stamboomforum

Forum logoFora » Militairen » personen zoeken op de site 'Mémoire des hommes’

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Hallo,

 

Ik zou graag willen weten of ik twee personen kan vinden op de site van 'Mémoire des hommes’. Ik zelf ben een nazaat van Petrus (Pieter) Hendrik Frölich.

 

Via de site www.genver.nl. (helaas niet meer in de lucht) heb ik twee pagina's gevonden van de stamboek van Petrus (Pieter) Hendrik Frölich (1783-1866). Wat ik heb kunnen ontcijferen: in Bataafse dienst als Jager 10 juni 1803, deelname; expedities in Hannover 1805, 1807, 1808, in Zeeland 1809-1810, afgegaan met paspoort 1810, in Nederlandse dienst op 24 november 1813 als Jager 15e bataljon Jagers, per februari 1814 korporaal, per 6 mei 1816 sergeant, deelname in het beleg der fortificaties Bergen op Zoom 1814, afgegaan met paspoort 1 of 4 nov. 1817. Ik kan niks vinden op deze pagina's of hij tussen 1810 en 1813 in Franse dienst was? Er is een verhaal in onze familie dat hij terug is gekomen uit Rusland met een bevroren arm die hij had opgelopen bij de rivier Berezina en zodoende gehandicapt was. Hoe kan ik het best te werk gaan?

 

Zijn broer François Frölich is geboren op 11 juli 1789 in Haarlem. Er zijn twee brieven bewaard gebleven. Uit de eerste brief (uit 1811) blijkt hij gestationeerd te zijn in Arras (Noord Frankrijk) . De tweede brief is door hem verzonden op 3 okt. 1812 vanuit Moskou. Hij beschrijft de tocht naar Moskou aan zijn ouders en meld dat hij per 1 okt. 1812 bevorderd is tot opperwachtmeester der 4e compagnie du 11e Regiment de’Hussards, attaché au 9e Brigade Cavelarie legêre du 3 corps de la Grande Armee. Hij is waarschijnlijk omgekomen door gevechtshandelingen of verongelukt bij de oversteek over de rivier Berezina 26-29 nov. 1812. Ik wil graag zijn stamboek vinden bij 'Mémoire des hommes’, maar het is mij niet gelukt, ook al heb ik gegevens over zijn regiment. Kan iemand mij helpen? Of zijn de gegevens van zijn regiment nog niet online?

 

Groet,

 

Co Frölich

Co Frölich

Hallo Co,

Ik heb de stamboeken gelezen en er zit inderdaad een gat tussen 1810 en 1813. Want daarna heeft hij weer voor vier jaar bijgetekend en netjes uitgediend. Ik kan me alleen niet voorstellen dat ze een gehandicapte aannemen.

Volgens eerdere berichten zijn de Registres matricules nog niet allemaal online

http://www.stamboomforum.nl/subfora/245/2/46375/2

groet,

Frank

Frank Fransz

Dag Co,

T.a.v. van Genver:

U kunt nu zoeken bij:

http://zoekakten.nl/

Gr.

Everardus

Everardus Rollema

Beste Co,

in de stamboeken die ik in Vincennes heb doorgenomen, ben ik geen inschrijving van een Pieter Frohlich tegengekomen. Zijn broer Francois staat in het stamboek van het 11e Regiment Huzaren op folio 30 met stamboeknummer 178. Hij was bij de 4e compagnie van het 4e eskadron met de rang van "fourier" (sinds 20 september 1811). In de kolom die bestemd is voor de inschrijving van opgelopen verwondingen en campagnes waaraan was deelgenomen, staat: "1809 en Zélande. Egaré pendant la Campagne de Russie en 1812." Hij was dus zoekgeraakt en achtergebleven bij het regiment.

met vr. groet, Wil Oteman 

Wil Oteman

Beste Wil,

Bedankt voor de reactie, erg interessant. Weet u toevallig of er ook andere archieven geraadpleegd kunnen worden om meer te weten te komen over François Frölich? Of denkt u dat de gegevens die u heeft gevonden in Vincennes het enige is.

M.b.t. mijn voorvader Petrus (Pieter) Hendrik Frölich kan ik dan concluderen dat hij niet in Franse dienst is geweest?

Met vriedelijke groet,

Co Frölich

Co Frölich

Beste Co,

Het is zeker mogelijk dat ook Pieter Frolich in het leger van Napoleon heeft gediend. Het onderzoek dat ik doe in Parijs is nog niet afgesloten. Als ik iets over hem vind, zal ik je daar zeker ook nog over berichten.

Groet,

Wil Oteman

Wil Oteman

Beste Co,

Zojuist kom ik toevallig uit bij je bericht waarvan ik intussen was vergeten dat ik er al een op heb gereageerd.

Van de brieven van F. Frolich is de laatste al eens gepubliceerd in Elsevier Maandblad van juli 1912. De foto van de brief die bij het artikel is geplaatst, is van erg slechte kwaliteit. Ik heb veel belangstelling voor de inhoud van die brief en ook voor de brief die hj al eerder stuurde. Is het mogelijk dat je mij er scans digitale foto's van stuurt? Ik kom geregeld in Vincennes en zal proberen om er over wachtmeester Frolich nog wat meer te vinden.

Met vriendelijke groet, Wil Oteman 

Wil Oteman

Beste Wil,

Voor mijn verre oom Hendrik Borgstede kon ik op archieven.nl geen inschrijvingsdatum vinden, terwijl je in een bericht hierboven wel een datum noemt sinds wanneer iemand was ingeschreven. Verschilt de beschikbaarheid van zo'n inschrijvingsdatum per persoon, of is er een andere reden waarom die niet op archieven.nl beschikbaar is.

Ik neem hierbij even aan dat jij de W. Oteman bent die de index voor de NIMH geleverd heeft.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno Borgsteede

Beste Enno,

Het register is bedoeld om gegevens van soldaten terug te kunnen vinden in het archief van Vincennes of een ander archief in Frankrijk. Het is niet mogelijk om alle gegevens van de soldaten op te nemen. Van de meeste soldaten zou dat een tekst van meer dan een halve pagina zijn. Van de officieren worden dossiers bewaard waarvan sommigen wel 2 cm dik zijn.

Als je meer wilt weten over Hendrik Borgstede kun je mij eventueel een berichtje sturen via contact.

Groet, Wil Oteman

Wil Oteman

OK, doe ik. Ik had gehoopt dat de inschrijvingsdatum al in de tabel was opgenomen, daarom vroeg ik het.

Enno

Enno Borgsteede

Ik ben op zoek naar iemand die in het archief van Vincennes het stamboek van Gijsbert van der Laan wil kopieren.

De gegevens zijn:
Gisbert van der Laan
eenheid: 9e Regiment Artillerie te Voet
geboren: 05-02-1789 (klopt niet)
plaats: Waarder
departement: Zuiderzee
stamboeknr>: 180
vader: Gisbert van der Laan
moeder: Marie van der Klei
bewaarplaats: Service Historique de la Defence, Vincennes/Parijs
Inv.nr. SHD: 25YC100

Wie kan mij hier helpen??

Hans van der Laan

Beste Hans,

De geboortedatum  5 februari 1789 staat werkelijk zo in het stamboek. Hij overleed te Minden op 23 december 1811. Voor meer informatie over Gisbert van der Laan kun je mij eventueel een bericht sturen via contact stamboomforum.

Met vriendelijke groet, Wil Oteman

Wil Oteman

Beste Wil,

Hartelijk dank voor de reactie!!
Dat de geboorte datum van 05-02-1789 werkelijk in het stamboek staat geloof ik graag, maar kloppen doet het niet.
Ik het dezelfde Gijsbert van der Laan ook terug gevonden in het stamboek in het NA in Den Haag (2.01.15 inv.55).
Hier staat als geboorte jaar 1763 vermeld. Als geboorte plaats Waarder. In de dtb van Waarder is er geen Gijsbert v d Laan geboren in 1763.
Mijn voorvader Gijsbert van der Laan werd geboren op 05-02-1778 te Waarder, met als ouders Gijsbert v d Laan en Maria v d Kleij.
Het lijkt er op dat ze wat met getalletjes hebben gerommeld, maar 5 feb. klopt dan weer wel.

Maar gezien uw mail krijg ik de indruk dat u het stamboek in Vincennes hebt ingezien. Ik zou heel graag de originele inschrijving in dat stamboek willen bekijken. Als u hier aan kan komen dan zou dat fantastisch zijn!!!

vriendelijke groet,

Hans van der Laan

Hans van der Laan


Beste Hans,

Aan de 8 van het geboortejaar is door de administateur wat gecorigeerd waardoor het mogelijk is dat hij toch een 6 heeft bedoeld. Scans van pagina's uit stamboeken stuur ik niet via stamboomforums. Voor meer informatie kun je mijn adres vinden in het telefoonboek.

Met vriendelijke groet, W G T (Wil) Oteman

Wil Oteman
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!