stamboomforum

Forum logoMilitairen » Cornelis Koorengevel (doorverwijzing)



Profiel afbeelding

Doorverwijzing naar een topic over (mogelijk) Napoleontische soldaat Cornelis Koorengevel:

https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/39286/0/op_zoek_naar_gegevens_van_mijn_voorvader_cornelis_koorengevel

Bas Lems - 27 jul 2012 - 18:42


Hallo Bas,

Ik reageer nu expres even hier en niet in het topic in subforum "Onderzochte Familienamen" vanwege het "verdrinkingsgevaar" aldaar.

Nog bedankt dat ene Jan Korigevel mogelijk is localiseerd bij de Slag bij Waterloo. Heb het nog niet kunnen verifiëren, de boeken zijn elk zo'n 350 pagina's en zo te zien niet op enige volgorde. Zit er echt niets anders op dan het geheel door te lezen?

Cornelia, Cornelis en ik zijn echter nog naar Cornelis Koorengevel op zoek, zoon van Johannes of Jan Kooregeevel en Sara Bakker, geboren 4 okt 1789 te Schiedam, gehuwd te Schiedam op 30 apr 1815 met Johanna Angenita Blommendal en aldaar ook overleden op 23 mei 1883.

Ons vermoeden van zijn militaire activiteiten voor Napoleon is gestoeld op slechts twee korte krantenartikelen, gepubliceerd bij zijn overlijden:

 

1) De Tijd d.d. 28-05-1883 4e kolom onderaan:
  • Te Schiedam is op ruim 94jarigen leeftijd overleden de oud-strijder van Waterloo Cornelis Koorengevel. Onder Napoleon maakte hij den veldtocht naar Rusland mede.
2) Schiedamsche Courant d.d. 26-05-1883: 
  • Woensdag j.l. is alhier in 94 jarige ouderdom overleden Cornelis Koorengevel, die in 1812 den tocht van het Franse leger naar Rusland heeft meegemaakt, waar hij werd gewond en krijgsgevangen genomen. Na zijn herstel verbond Koorengevel zich, om zijn toekomst te verbeteren, voor vijf jaar in Russische Krijgsdienst en keerde na volbrachten diensttijd naar Nederland terug, waar hij zijn laatste levensjaren in kommervolle omstandigheid met stoelenmatten doorbracht.

Volgens mij is het Waterloo verhaal zeker onzin, foutje van de redactie. Betreft de Russische veldtocht: als hij rond 1812 zich voor vijf jaar aan de Russische krijgsmacht had verbonden, dan is hij dus voortijdig daaruit geraakt. Immers al in de lente van 1815 treedt hij in Schiedam in het huwelijk.

Ik vrees dus dat alleen "beroep: stoelenmatter" als feit kan worden aangenomen, totdat het tegendeel bewezen kan worden. Is er ook in de stamboeken van de onderdelen die naar Rusland gingen geen Koorengevel te vinden?

Alvast bedankt...

BertKoor - 14 aug 2012 - 14:08







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu