stamboomforum

Forum logoFora » Militairen » Gerrit Jan Alferink, 33e Regiment Lichte Infanterie

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Wie kan mij helpen bij mijn zoektocht naar Gerrit Jan Alferink? Hij was soldaat in het 33e Regiment Lichte Infanterie. Wat weet ik van hem?

-       Gerrit Jan werd in 1792 geboren in de buurschap Averlo in Diepenveen/Colmschate, zoon van Harmen Alferink (ook wel Harmen Smoddes) genoemd en Maria Roebers. Hij werd op 22 april 1792 gedoopt in Wesepe.

-       De eerste verwijzing naar zijn militaire loopbaan kwam ik tegen na het overlijden van zijn moeder. Op 13 augustus 1813 werd er een boedelinventaris gemaakt en bij Gerrit Jan staat vermeld ?dienende in den armee?.

-       Vervolgens heb ik hem terug gevonden in de conscriptielijst van het kanton Deventer uit 1812 (het jaar waarin hij 20 jaar werd). Hij werd ingeloot met nr. 86 en ondergebracht in het 33e Regiment Lichte Infanterie. Verder staat er in de conscriptielijst vermeld ?manque a l?appel?.

-       in februari 1813 werd hij aangenomen als lidmaat in Wesepe

-       Gerrit Jan keerde terug uit het leger. Hij trouwde in 1831 en overleed in 1842.

Dan mij vragen. Wat wordt er bedoeld met ?manque a l?appel?. Welk appel? Waar en wanneer? En waar is Gerrit Jan heen gegaan in 1813? Blijkbaar is hij tussen februari en augustus 1813 vertrokken met het leger. Ik heb gelezen dat er in 1813 nog bataljons van het 33e Regiment Lichte Infanterie deel hebben genomen aan gevechten in Duitsland. Zou Gerrit Jan daaraan hebben meegedaan? Een collega-soldaat van hem, Albert Jan van Regteren die in 1812 ook werd ingedeeld in het 33e Regiment Lichte Infanterie, overleed op 14 april 1814 in Hamburg.

Ben benieuw naar jullie reacties.

 

Marc A.

Marc A.

Hallo Marc,

Ik heb even mijn bestanden bekeken. Volgens mij zou hij wel eens dezelfde kunnen zijn als de Gerrit Alferink die bij de Slag bij Waterloo (1815) diende in het Bataljon Nationale Militie no. 4. De meeste soldaten uit dat bataljon kwamen uit de regio Coevorden.

Ik zal binnenkort in Den Haag eens kijken wat er in zijn stamboek staat. Wel even geduld nog, want de komende week is het Nationaal Archief heel beperkt open wegens verbouwing.

Wat betreft dat appel. De conscriptie was een ingewikkeld gebeuren. Hij kan op diverse momenten in dat proces op een appel afwezig zijn geweest. Ik vond laatst op Google Books een Nederlandstalige handleiding voor de conscrits zelf (uit 1812): Uittrekzel ten behoeve van de conscrits uit de algemeene instructie betrekkelyk de conscriptie. Regten en pligten van de conscrits en van hunne familie.

Voor de rest moet zijn stamboek uitsluitsel geven, daarin staat zijn militaire carriere vermeld.

Hartelijke groet

Bas Lems

Beste Bas,

Dat is een verrassend bericht! En biedt ook weer nieuwe mogelijkheden (als het inderdaad dezelfde persoon is). Ik had er eigenlijk niet zoveel rekening mee gehouden dat hij na zijn Franse dienstplicht ook zijn Nederlandse plicht nog heeft moeten vervullen. Er zit namelijk geen Certificaat van Militie in zijn huwelijkse bijlagen.

Ben benieuwd wat er in het stamboek staat. Zou dat ook nog melding kunnen geven van zijn activiteiten in Franse dienst?

Groet,

Marc

Marc A.


Middag, dan heb ik ook dezelfde vraag, dit gevonden:

 

Inschrijving van Jean de Metz, 33e Regiment Lichte Infanterie, stamboeknr. 53
Geregistreerde:
 

Jean de Metz

Eenheid:
 

33e Regiment Lichte Infanterie

Geboortedatum:
 

08-03-1778

Geboorteplaats:
 

Breda

Stamboeknummer:
 

53

Vader:

Pierre de Metz

Moeder:

Marie Cath. van Schalk

Bewaarplaats:
 

Service Historique de la Défense, Vincennes/Parijs (niet te raadplegen bij het NIMH)

Inv.nr. SHD:
 

22Yc234

 

 

ans meijlink
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!