stamboomforum

Forum logoMilitairen » Staat van dienst regiment genietroepen



Profiel afbeelding

Hallo allemaal,

Ik heb van een van mijn voorouders de staat van dienst opgevraagd bij het ministerie van Defensie.

Hiervan heb ik een keurige registratie ontvangen, alleen..... ik snap het niet.

Op dat lijstje staat geregistreerd wanneer hij in dienst tradt, wanneer hij met groot verlof ging en wanneer hij is ontslagen.

Alleen... hij ging om de haverklap met groot verlof ?!?! Soms alweer 10 dagen nadat hij terug gekomen was. En dat niet 1 keer maar in totaal 6x.

Wat kan hier de reden van zijn ?? 

Hij was ingelijfd bij het Regiment Genietroepen 2e Bataljon (in 1927) en later overgeplaatst bij het 3e Regiment Genietroepen (1938).

Ik kan wel van alles vinden over de geschiedenis en het ontstaan van de Genietroepen maar niet over het 2e Bataljon. Nou moet ik zeggen dat ik heel weinig weet over de legeronderdelen en zo...

Ik zou dus graag ook meer informatie willen over dat 2e bataljon.

groetjes Elly

Elly de Jong - 19 feb 2012 - 10:23

Dag Elly,

Het ziet er naar uit dat uw voorouder reserve-officier is geweest.
Dat betekent dat hij ieder jaar voor een korte tijd in werkelijke dienst werd geroepen om zijn geoefendheid op peil te houden. Daarna ging hij weer voor een jaar met groot verlof. Na het bereiken van een bepaalde leeftijd ging hij dan definitief met groot verlof en werd vervolgens administratief overgeboekt naar een mobilisabele eenheid.

Het is mogelijk interessant om wat plaatsnamen en data te geven, zodat anderen ook meer inzicht krijgen in deze materie.

mrvgr,

henk elsinga - 19 feb 2012 - 13:57

Hallo Henk,

Bedankt voor je bijdrage.

Veel meer gegevens heb ik niet over zijn staat van dienst.
Alleen maar de registratie zoals ik die ontvangen heb van het ministerie van Defensie.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Elly de Jong - 19 feb 2012 - 14:10

Dag Elly,

Uw voorouder had w.s. een bepaalde studie gevolgd, voor hij zijn dienstplicht moest vervullen. Er bestond een afwijkende regeling voor een beperkte groep dienstplichtigen met een bijzondere opleiding. Zij kregen een verkorte dienstplicht van enkele maanden en werden daarna bevorderd tot luitenant waarna zij met groot verlof gingen. Zij waren daarna als resere-officier verbonden aan Defensie.

U voorouder was dus niet belast met het gewone Genie-werk van mineurs en sappeurs.
Deze dienstplichtigen waren medisch specialist of afgestudeerd aan de Technische Hogeschool te Delft, of een vergelijkbaar instituut. Zij waren door de aard van hun specialisme zowel van belang voor de burgermaatschappij als voor Defensie, waardoor men tot deze regeling kwam.

mvrgr,

henk elsinga - 19 feb 2012 - 16:03

Hallo Henk,

Nogmaals bedankt.

Voor zover ik weet is dit bij hem niet het geval geweest. Maar.... ik heb bij deze familie al meerdere keren versteldt gestaan van bepaalde dingen dus alles is mogelijk ;)

Toen ik de begeleidende brief, die bij deze registratie zat, nog eens goed las, zag ik dat er nog een advies in stond om meedere gegevens op te vragen bij het instituut voor Militaire Historie.

Dit had ik, door het enthousiasme van de registratie, op het moment dat ik dat ontving niet goed gelezen.

Dus dat heb ik nu gelijk maar gedaan.....

groetjes Elly

Elly de Jong - 19 feb 2012 - 19:25

Hallo Elly,

Graag wil hier wat aan toevoegen.

In jaren twintig van de vorige eeuw was ook groten crisis.

Op defensie werd heel veel bezuinigd , om toch dacht dat we neutral bleven.

De bataljon werden opgeheven of aangepast met school compangie.

Om nog enkele dienstplichtig te kunnen opleiden.

De opleiding van de Genie was in Utrecht en bij Pontoniers in Dordrecht.

Als u persoon officier was , dan had op u uitreksel gestaan dat was benoemd tot.... in dienstvak genie met een koninklijke besluit nummers. Dit niet het geval. Want u makkelijker kunnen kijken. (staatscourant en het rang naamlijsten van officieren per jaar).

Ik wil opmerken dan de NimH geen persoon gegevens heeft.

Maar als u meer wil weten over de genie dan is boek 250 genietroepen geschreven door de Elands van het NIMH.

Misschien kan het Genie Museum in Vught ook helpen.

Ik weet dat 3 bataljon erg actief in Rotterdam tijden slag om Rotterdam.Hun taak was het bedienen van schijnwerpers.Maar ze hebben ook hard gevochten in straten van Rotterdam.

Ik dat u verder bent geholpen.

Stephan

Uitgeschreven lid - 21 feb 2012 - 15:15

Neem eens contact op met het Geniemuseum in Vught. Via google geniemuseum in typen en daar zijn vast gegevens te vinden van het 2e bataljon. Ik zelf was ook beroepsmil. bij de Genie.

Aart

Robbertsen - 22 feb 2012 - 13:49

Beste Elly,

De volgende tekst komt van Wikipedia. 

Het 2e Regiment Genietroepen werd op 1 januari 1822 opgericht en is voortgekomen uit het toenmalige Bataljon Pontonniers, Mineurs en Sappeurs.

Op 1 oktober 1938 werd de genie gereorganiseerd en werden nieuwe groepen gevormd: het 1e Regiment Genietroepen (Pioniers en Spoorwegtroepen), het 2e Regiment Genietroepen (verbindingstroepen), het 3e Regiment Genietroepen (Verlichtingstroepen) en het Korps (Pontonniers en Torpedisten). 

Omdat je voorvader in 1938 overging naar het 3e regiment Genietroepen was hij waarschijnlijk ingedeeld bij de 'Verlichtingstroepen'. Deze eenheden bedienden grote schijnwerpers om 's nachts vliegtuigen mee op te sporen.

Zie ook http://www.leger1939-1940.nl/photo-gallery/Kuijpers-3RGTR-zoeklicht

Dat hij steeds weer opnieuw opkwam heeft te maken met de regelmatige herhalingsoefeningen. De landmacht bestond voor een zeer groot deel uit mobilisabele eenheden. Jonge mannen moeste in dienst, werden daar opgeleid (de zgn. eerste oefening) waarna ze met groot verlof gingen. Om de zoveel jaren werden ze opgeroepen voor een herhalingsoefening. Pas veel later werd het aantal herhalingsoefeningen drastisch teruggebracht, maar voor de oorlog moest je inderdaad regelmatig terug naar je eenheid.

Succes met verder speuren,

Wilco

Wilco - 22 feb 2012 - 15:11

Stephan, Aart en Wilco: heel erg bedankt voor het meedenken.

Ik ga het allemaal eens overdenken samen met alle andere dingen die ik inmiddels over dit gezin te weten ben gekomen en wat me voor grote raadsels zet. 
Maar wie weet ... wordt het nog eens een keer duidelijk ;)

Elly 

Elly de Jong - 22 feb 2012 - 16:33

Hallo Elly,

 

Ik las vandaag over je zoektocht ik heb begrepen dat het om een van je grootouders gaat, nu zit het zo dat mij vader ook 1 okt 1938 overgeplaatst is naar 3e regiment genietroepen ik heb een aantal foto's jouw overgrootouder waren iets ouder dan mijn vader dus zal hij een hogere functie hebben gehad als je wil zou ik een foto op kunnen sturen met dat regiment en als je dan aan kan geven om welke persoon het gaat zal ik kijken of ik daar meer foto's van heb gr Anja

anja huel - 4 mar 2018 - 22:44


Hallo Anja,

Bedankt voor je reactie. Heel graag ontvang ik die foto om te kijken of mijn opa daar op staat.
Ik ben benieuwd.

groeten Elly
ellydej@gmail.com

Elly de Jong - 5 mar 2018 - 08:17







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu