stamboomforum

Forum logoMilitairen » Benoist



Profiel afbeelding

Verplaatst van: http://www.stamboomforum.nl/subfora/190/2/29058/0/nieuw_subforum_voorouders_in_de_slag_bij_waterloo_1815

Hallo Bas,

Via het artikel 'Krijgsverrichtingen der Friezen bij Quatre-bras en Waterloo' uit de Leeuwarder Courant van 26-3-1906 (pagina 13) ben ik erachter gekomen dat mijn voorvader N.F. (Nicolaas Frederik) Benoist, geboren 1793 te Amsterdam, was ingedeeld in de eerste Sectie van het vrijcorps Friesche Jagers, welke 'waren aangewezen voor den bewakingsdienst' onder leiding van kapitein Brouerius van Nidek en 13 juli 1815 vetrokken naar de Franse grens. In het krantenartikel staan overigens alle namen genoemd van de compagnie Vrijwillige Jagers van Friesland genoemd (wellicht interessant voor jou of andere stamboomonderzoekers), waarbij ik ook ene M.T. Benoist uit de tweede sectie tegenkwam. Wellicht gaat het hier om de broer van Nicolaas Frederik, Martinus Frederik Benoist geboren 1797 te Amsterdam, en is de T een zetfout. Martinus Frederik is overigens na de terugkeer in Nederland op 20 mei 1816 overleden in Leeuwarden 'aan de gevolgen van een borstkwaal en verzwakking, welke veroorzaakt was door de fatiges, die hij, (als zijnde toen onder het vrijwillige korps jagers van Vriesland) geleden heeft'.

Zou jij misschien kunnen nagaan of Nicolaas Frederik Benoist en/of Martinus Frederik Benoist voorkomen in jouw database van Voorouders in de Slag bij Waterloo 1815?

Overigens was Nicolaas Ferderik, samen met zijn broer Pierre George Benoist, ook Friese schutter in de tiendaagse veldtocht van 2 tot en met 12 augustus 1831. Op www.friezen-in-de-tiendaagse-veldtocht.nl vond ik:

Benoist, Nicolaas Frederik, vrijwilliger, adjudant-vaandeldrager 2e afd., 2e bat., zeer lafhartig gedrag; inv.nr.128

Benoist, Pierre George, geb.Leeuwarden 15.04.1805 z.v. Daniel en Elisabeth; 1e afd., 1e bat., 1e comp.; inv.nr.127

Het aardige is dat Nicolaas Frederik wordt genoemd als 'adjudant-vaandeldrager Bennoist' in het boekje 'GROOTVADER'S GLORIE Het verhaal van den tiendaagschen veldtocht' door H.G. Cannegieter.

Pierre George Benoist is later in 1834 2e luitenant geworden bij de Friese Mobiele Schutterij (1e afd., 2e bat., staf).

Met vriendelijke groet,

Koen Benoist

Bas Lems - 12 jan 2011 - 22:09

Hallo Koen,

 

Allereerst dank voor de tip, nl. het krantenbericht uit de Leeuwarder Courant met de namen van de Vrijwilligers.

 

Ik heb slecht nieuws en goed nieuws.

 

Het slechte nieuws is dat er geen M.F. of N.F. voorkomt op de lijst van de prijsgelden. Dat kan kloppen, omdat militairen niet voor een gratificatie in aanmerking kwamen als ze na een bepaalde datum, uit mijn hoofd 7 juli 1815, bij het leger zijn aangekomen. Wat dus geldt voor de Vrijwillige Jagers uit Friesland.

 

Het goede nieuws: ik vond M.F. Benoist vermeld in de 3e Escouade van de Tweede Sectie van  de Compagnie Vrijwillige Jagers van Friesland en N.F. Benoist in de 2e Escouade van de Eerste Sectie.

De bron is het voor jou zeker lezenswaardige boekje van W. Eekhoff: Friesland in 1815. Historische bijzonderheden omtrent de deelneming der Friezen aan de volkswapening en de krijgsbedrijven bij Quatrebras en Waterloo (Leeuwarden 1865). Nog wel antiquarisch te krijgen, ik wil je ook wel een scan opsturen van het hoofdstuk over de vrijwillige jagers, stuur dan even een berichtje via de contactknop op mijn profiel.

 

Hartelijke groet

 

Bas Lems - 12 jan 2011 - 22:29


Hallo Bas,

Hartelijk dank voor de informatie! Via internet heb ik een een pdf van boekje van W. Eekhoff gevonden (images.tresoar.nl/wumkes/pdf/EekhoffW_Friesland1815.pdf).

Groeten van Koen.

Koen Benoist - 13 jan 2011 - 08:56







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu