stamboomforum

Forum logoMilitairen » Database met Nederlandse deelnemers aan Slag bij Waterloo


Profiel afbeelding

Overgenomen van de CBG website: 

 

 

Database met Nederlandse deelnemers aan Slag bij Waterloo

Het resultaat van het onderzoek naar de Nederlandse deelnemers aan de Slag bij Waterloo door Bas Lems staat sinds kort online op de website van het Stadsarchief Amsterdam.

 

De database Waterloo gratificaties 1815 gaat vergezeld van een handleiding en een onderzoeksvoorbeeld. De database omvat de bijna 30.000 namen van Nederlanders, Belgen (destijds Nederlanders) en Nassauers (in Nederlandse dienst) die aanwezig waren bij de Slag van Waterloo in juni 1815. In de handleiding wordt uitgelegd hoe de gegevens te interpreteren en worden tips gegeven voor nader onderzoek naar de loopbaan van een vermelde militair. Voor de scans moet betaald worden.

 

Ruim op tijd voor het 200-jarig jubileum van de grote veldslag zijn nu eindelijk alle namen, dus ook van de manschappen en onderofficieren, bekend. Wellicht zit er een voorouder bij. 

 

Zie ook website Legermuseum voor reconstructie van de uniformen. 


@ Bas Lems, bedankt voor de ontsluiting van deze bron.

Ben Wegman

Ben bedankt voor je posting

Een voorvader gevonden als Huzaar

Gr van Henk.

Henk

Dag Ben,

    Weet u ook toevallig of er een data base bestaat van Nederlandse deelnemers

van het slag bij Kamperduin?

 mvg,

       paul bernink

paul beernink

Nee, dat is mij niet bekend. Helaas,

mvg-Ben

Ben Wegman

Bedankt Ben,

 groete,

          paul

paul beernink

De link achter de vermelding : De database Waterloo gratificaties 1815 gaat vergezeld van een handleiding en een onderzoeksvoorbeeld. De database omvat de bijna 30.000 namen van Nederlanders werkt niet meer.

 

Gebruik nu de link : https://archief.amsterdam/141951yWZETXJN01/indexen/waterloo_gratificaties_1817-1819/zoek/index.nl.html

Louis de Wit

De index op de Waterloo Gratificaties 1815 is ook opgenomen op Open Archieven.

Directe link: https://www.openarch.nl/search.php?name=*&number_show=10&sort=1&sourcetype=Register%20Waterloo%20gratificaties&archive=saa

Bob Coret

Weer een stapje verder. Een voorouder gevonden als 1e Luitenant.

Ik zag dat het bedrag werd uitbetaald aan iemand anders. In Franken 833,75 en in guldens Fl. 393,95

Dank voor de ontsluiting.

Marianne van der Meijde

Klopt het dat alleen de Nederlanders op de lijst staan, die tegen Napoleon hebben gevochten?

Ik heb n.l. 2 "Gootjes" in mijn familie (beide heten Pieter, neven van elkaar), die in Waterloo hebben gevochten, de ene tegen en de andere vóór Napoleon. Deze laatste vind ik niet in de lijst!

Gert Gootjes

Hoewel het persbericht van het CBG suggereert dat het om "alle" bij de slag aanwezige Nederlanders gaat is het inderdaad niet aannemelijk dat degenen die aan de zijde van Napoleon vochten een gratificatie ontvingen van de Nederlandse overheid. Of zij een gratificatie kregen van de nieuwe Franse overheid is allicht ook de vraag maar in het register van de door Nederland uitgekeerde gratificaties zullen zij dus zeker niet voorkomen.

Henk Beindorff


Beste Henk,

Bedankt voor je reactie.

't Is dus eigenlijk een beetje nep-nieuws van het CBG! 

Gert GootjesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu