stamboomforum

Forum logoMilitairen » 10-daagse veldtocht



Profiel afbeelding

Beste lezers,

Ja, 2 van mijn voorvaderen namen deel aan deze veldtocht en overleefden. Beiden hebben hun ervaringen op schrift gesteld, en die ga ik binnenkort eens ontcijferen. Betreft P. van der Elst en ene Wuestenenk.

Nadere berichten volgen over een poosje.

Frank van der Elst

Frank van der Elst - 7 nov 2008 - 21:38

Hallo Frank,

Ik ben erg benieuwd. Ik heb hier thuis het boekje: Alphabetische naamlijst van nagenoeg vierduizend geregtigden tot het dragen van het Metalen Kruis (etc.) uit 1859. Daarin wordt genoemd: J.G. Wuestenink, sergeant bij de Zuid-Hollandse Schutterij, vrijwilliger, woonde in 1859 in Amsterdam. Er wordt ook een Van der Elst genoemd, nl. G.L. van der Elst, soldaat 9e Afdeling Infanterie, ook wonende Amsterdam in 1859.

Meer wordt er niet over ze vermeld, maar misschien heb je er iets aan. Ze waren dus drager van de onderscheiding het Metalen Kruis. Zag er laatst nog op Marktplaats eentje te koop staan.

Groeten,
Bas

Bas Lems - 8 nov 2008 - 00:13

Beste Bas,

Ik ben erg geïnteresseerd in de 10 daagse veldtocht omdat een van mijn familieleden daarin heeft meegevochten.

Wat is precies de titel van dit boekje?

Staat toevallig de naam KRELING daarin ook vermeld?

Ik hoor graag van je.

Groetjes

Ruud

Ruud Kreling - 29 jun 2009 - 21:03

Mijn stamvader Jacobus was ook van de partij en ik heb het metalen kruis.

Het zal om dit drukwerk gaan.

Auteur(s) G.C. de Voogt

Titel Alphabetische naamlijst van nagenoeg vierduizend geregtigden, tot het dragen van het Metalen Kruis, benevens een alphabethische naamlijst van bijna driehonderd geregtigden tot het dragen der medaille, ter herinnering aan de roemrijke verdediging der Citadel van Antwerpen.
Ondertitel -
ISBN -
Uitgeverij G.C. de Voogt
Plaats van uitgifte Breda

Jaar van uitgifte 1860
Drukkerij ?
Bijzonderheden

Bij lange na niet compleet, doch een overzichtelijke namenlijst van gerechtigden
van het Metalen Kruis en Antwerpsche Medaille.

Jacobus - 29 jun 2009 - 22:37

Dag Ruud en Jacobus,

Het is inderdaad de titel die Jacobus opgeeft. Kreling wordt daar niet in genoemd, waarschijnlijk omdat hij in 1860 al overleden is?

Bij het Nationaal Archief in Den Haag is een klapper op het Metalen Kruis, die bevat veel meer namen. Die ben ik aan het fotograferen, zodra ik meer weet post ik het hier op het forum.

Hartelijke groet,

Bas

Bas Lems - 30 jun 2009 - 00:01

Alvast bedankt Bas!

Met vriendelijke groet,

Jacobus.

Jacobus - 30 jun 2009 - 18:05

@Bas,

Als jij die lijst aan het fotograferen bent, houdt dat in dat het betreffende inventarisnummer een tijdje uit de roulatie is (niet opvraagbaar)?

mvg-Ben

Ben Wegman - 30 jun 2009 - 19:59

Hallo Bas,

Nee de betreffende Kreling was toen nog niet overleden maar kan het zo zijn dat deze lijst geen namen van vrijwilligers vermeld?

Ben benieuwd naar de lijst die je aan het fotograferen bent.

Groetjes

Ruud

Ruud Kreling - 30 jun 2009 - 22:43

Hallo Ruud,

Ik heb nu ook de letter K van de lijst van gemedailleerden (Metalen Kruis) in het Nationaal Archief gefotografeerd, maar daar komt de naam Kreling niet in voor.

Nu is gebleken dat er bijv. van Rotterdam 1300 namen ontbreken. Mannen van wie wel bekend is dat ze een Metalen Kruis hebben ontvangen. Dat zou dus met meer plaatsen het geval kunnen zijn geweest. Het gaat trouwens niet alleen om vrijwilligers.

Heb je al eens gekeken in het archief van de Mobiele Noordhollandse Schutterij? De controleregisters bevinden zich in het Noordhollands Archief in Haarlem.

Groeten,

Bas

Bas Lems - 30 jul 2009 - 00:33

Ben en Jacobus,

Zochten jullie nog een bepaalde achernaam? Laat het gerust weten, jullie kunnen me ook een persoonlijk bericht via mijn profiel sturen.

Bas Lems - 30 jul 2009 - 00:35

Bij mijn oom te Aarle-Rixtel ligt een dagboek hierover, geschreven door één van onze voorouders.

Belangstelling?

met vr.groet,Ans

Ans V Hellemons - de Graan - 9 okt 2009 - 14:12

Sorry Bas maar ik kan je profiel niet vinden. Vandaar dat ik het toch via deze weg probeer.

Wij hebben een Metalen Kruis in de familie en willen graag weten of die aan een Johannes Cornelius Grooss is uitgereikt.

Zou je dat voor ons kunnen nakijken?

Bij voorbaat hartelijk dank,

Lizette Boomgaard.

Lizette Boomgaard - 3 nov 2009 - 03:23

Lizette,

Zoals je gezien hebt staat Bas niet meer ingeschreven. Misschien dat iemand voor je wil kijken in het nationaal archief,

Staten betreffende de toekenning van het Metalen Kruis en de Bronzen (Citadel-) Medaille 1831 - 1834. Toegang 2.13.13.03, Getypte naamklapper : 2.13.42 (2 delen)

mvg-Ben

Ben Wegman - 3 nov 2009 - 08:28

Ik ben lid van de heemkundige kring Houthalen-Helchteren (België) Onze kring wil in 2012 een herdenking organiseren i.v.m. de tiendaagse veldtocht en zoekt daarom alles over deze veldtocht. Bij deze herdenking zullen ook beide koningshuizen (België en Nederland)worden uitgenodigd. Indien iemand enig geschrift of foto's uit deze periode heeft gelieve mij dan te contacteren op mijn email adres.

Alvast bedankt.

 

Luc

MELOTTE LUC - 23 aug 2011 - 16:26

Beste forum bezoeker,

Mijn voorvader Jan Roelofs Kregel is kanonnier geweest bij het Korps rijdende Artellerie in  de periode 1825 tot 1838. Ik neem aan dat hij ook deelgenomen heeft aan de 10 daagse veldtocht.

Zou jij kunnen kijken of hij ook het Metalen Kruis heeft ontvangen ? Zoja welke gegevens vermeld worden bijv. batterij no. 

Groet,  Jan Freese

Jan Freese - 18 aug 2012 - 11:31

Dag Jan,

J.R. Kregel heeft het Metalen Kruis ontvangen. Hij wordt genoemd in de klapper 2.13.42, een index op de Metalen Kruizen, die bij het Nationaal Archief in Den Haag te raadplegen is.

Er staat niets anders dan dat hij bij de Rijdende Artillerie zat.

Op de site www.genver.nl worden op dit moment door vrijwilligers de stamboeken van een naamsindex voorzien. Dat is een tijdrovend werk en het korps rijdende artillerie is nog niet gedaan.

Mocht je mee willen doen Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

, Jan Kregel moet ergens in boek 510 of 511 staan ...

http://www.genver.nl/nl/5051.htm

Mvg

Bas Lems - 24 aug 2012 - 14:30

Hallo Bas,

Geweldig bedankt voor je reaktie. Ga eens kijken wat ik doen kan, ben echter eerst even een tijdje weg.

Nogmaals hartelijk bedankt.

Jan Freese - 24 aug 2012 - 15:22


Staat er toevallig een Martin Kaufman(n) in die lijst van ontvangers van een Metalen Kruis? Ik weet uit zijn stamboekinschrijving (infanterie) dat hij bij de Tiendaagse Veldtocht geweest is, geloof dat hij ook zo'n kruis heeft gekregen. Na zijn overlijden (op 84-jarige leeftijd) in de kolonie Veenhuizen, waar hij terecht was gekomen als militair veteraan, zijn (volgens een familieverhaal) zijn bezittingen verdwenen, dus het kruis is er helaas niet meer.

Marije Essink - 7 sep 2012 - 13:52







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu