pl?i1=1&a1=talsma&x=41&z=a#MRSAA00173000182
melkknecht, woont in Duitsland, 1911 vrijgesteld van dienst

Ik kan niet in dit archief kijken. Krijg de melding (Wachten op laden van viewer... (status: LOADED) dat de bladzijde geladen wordt en dan kun je wachten tot je een ons weegt. Er flitst nog wel iets snel door het beeld. Ik heb wel eens iets uit de persoonskaart collectie bekeken en dat gaat wel goed.

> Hieruit blijkt dat het gezin ca 1899 in Nassenerfurth (bij Kassel) woont en in 1911 in Duitsland.

Gevonden gegevens zijn me bekend. Ik ben twee en half jaar op zoek geweest naar het overlijden van Annegje van der Vlugt (1871 - 1899).

GensNet

ad Oorlogsvermiste:
Op deze site staan inderdaad geen namen, maar wel hoe je informatie kan opvragen; zie onder kop "Inzageverzoek tot Rode Kruis archieven".

Zijn zus Gertrude is volgens haar huw akte van 1925 omstreeks 1899 in Nassenerfurt geboren; Sybren was toen ong 6 jaar oud. Het lijkt me aannemelijk dat het hele gezin toen daar woonde. Is Annegje daar in 1899 overleden? In kraambed?

ad Melkknecht, woont in Duitsland, 1911 vrijgesteld van dienst:
De link geeft inderdaad vaak problemen; het werkt wel met Internet Explorer of Edge.
Er staat echt Sybren.
Als hij toch in dienst is geweest, zijn er twee mogelijkheden:
1. in Nederland
2. in Duitsland; wellicht heeft hij de Duitse nationaliteit aangenomen.
Hier kan gezocht worden naar een eventueel graf: https://www.volksbund.de/graebersuche.html

 

Theo van Bemmel

> Zijn zus Gertrude is volgens haar huw akte van 1925 omstreeks 1899 in Nassenerfurt geboren; Sybren was toen ong 6 jaar oud.
> Het lijkt me aannemelijk dat het hele gezin toen daar woonde. Is Annegje daar in 1899 overleden? In kraambed?

Jan Talsma trouwde in Wolvega op 21 mei 1892 met Annegje van der Vlugt.

Zij kregen de volgende kinderen:

- Sijbren Talsma (1892 - ?)
- Klaas Talsma (1894 - 1980) tr. Renske Kooi
- Hiltje Talsma (1896 - 1986) tr. Gulbe Hofstee en Eize Sierd Eijzenga
- Getrude Talsma (1899 - 1947) tr. Gosling Dijkstra

Ik heb van alle kinderen behalve Sijbren Talsma zéér uitgebreid alle gegevens. Het zou goed kunnen dat hij 1899 in Nassenerfurth in het gezin woonde, maar toen is ie niet "verdwenen". Maar dat is niet zo erg belangrijk om te weten. Wanneer hij uit huis gegaan is, weet ik niet. Zijn vader Johan/Jan Talsma is na het overlijden- inderdaad is Annegje op het kraambed overleden in Nassenerfurth op 12 mrt 1899 - naar Wirdum (Frl) vertrokken. Daar is hij met een getrouwde vrouw (zonder kinderen) vandoor gegaan en is opnieuw naar Nassenerfurth vertrokken. Hij was boerenarbeider. In Nassenerfurth heeft hij met die vrouw vier kinderen gekregen. In 1908 werd die vrouw ernstig ziek en is lopend met de kinderwagen en kinderen weer naar Wirdum gegaan. Ze is in Wirdum op 23 oktober 1909 overleden. Wat er met haar "eigen" kinderen gebeurd is weet ik, maar waar de kinderen uit het huwelijk met Annegje zijn gebleven, weet ik niet. Sijbren was toen 17 jaar en Klaas 15 jaar, Hiltje 13 jaar en Gertrude 10 jaar. Haar "eigen" kinderen waren 9, 7, 4 en 1 jaar. Alleen van Sijbren weet ik alleen de geboortedatum en plaats en het verhaal dat ie "ergens" in de buurt van Berlin vóór of in de 2e wereldoorlog gesneuveld is. Alle kinderen zijn in Nederland gebleven en pa Johan/Jan Talsma heeft ze niet meegenomen naar Hostel maar de kinderen zijn "ergens" ondergebracht in Nederland nadat die vrouw in 1909 is overleden naar Hostel (een klein plekje zuidelijk in de Eifel) vertrokken waar hij in 1918 met een Duitse is getrouwd. Hij heeft met die vrouw vier dochters gekregen.
Ik weet dus van alle andere kinderen hoe het ze vergaan is, alleen niet van Sijbren Talsma. Die "verdwijnt" spoorloos.

GensNet

Mogelijk is hier meer bekend: de voormalige Deutschen Dienststelle (WASt), beschikt over een groot aantal persoonsgegevens over o.a. de voormalige Wehrmacht.

Sinds 01-01-2019 is het een onderdeel geworden van het Bundesarchiv
Zie: https://www.bundesarchiv.de/DE/Content/Artikel/Ueber-uns/Aus-unserer-Arbeit/unterlagen-wast.html

Contact:
Bundesarchiv
Abteilung Personenbezogene Auskünfte
+49 30 41904 440
E-Mail [e-mailadres verborgen] [e-mailadres verborgen] />  

Theo van Bemmel


Allereerst hartelijk dank voor het oplossen van de puzzle over Annigje het vermoeden bestond bij mij al dat zij vroeg gestorven moest zijn daar hiltje bij haar huwelijk geen akte van overlijden der moederen ook geen akte van bekendheid kan verschaffen en dit onder ede verklaart.

 

Quote: maar waar de kinderen uit het huwelijk met Annegje zijn gebleven, weet ik niet. Bij het huwelijk zit ook een toestemmingsbrief van de vader waarin staat dat zij in Tijnje woont Misschien een onderzoekje waard om te kijken of daar familie woonde waar zij misschien in woonde (opa Oma?) en misschien  hebben de andere kinderen daar ook gewoont. zo ook heeft ze in 1918 als dienstmeid gewerkt in Katlijk het is dus goed mogelijk dat zij bij de ouders van jan zijn onder gebracht.

Is er ook een Overlijden bekend van Jan?johannes Talsma? in ieder geval voor 1939 maar meer weet ik niet.

Als Sybren naar Berlijn is vertrokken  net voor of in de oorlog gesneuveld zou zijn dan is hij daar al laten we het ruim nemen 40 tot 48 jaar is hij al die tijd vrijgezel geweest? of is er in duitsland ook een huwelijk bekend ik weet niet hoe te zoeken in duitsland volgens mij zijn we redelijk bevoorrecht met wat wij kunnen vinden in Nederland. Nadeel is dat zijn naam ook op verschillende wijze geschreven kan worden en wetende dat daardoor namen geheel anders wordt gespelt in het buitenland

johan heikoopPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu