stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Ouders ? van Willem Hou(d)kamp, geb. Struijen Hannover 1751, overl. Duivendijke Zld in 1823



Profiel afbeelding

Hallo Joke,

Helaas heb ik weinig kunnen vinden van de voorouder van mijn vrouw, Helena Griepenkerl. Waar zij getrouwd is weet ik niet. Haar man overleed in Brielle kort voor de geboorte van hun tweede kind. Haar 2 kinderen heeft zij verloren, één op weg naar Ned. Indië, de andere een paar jaar later in Ned. Indië. Haar overlijden in Den Haag werd aangegeven door 2 onbekende personen die alleen wisten te vertellen dat zij uit Oldenburg afkomstig was. Ik neem aan de streek Oldenburg en niet de stad. In Nederland werd zij overigens steeds anders vermeld: Grijpenkerels bij de geboorte van haar eerste zoon, Gripenkerels in het wederzijdse testament met haar man kort erna, Greipenkerels bij de latere registratie van haar tweede zoon in het bataljon no.25, Greijpenkerels bij het huwelijk van haar oudste zoon, en tenslotte Griepenkerels bij haar overlijden in 1829. Zij was toen 85 jaar oud volgens de aangevers zodat zij mogelijk rond 1744 geboren is. Maar in Oldenburg komen al deze naamsvormen als zodanig niet voor.

Op FamilySearch heb ik een Helene Sophie Griepenkerl gevonden, geboren nov 1747 te Burhave, Oldenburg: https://familysearch.org/tree/#view=ancestor&person=9V1H-CKG. Dezelfde persoon komt ook voor als Helene Sophie Greiffenkerl in het Ortsfamilienbuch van Oldenburg-Stollhamm.

Het schijnt dat de naam Griepenkerl was afgeleid van het nederduitse "Griep den Kerl". Als zodanig was het in zwang als volksnaam voor 2 beroepen: deurwaarders en vroedvrouwen.

Met vriendelijke groet,

Richard van Holtz

Richard C van Holtz - 25 sep 2019 - 13:58







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu