stamboomforum

Forum logoMilitairen » Grenadier Haring Hendriks onder Napoleon

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

All,

Solfaten/Napoleon is een onderwerp waar ik geheel nieuwe in ben. Vandaar dat ik bij deze de "specialisten" raadpleeg. Wie kan mij opweg helpen met extra informatie aangaande het "soldatenleven" van Haring Hendriks?

Een toelichting aangaande wat onderstaande betekent, zou ik ook op prijs stellen, omdat ik niet helemaal zeker ben wat dit betekent. Heb wel sporadisch hier en daar op het internet wat gevonden, maar kan wel een steuntje in de rug gebruiken.

123e regt. inf. van linie onder nr. 2470, 4e bat., 6e comp.; grenadier 3e en 1e bat. 

 

 Verder een verzoekje:

A) wat voor informatie (en waar) kan ik vinden van Haring Hendriks en waar?

B) wat voor informatie (en waar) kan ik vinden van zijn regiment?

 

Bij voorbaat dank

 

Pierre

  Ferwerda, Haring (Argimirus) Hendriks, geb. Franeker 18.09.1791 doop RK idem, wonende te Franeker, zoon van Hendrik Harings, koopman en Hyke Aukes; familienaam wordt geschreven als Terwerda doch wordt bij huwelijks- en doopinschrijvingen niet genoemd loteling lichting 1811 mairie Franeker; is reeds vrijwilliger; 25.06.1810 2e regt. Holl. inf.; 01.10.1810 123e regt. inf. van linie onder nr. 2470, 4e bat., 6e comp.; grenadier 3e en 1e bat.    bronnen: Tresoar Coll. Visser bij Terwerda, Hirome Henri

pierre

Beste Pierre,

Een goede site om eens in rond te kijken is   milwiki.nl

Groet,

Sacha Vries

sacha vries

thanks voor de tip!

Ik heb een beetje rondgekeken maar kom er nog niet echt aan uit,..mis ik iets?

123e regiment infanterie van linie onder nr. 2470, 4e bat., 6e comp.; grenadier 3e en 1e bat.

heb geprobeerd te zoeken waar het 123 regiment was en naartoe ging maar ik weet alleen dat ze op een gegeven moment in noord-frankrijk gestationeerd waren,......heb j nog meer tips?

thanks

pierre

Mijn betovergrootvader Martinus de Bie heeft als beroepsmilitair vanaf zijn dertiende jaar in het leger gezeten.

In 1812 kwam hij in het 123ste Regiment, dat na de terugtocht uit Rusland, over de Berezina praktisch in zijn geheel was vernietigd. Ca. 50 man waren er nog over. Vlak vóór Vilinius werd hij op 6 december 1812 door de Russen gevangen genomen en werd tot 30 october 1813 in het 4de bataljon van het Keizerlijk Russisch-Duits Legioen geplaatst, om tegen Napoleon en zijn bondgenoten te vechten. Toen hij in Nederland terugkwam werd hij in het 3de bataljon van het 9de Regiment van het nieuwe Nederlandse Leger geplaatst.

Wil je meerdere gegevens over zijn belevenissen, stuur dan je e/mail adres

Hans van Velzen

H.A.van Velzen

Nog even een tip

Er is een boek over het 123ste Regiment van linie

Historique du 123e rég.Inf, ancien Régiment Hollandais, Parijs Lavauzelle. 

Les Hollandais dans La Grande Armée van B.R.F. Sabron. Ik heb die boeken gelezen in de bibliotheek van het Legermuseum in Delft.

Hans van Velzen

H.A.van Velzen

Klopt, maar het boek van Sabron is toch in het Nederlands? ik heb een paar andere delen geschreven door hem van Napoleontische regimenten in mijn collectie Napoleontische boeken.

Groet Marc

Marc

Dag Marc,

Volgens mij bedoelt Hans van Velzen dat Les Hollandais dans La Grande Armée geschreven is door Van Vlijmen, ergens anders op dit forum heb ik hem dat althans horen zeggen.

Dat boek over het 123e Reg. van Linie is volgens mij inderdaad in het Frans, maar is niet geschreven door Sabron.

Die schreef weer, inderdaad in het Nederlands, over het 124e RIL en het 33e Reg. Lichte Infanterie (Jagers).

Als je de originele uitgaven van Sabron in je collectie hebt, mag je je een gelukkig mens noemen, daar is tegenwoordig erg moeilijk aan te komen.

Groet,

Bas Lems

Bas Lems

Hans,

Wat mooi dat je al die informatie boven water heb kunnen halen.

Ben zeer geintresseerd in de belevenissen van je betovergrootvader Martinus de Bie.

Misschien heeft hij zelfs mijn voorouder gekend en ik ben dan ook zeer benieuwd hoe je aan al deze informatie ben gekomen.

Pierre.de.Vries@hotmail.com

MVG

Pierre

pierre

Hoi Bas,

Het boek Les Hollandais dans La Grande Armée Van Van Vlijmen ken ik niet, en ik dacht dat ik toch wel zowat  al de titels kende over dit ondewerp, maar goed een mens is nooit te oud om te leren. Ja ik heb Sabron's 33e, 124 en 126 orgineel met kaarten ect en er zit ook nog een deel bij over de adelaars meen ik zo uit mijn hoofd.

Waar gaat jou interesse ditect naar uit? Overigens krijg ik geen repleymail. je kunt me altijd mailen op detro@live.nl

Groet Marc

Marc

Marc

Boeken, die ik in de bibliotheek van het Legermuseum in Delft heb gelezen (of ingezien) meenemen kan niet. Wil je ze lezen, dan moet je dat vooraf telefonisch bespreken en vastleggen. Wel is het ruim tien jaar geleden, dat ik die boeken in Delft heb kunnen inzien.

En dat waren:

Historique du 123e rég.Inf. (ancien Régiment Hollandais) Parijs Lavauzelle

Geschiedenis van het 124ste Reg,Inf. van F.H.A Sabron

Les Hollandais dans La Grande Armée van B.R.F. van Vlijmen

De Russische veldtocht van 1812 van A. Kool

Het eerste boek was in het Frans. Maar of het derde boek ook in het Frans was, kan ik me na tien jaar

niet meer herinneren.

Bij een Keizerlijk decreet van 9 juli 1810 werd het oorspronkelijk Hollandse leger opgeheven en werden nieuwe Regimenten gevormd, waaronder het 123ste Regiment van Linie.

De kazernes en barakken lagen in Noordfrankrijk, omdat zij gereed moesten staan voor de invasie in Engeland. Het 123ste lag in de omgeving van St. Omer.  Het 123ste Régiment was van oorsprong een Franse Demie-Brigade, dat op 15 april 1784 was geformeerd uit verschillende Franse legeronderdelen en vrijwilligers en stond onder commando van Chef de Brigade Petit. Het eerste bataljon van het 123ste Regiment van Linie werd op 18 augustus 1810 samengesteld, terwijl in september 1810 het hele Regiment opnieuw werd geformeerd en onder commando werd gesteld van Colonel Avizard. Het 123ste Regiment werd verder gevormd door manschappen van het oorspronkelijke Hollandse 2de Regiment, het 2de bataljon van het 6de Regiment en gedeelten van het 2de bataljon van het 8ste Regiment (bataljon, waar mijn voorouder in was geplaatst) Er zaten in de "Hollandse" Regimenten ook veel niet-nederlanders, zoals Russen, Polen, Duitsers en Fransen. Pas in 1812 werd het Regiment opgenomen in La Grande Armée om Rusland binnen te vallen. Het Regiment bestond toen uit 4 bataljons met in totaal ca. 3800 manschappen en vormde tijdens de inval in Rusland, samen met een Zwitsers Regiment, bestaande uit 2 bataljons, de Brigade Coutard, dat weer een onderdeel was van de 9de Divisie van het 2de Legerkorps. Het 3de bata;ljon van het 123ste Regiment in tijdens de tocht naar Rusland in Stettin als reserve achtergebleven.

Op 7 october 1811 werd het 124ste Regiment van Linie, dat oorspronkelijk in Abbéville in noord-Frankrijk had gelegen, aan de Utrechtse Maliebaan door Napoleon geïnspecteerd en op 25 november 1811 vertrok het regiment uit Nijmegen en kwam op 17 februari 1812 in Maagdenburg aan.

Hans van Velzen

H.A.van Velzen

De info is bekend :-)  OVerigens is het boek van A. Kool in herdruk te krijgen voor slechts 5,70 bij ALvo Uitgeverij.

Misschien off-topic de volgende vraag,..

Over het opzoeken in het algemeen, Ik ben nieuw in deze tak van "sport"zullen we maar zeggen maar komt het voor dat er ook iemand een keer gevraagd wordt om naar desgewenste info te kijken voor een ander? Ik zoek de sterfdatum/plaats naam van een (hoge) Franse funcionaris die in in 1813 in A'dam diende in dienst van het Franse Keizerijk. maar omdat hij niet militair was kan ik er niets van terugvinden behalve correspondensie in het Nationaal Archief..

In Frankrijk zou ik niet weten waar te beginnen. Het SHAT heeft alleen Militaire namen en daarnaast is mijn Frans ook niet supér..

Iemand advies?

Salut Marc

Marc

Marc,

Boek van A. Kool te krijgen voor slechts 5,70 bij ALvo?

Welke titel en wat is Alvo (ik woon in South Beach - Florida)?

Thanks

Pierre

pierre

http://www.onserfgoed.com/  ( zie meerdere Napoleontische titels)

Groet marc

Marc


Dag Marc,

Wat het boek van Van Vlijmen betreft (Les Hollandais dans La Grande Armée), dat was oorspronkelijk een artikel in een Frans tijdschrift (Le Correspondant, jrg. 1907). De bibliotheek van het legermuseum heeft een overdruk, vandaar. Ik heb het hier trouwens ook niet, anders kon ik je de scans mailen.

Wat je vraag betreft: ik heb daarvoor een nieuw topic geopend in dit subforum. Want het gaat hier trouwens al lang niet meer over Grenadier Haring Hendriks (zoals de titel van dit draadje luidt).

Zie daar: http://www.stamboomforum.nl/index.php?action=vthread&forum=17&topic=16816&page=-1#2

Groet,

Bas

Bas LemsPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!