stamboomforum

Forum logoMilitairen » speldje Schiedamse schutterij 1865 ??tot leven brengen??



Profiel afbeelding

In 1865 werd 50 jaar Waterloo herdacht.
Ik ben in het bezit van een klein insigne (speldje) dat volgens de overlevering in Schiedam werd uitgereikt in dat jaar.
Het insigne beeld hoogstwaarschijnlijk de Bataafse Leeuw af als overwinnaar staande over de Franse keizerlijke adelaar.

Het insigne zat in een doosje. Op dat doosje heeft mijn overgrootvader geschreven:
´´50 jaar Schiedamse Schutterij        1815-1865
  insigne ´´Slag bij Waterloo´´
van vader T de Vlaming geboren 1862 1911 overleden´´


Volgens het gemeentearchief Schiedam werd op 1 juli 1865 een ereteken uitgereikt aan oud-krijgers dienende bij de schutterij. Dat kan Teunis dus niet geweest zin, want die was toen 3 jaar. In de Schiedamsche Courant van 3 juli 1865 is een naamlijst te vinden. Helaas komt daar geen naam van een familielid (de Vlaming) in voor. Ik probeer de overige namen te linken naar Schiedamse schutters die de slag bij Waterloo meemaakten. Via dhr Bijl van de website over de 8e Militie-van Bylandt, komen de namen Schot en Gouka zowel voor bij de 8e Nat Militie in 1815 als in de Schiedamse Courant van 1865.

Wie kan mij helpen dit insigne verder tot leven te brengen? Wie weet meer bewijs te vinden ter onderbouwing (of ontkenning) dat het betreffende insigne daadwerkelijk dat van de Schiedamse schutterij uit 1865 betreft? Hoe kwam Teunis de Vlaming in het bezit van dit insigne? Wie heeft er een idee? Is het aannemelijk de link te leggen naar de schiedammers Schot en Gouka die bij Waterloo vochten? Zijn daar aanvullende bescheiden-bewijzen van te vinden? En wie wil daar tijd in steken?
Mij ontbreekt nl. de tijd om me in de archieven te storten-ben er ook niet in thuis. De tot nu toe verkregen informatie verzamelde ik voornamelijk via internetbronnen, oa via dhr Lems.

Met het jaar 2015 in het vooruitzicht zou het toch mooi zijn indien het insigne met ´´hard bewijs´´ verbonden kan worden aan een persoon die bij Waterloo heeft gevochten. Of aan een groep personen. (Of misschien zit ik wel op een geheel verkeerd spoor?)
Als ultieme wens zou het helemaal mooi zijn indien het insigne verbonden kan worden aan een familielid van me, maar of dat getuigt van enige realiteitszin van mijn kant..?

Wie kan of wil hier iets zinnigs over roepen, onderzoek verrichten, tips geven?

NB:

De namen die in de Schiedamse Courant worden vermeld:
 
Schiedam
-J van den Berg

-Joh van den Berg

-P Bitter-

J Bijlo

-C Gouka

-J Jeisman

-H Koens

-C Koning
-A Kortland

-H Kruger

-C van Noordwijk

-H W Roelants luitenant kolonel kommandant der dd schutterij

-W scheffers

-A Schot

-A B Stener

-A Troost
 
Oud en Nieuw Mathenesse
-D Schippers

-J van Wassenaar

-J Zonneveld
 
Kethel en Spaland
-A Kok

Bert de Vlaming - 31 okt 2012 - 19:22

Ik zou de kwartierstaat van de ouders van T. de Vlaming eens nazoeken. Wellicht zit daar iemand tussen van de 'lijst'?

Ik zie dat Teunis Vlaming uit Koudekerke (Zld) afkomstig is. Wellicht zit de link dus bij de voorouders van zijn vrouw.... denk ook aan kinderloos overleden (aangetrouwde) zwagers/neven/nichten die het ingebracht kunnen hebben. Dat is dus een vrij intensief onderzoek van de betreffende familie en voor hetzelfde geld heeft hij het van een kinderloos overleden buurman gekregen Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Annemarie57 - 31 okt 2012 - 19:35

De ouders van Teunis de Vlaming komen uit Koudekerk (ZH) (en niet uit Koudekerke - Zeeland) en Medemblik.

G.Karssenberg - 31 okt 2012 - 19:45

Dank voor de Tips!

Bert de Vlaming - 31 okt 2012 - 20:11

Dan heb ik te snel gelezen Karssenberg. Dank voor de correctie. Maar maakt niet uit voor de conclusie dat De Vlaming niet uit Schiedam komt....Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Annemarie57 - 31 okt 2012 - 21:13

Hallo Bert de Vlaming,

Met belangstelling je bericht gelezen en de foto van het speldje bekeken. Helaas is de tekst op de banier onder de adelaar niet goed te lezen. Hoewel het opschrift van het doosje verwijst naar de Schutterij is het op z'n minst onzeker of het daar aan toe te schrijven is. Al in 1863 zijn oorkonden e.d. uitgereikt aan de oud-strijders van 1813, die ter gelegenheid van de viering van 50 jaar Onafhankelijkheid van Nederland, overal in het land feestelijk werden onthaald. In de kranten uit die tijd is daar uitvoerig over bericht. In 1865 werd de slag bij Waterloo herdacht. In tegenstelling tot de andere geallieerde troepen, die kort na Waterloo al een onderscheiding ontvingen, moesten de Nederlanders wachten tot 1865, toen koning Willem III het Zilveren Herdenkingskruis 1813-1815 voor de oud-strijders van 1813-1815 instelde.

Zie Wikipedia / Zilveren Herdenkingskruis 1813-1815.

Ik vermoed dat uw overigens fraaie speld een van de vele commercieele herdenkingstekens is, die in

1865 in grote aantallen en variëteiten werd verkocht. 


Met vriendelijke groet,
Cees Hofsteenge

Cees Hofsteenge - 18 nov 2012 - 22:38


Beste mijnheer Hofsteenge.

Dank voor uw reactie.

De jaartallen 1815 en 1865 worden werkelijk op het speldje vermeld. Op het eerste gezicht lijkt de uitreiking te Schiedam mij daarom nog steeds de meest voor de hand liggend gedachte. Archief Schiedam kan me hier echter geen hard bewijs voor leveren. Omdat in 1865 Waterloodag door heel Nederland gevierd werd,  zou het me niet verbazen wanneer het een uitreiking vanuit een andere gemeente zou zijn. Een met het speldje overeenkomstige omschrijving van wat werd uitgereikt ben ik echter nog niet tegengekomen. Ik denk dat ik me dus nog moet richten op een tekst in een krant of archief uit 1865 waarvan de afbeelding matcht.(?)

Maar als het toch anders is, laat ik me graag overtuigen!

Bert de Vlaming - 19 nov 2012 - 20:25







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu