stamboomforum

Forum logoMilitairen » Parijs gaat militaire stamboeken online aanbieden

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Beste Wim,

Om je een beetje op weg te helpen:

Ik had onderstaande link van Nafziger er al eerder ingezet, maar misschien is het je niet opgevallen tussen de berichten.

Misschien dat je via Nafzigers collectie te weten kunt komen waar hij heeft gezeten gedurende de periode onder Napoleon:

http://cdm16040.contentdm.oclc.org/utils/getfile/collection/p4013coll11/id/1277/filename/1278.pdf

*Kleine tip: "ctrl+f"even indrukken en dan "810iaa" in het zoekbalkje typen. Dan kom je eigenlijk bij het begin van de .pdf-jes gedurende de tijd onder Napoleon.* 

Het is even goed doorzoeken maar zeker de moeite waard. Knipogen

Ik vond nog, in een online boekje,dat het 8e bat. pupilles naar Dieppe was afgereisd in 1812. Hier onder vind je de link naar het boekje. Ik heb gewoon aan de linkerkant in het balkje "pupilles" ingetypt en laten zoeken in het boek. Zo kom je ook meer te weten over het 8e bataljon. *is wel in het frans*

http://books.google.nl/books?id=toua1U8uORQC&pg=PT3600&dq=Correspondance+g%C3%A9n%C3%A9rale+-+Tome+12:+La+campagne+de+Russie,+1812&hl=nl&sa=X&ei=H4o_VMLHMYK3OMiLgfgI&ved=0CCMQ6wEwAA#v=onepage&q=pupilles&f=false

Het 18 reg. infanterie van linie wordt dan "18e régiment d'infanterie de ligne". Die kun je vinden op deze site:

http://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/fr/arkotheque/inventaires/recherche.php?fam=10

Tik het in het balkje bij "Unité" en druk dan "Rechercher" in. Dan kun je dus in de registers kijken van desbetreffende regiment. Zag trouwens in een ander bericht dat je dhr Hendrik Frauenhoff zocht, die vond ik niet in de indexen van deze boeken, maar misschien heb ik niet goed gekeken. Kan ook zomaar zijn dat hij niet is geïndexeerd. Als dat zo is, dan moet je de boeken doorspitten. 

Sukses verder met je onderzoek. Lachen

gr.Miran

m.verweij

Hallo Miran,

"Om je een beetje op weg te helpen". Hoezo beetje? Je helpt me wel een heel groot beetje op weg. Hartelijk dank. Heerlijk dat aankomende spitwerk. Ben inderdaad op zoek de militaire loopbaan van  HJC Frauenhof(f). 


Hartelijke groet

Wim

Wim Hobers

Miran,

omdat Wilhelmina Christina Ouwerkerk in 1851 getrouwd is met Jean Henri Platell mijn vraag.

Heb je wellicht ook onderzoek gedaan naar de militaire loopbaan van Wilhelmina haar vader Jan Ouwerkerk?

Hij is zijn hele werkzame leven in dienst geweest bij de Artillerie van 1805 tot 1828.

Ik zoek zijn huwelijsdatum en plaats.

groet,

Sjaak

Sjaak Voerman

Beste allemaal,

Inmiddels ben ik begonnen met transcripties maken van deze lijsten. De eerste daarvan staan online op mijn site. Gebleken is dat bij de inschrijvingen 1 t/m 3000 er ca. 130 namen niet in de naamlijsten achterin het register voorkomen. Deze staan (uiteraard) wel in mijn overzichten.

met groet, Frank

Frank van de Velde

Heel veel dank voor al het werk dat u heeft verricht.

misschien is het beter om er een apart onderwerp van te maken zodat het goed opvalt. 

Ik denk namens vele te spreken nogmaals mijn dank.

Henriette Herwig

H.Herwig

@Frank,

Grote klasse. Hartelijk dank.

Groet

Wim

Wim Hobers

Henriette en Wim halen me de woorden uit de mond, wat een werk. Hartelijk dank Frank. Dit is echt een site die je zou moeten aanmelden bij Digitale Bronbewerkingen  zodat ook de mensen die dit forum niet bezoeken van je werk kunnen meeprofiteren.

Maarten Krips

Dank voor de leuke en positieve reacties! Geeft de burger moed om "gewoon" door te typen.

Maarten: Een deel van mijn site staat daar al. Er is op die site ook een apart deel met "Regelgeving in de Nederlanden". Klik dan links "Bronnen". Dan "Algemeen". In die pagina kun je dan bovenin klikken op "Leger".

Ik heb die lokatie even uit het frame gelicht, dus ben je navigatie kwijt, maar dan kom je hier terecht.

De link waar je zelf naar verwijst zijn de bronvermeldingen van de basisgegevens (inderdaad: ook een weelde aan informatie!).

groet, Frank

Frank van de Velde

Frank,

je staat nu ook op www.symbaloo.com/mix/soldaten-genealogie 

grtn 

Jan_K.

Top Jan!

Dankjewel!

groet, Frank

Frank van de Velde

Beste Bas Lems,

Aangezien u nog al veel kennis heeft van de militaire periode van 1795 tot 1815 kunt u mij misschien een goed boek aanraden waarin ik kan terugvinden waar de diverse bataljons zich ophielden voor de strijd of in garnizoen. Ik ben specifiek geinteresseerd in de Artillerie te Voet, zoals uit mijn vorige bijdrages op dit forum mag blijken. Ik zou erg graag meer te weten willen komen over het verblijf van Gijsbert van der Laan in het 2e Bataljon  2e Compagnie Artillerie te voet (1795-1807).
Later ging hij over naar 2e Bataljon  6e Compagnie Artillerie te voet depot te Breda (1807-1810).
Dit werd in 1810 omgenummerd in 9e Regiment  d'Artillerie-á-Pied 11e Compagnie
Met dit Regiment kwam Gijsbert in november 1811 in Minden (Dld) terecht waar hij in het hospitaal overleed.
Het zou mooi zijn als ik kan achterhalen hoe en met welke actie Gijsbert hier terecht kwam.

De meeste boeken die mij onder ogen komen zijn helaas erg algemeen van aard.

Hans van der Laan

Beste Hans,

Wat mooi dat je al zoveel hebt kunnen achterhalen over Gijsbert van der Laan. Is hij degene die als Egisbert van der Laan voorkomt in de lijst van Nederlanders, overleden in Franse krijgsdienst (Nationaal Archief)?

Het is helaas zo, dat er vrijwel niets is geschreven over de artillerie te voet in de Franse tijd. Wel over de rijdende artillerie, maar dat is een heel andere tak van dienst. Eind 1811 zat zeker de helft van het voormalige Hollandse leger al in Duitsland, zo waren deze artilleristen kennelijk gekantonneerd rond Hannover. De opmars richting oosten werd al voorbereid, al wisten nog weinigen er het fijne van.

Een beknopt overzicht van de (voor-)geschiedenis van een regiment is vaak te vinden op de eerste bladzijde(n) van een stamboek van die eenheid, meestal in het eerste stamboek. Maar in het geval van de artillerie zou je daarvoor dus naar Parijs moeten.

Er was in die tijd en in dat gebied geen gewapend conflict van enige betekenis. Gijsbert zal dus waarschijnlijk overleden zijn aan een ziekte. Wat staat er vermeld in zijn extrait mortuaire?

Mvg

Bas Lems

Beste Bas,

Bedankt voor je reactie. Egisbert is inderdaad de Gijsbert uit Waarder die in Minden is overleden aan een geslachtsziekte. Dus inderdaad geen geval van sterven in het harnas!!
Toen Gijsbert op 3 nov 1811 werd opgenomen in het ziekenhuis van Minden waren er inderdaad troepen onderweg naar Hannover.

Ik ga binnenkort naar het archief om het boekje "Afstammingen en voortzettingen der Artillerie" van H. Ringoir in te kijken. Misschien dat daar iets meer in staat over waar en wanneer  de diverse bataljons zich bevonden.
Parijs is momenteel voor mij niet haalbaar dus hoop ik dat men daar verder gaat met digitaliseren.

Maar als je nog tips hebt dan hoor ik die uiteraard graag!!

groet Hans

Hans van der Laan

Een korte melding dat ik ben doorgegaan met het overtikken van de boeken van het 124e Regiment.

Zie de pagina Franse Overheersing op mijn website, waar de PDF met de eerste 3001 inschrijvingen te vinden is.

groet, Frank

Frank van de Velde


Mooi werk, Frank!

Ik stuur je nog een persoonlijk bericht.

Mvg

Bas LemsPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!