stamboomforum

Forum logoMilitairen » Geen controlelijst overgrootvader bij Nationaal Archief



Profiel afbeelding

Vorige week was ik bij het Nationaal Archief waar ik de stamboekregistratie van mijn overgrootvader Adrianus Cornelis Fijan heb kunnen vinden. Hij is ingeschreven in 1909 "Den 12 maart 1909 ingedeeld als loting v/d lichting van 1908 uit de gemeente Rotterdam (Z-H) onder no. 2033. Op dato kanonnier." In 1920 eindigde zijn diensttijd: "30 nov 1920 de werkelijke dienst ten gevolge van demobilisatie een einde genomen."

Nu zag ik in de informatie van het NA dat in de controlelijsten meer te vinden is, echter is er van mijn overgrootvader geen controlelijst aanwezig. Is er misschien iemand die mij kan vertellen hoe dat kan? Ik was juist zo benieuwd naar diepere informatie over zijn diensttijd. Tegen de tijd dat ik de juiste toegang had gevonden voor zijn lichtingsjaar in het Civiele register van Rotterdam was het te laat om deze nog aan te vragen. Is er misschien iemand die mij kan vertellen wat hier in staat?

Samengevat dus twee vragen:

1. Hoe kan het dat er geen controlelijst van mijn overgrootvader is?

2. Weet er iemand wat ik kan vinden in de civiele registers?

Elianne Fijan - 2 dec 2014 - 12:45

Hallo Elianne,

Wat betreft de controlelijsten. Die zijn losbladig en in de inleiding van de inventaris (2.13.66) staat dat het zeer waarschijnlijk is dat de lijsten niet compleet zijn, omdat er bladen uit zijn genomen door ambtenaren van Defensie en later nooit meer zijn teruggelegd.

In de inventaris staat nog een supplement 1998 met een paar aanvullingen beschreven.

Wat bedoel je precies met civiele registers? De lotingsregisters van de gemeente?

Mvg

Bas

Bas Lems - 2 dec 2014 - 22:14

Excuus, ik bedoel inderdaad de militieregisters, ofwel lotingsregisters. Die van Rotterdam liggen ook bij het NA.

Elianne Fijan - 4 dec 2014 - 14:29


De militieregisters bevatten geen informatie over de diensttijd zelf. Ze hebben betrekking op de periode ervoor, van de loting, de keuring en evt. de afkeuring en de plaatsing in de legereenheid. Je zult daar niet veel nieuwe dingen in vinden.

Mvg

Bas Lems - 5 dec 2014 - 17:49







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu