stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » paspoorten seizoenarbeiders/migrantenProfiel afbeelding

Beste forumleden,

Enige tijd geleden heb ik een lezing over genealogisch onderzoek in Duitsland bijgewoond. Tijdens deze bijeenkomst werd gezegd dat seizoenarbeiders/migranten een paspoort nodig hebben als ze Duitsland verlaten. Dit paspoort moet worden verstrekt door de landheer/ landvorst uit het betreffende gebied waar de seizoenarbeider/migrant vandaan kwam. Weet iemand of deze verstrekte paspoorten in Duitsland zijn gearchiveerd en (online) in te zien zijn? In mijn geval gaat het om seizoenarbeiders/migranten uit de omgeving van Allagen in Sauerland omstreeks 1750.

Wim

Wim Diemel - 15 nov 2023 - 15:10

Dag Wim,

Ik ken geen enkel voorbeeld dat zulke paspoorten online zijn in te zien. In Duitsland is een enorme achterstand om archivalia online te brengen.
Vaak vind je dit soort informatie in Duitstalige tijdschriften. Bijvoorbeeld in te zien bij het CBG in Den Haag, of bij het NGV in Bunnik.

Houd er ook rekening mee dat een substantieel deel van de emigranten zonder paspoort afreisden. En lang niet overal en in alle perioden waren dit soort Reisepassen benodigd. Je moet de lokale situatie goed kennen om te weten of zoiets vereist was en of er afschriften bewaard zijn gebleven en waar dan precies. Het zal in ieder geval onderzoek ter plekke vereisen. Of je moet geluk hebben dat je een publicatie vindt, waarin je voorouder vermeld wordt.

Mijn advies is: eerst naar de bibliotheek en die leeglezen en dan pas naar Duitsland gaan.

Michaël

Boers 2 - 17 nov 2023 - 07:20

Dat de paspoorten niet voor het oprapen lagen, vermoedde ik al. 

Inderdaad een online is nog niet zoveel te vinden, alhoewel wat de kerkboeken betreft is Matricula een enorme aanwinst. En ook via archive.nrw.de is steeds meer te vinden. Dank voor je reactie!

Wim Diemel - 19 nov 2023 - 11:00

Nog niet helemaal een antwoord, maar de afgifte van paspoorten werd natuurlijk geadministreerd. Op de website van bijvoorbeeld de Heimatverein Oldenburg vond ik een database met de Auswanderer uit die omgeving. Misschien heeft de Heimatverein van Baduliken zoiets gedaan voor Allagen?

sprangers - 19 nov 2023 - 16:13


Ook RK pastoors legden lijsten aan. Meer dan een naam vindt men daar zelden. 
Hier een willekeurig voorbeeld: https://data.matricula-online.eu/de/deutschland/osnabrueck/freren-st-vitus/0076/?pg=1

Jan CIavaux - 19 nov 2023 - 17:44Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu