stamboomforum

Forum logoMilitairen » Zoek Pieter Last "verdwenen" 1797 in Rotterdam


Profiel afbeelding

Beste mensen,

In een notarisakte d.d. 1808  (Almoezeniers Weeshuis Amsterdam) verklaart een aantal getuigen dat Pieter Last "inden Jare zeventien honderd zeven en negentig, zo hij zeide, begeven heeft naar Rotterdam, ten einde daar dienst te nemen". Vervolgens heeft niemand meer iets van hem vernomen. (zo verklaren de getuigen in de akte) 

Wie heeft een tip waar en hoe ik mogelijk het spoor van deze Pieter kan volgen?

DIT heb ik van hem.

Groet,

Wim

Wim Hobers

Dat is een heel lastige. Je zou eens in Den Haag kunnen gaan kijken of er in het Nationaal Archief of bij het CBG iets over hem te vinden is in legerdocumenten. Misschien zou je daarvoor eerst contact met ze kunnen opnemen of daar überhaupt iets is over hem, want als de buren hem destijds alleen maar hebben horen zeggen dat hij naar Rotterdam zou gaan, kan hij net zo goed uiteindelijk in Paramaribo terechtgekomen zijn.

Maarten Krips

Er komt in het begraafregister Amsterdam een Pieter Last voor, begraven 8/12/1799 Karthuizer kerkhof.

In het doopregister Amsterdam komt een Pieter Last voor (x Geertruij Hoobers) die de volgende kinderen laat dopen:

1. Hervormd ~28/09/1791   THEODORUS              get.: Theodorus Hoobers en Catrina Last

2. idem        ~28/09/1791   CATRINA JOHANNA    get.: idem

3. idem        ~20/03/1795   THEODORIS               get.: Theodoris Hobers en Magteltije Strork

kind 1 wordt begraven 11/10/1791 en kind 2 18/10/1791

a.m. van kalken

Beste Van Kalken,

Klopt. Maar hij is het niet. Zie de discussie:

http://www.stamboomforum.nl/hulp/2/34091/0/zoek_overlijden_last_hobers_nieuw_spoor

Ik heb de vraag in dit subforum geplaatst, omdat hij "zegt dat hij in dienst zou gaan". Dat hij niet is opgedoken in Amsterdam bewijst de notarisakte (zie notities)

http://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1536.php

Groet

Wim

Wim Hobers

Dag Wim,

Ik heb eens al mijn lijsten Franse Tijd nagezocht, maar ik kan ook niets over hem vinden. Dus niet in het leger. Ik moest even denken aan de V.O.C., maar die bestond in 1797 niet meer, was althans niet meer actief.

1797 heette NL de Bataafse Republiek. Helaas zijn er weinig stamboeken bewaard uit die periode. Dus er bestaat een kans dat hij wel in het leger is gegaan, maar daar zul je dan nooit achter komen. Het was een Nederlands leger, dus zoeken in Parijs heeft geen zin.

Ik heb ook gekeken of hij in Amsterdam of Rotterdam als vermist is opgegeven eind 1814, net na de Franse Tijd, maar ook op die lijsten komt hij niet voor.

Ik schrijf hem op, Wim, mocht ik hem tegenkomen, dan laat ik het je weten.

Hartelijke groet

Bas Lems

Hoi Bas,

Dank je wel dat je dit voor me hebt willen doen. (VOC had ik zelf ook al gecontroleerd) Geen antwoord in de militaire richting is ook een vorm van zekerheid. Betekent dat ik eens over andere mogelijkheden moet gaan nadenken: gewoon gesmeerd?

Ik hoop ooit nog eens (via jou) wel iemand in mijn  stamboom te vinden die onder Napoleon gediend heeft en dan weet ik je te vinden.

Hartelijke groet

Wim

Wim Hobers

Hoi Wim,

Het is toch een beetje vreemd dat hij speciaal naar Rotterdam ging om dienst te nemen. Waarom niet gewoon in Amsterdam gebleven, daar had hij ook dienst kunnen nemen.

Je zou denken, misschien heeft hij zich aangemeld voor de marine. Nu stelde de marine in die tijd niet veel (meer) voor en volgens mij kon hij ook daarvoor in Amsterdam terecht.

Het blijft raadselachtig.

Hartelijke groet

Bas Lems


Maar weer eens naar boven gehaald.

Dit heb ik:

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1704.php

Groet,

Wim

Wim HobersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu