stamboomforum

Forum logoMilitairen » afkomstig uit AMBAGT; fuselier Johannes Palmen Groningen 1805



Profiel afbeelding

Voorafgaand aan een lezing in Maastricht (zie Gens Nostra 2012-09) over de afkomst van de Groninger Palmen-familie vond ik in het Nationaal Archief de in-en uitschrijvingsbewijzen van Johannes (Josephus) Palmen, de Groninger stamhouder afkomstig uit Maastricht/ Uebach-Palenberg/Brunssum en mogelijke enige zoon van Johannes (Conradus), dragonder Hessen-Kassel in het Staatse leger.

De gevonden documenten betreffen het Extrait uit het Signalementsregister van het 2e Regiment
Infanterie / Depot Battaillon en Staat van Dienst opgemaakt door Capitein van Hoven.

Het Extrait vermeld de inschrijving van Johannes Palmen op 10 july 1805 onder nummer 863 als fuselier voor een duur van 6 jaar en 3 maanden. Geboren te Maastricht 17 mei 1787 en laatst gewoond hebbende te Ambagt ; volgt signalement. Tevens blijkt hij hiervoor 14 maanden te hebben gediend in het 8e bataillon.


In verband met voorbereiding van een publicatie doe ik onderzoek naar de mogelijke betekenis van de als AMBAGT genoteerde laatste woonplaats. (dus voor 10 mei 1804)

Dit kan niet zijn geboorteplaats of de woonplaats van zijn (stief-)ouders zijn: het ambachtsregister stopt aldaar vanaf 1795 onder Frans gezag. Ambagt als gebiedsaanduiding komt hier evenmin voor.


Blijven over een mogelijke betekenis als gebied in het Groninger ommeland of elders ofwel de uitoefening van een ambacht (als gezel?) in de Stad Groningen of elders.

Na zijn vroegtijdige pensionering (schotwond bekomen in Spanje) treed Johannes in 1811 in het huwelijk te Groningen en oefent daar verschillende beroepen uit o.m. tapper en poelier. (zie ook het artikel in Gens Nostra).

Mogelijkerwijs is Johannes actief geweest in het scheepsambacht en is het 8e Battailon ook op zee actief geweest tegen de Engelsen; dit is momenteel pure speculatie.

Wie helpt me verder ? Bedankt , Vincent Evers

 

Evers - 11 feb 2013 - 15:47

zou het Hendrik Ido Ambacht kunnen zijn?

Bert de Jong - 11 feb 2013 - 16:08

Vlaardinger-Ambacht, Zandambacht, en zo kunnen we nog wel even doorgaan vrees ik, die werden in de omgeving ook aangeduid als Ambacht. Mijn moeder is geboren in Ambacht (vanuit Vlaardingen gezien bedoelde mijn vader dus Vlaardinger-Ambacht als hij het over de geboorteplaats van zijn vrouw had.....Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

)

Ik zou een plaats zoeken die in de buurt ligt waar dat register is opgemaakt, lokaal zal dan wel een plaats bekend hebben gestaan als 'Ambagt' 

Annemarie57 - 11 feb 2013 - 16:13

valt niet uit te sluiten; het gebied was al in de tweede helft 18e eeuw aan het industrialiseren;

geen relatie met militaire activiteiten; bedankt.

nieuwe reacties welkom, vincent

Evers - 11 feb 2013 - 16:16


helemaal juist;

De registratie is in Groningen opgemaakt:het gebied rondom de Stad Groningen wordt met Groninger Ommelanden aangeduid;heb het begrip Ambacht daar niet gevonden.

In Groningen zijn wel ambachtsgilden geweest, maar inschrijvingsregisters, zoals de Maastrichter Burgerboeken zijn mij aldaar niet bekend.

Wordt-hopelijk-vervolgd, groeten Vincent

Evers - 11 feb 2013 - 16:23







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu