stamboomforum

Forum logoFora » Militairen » Wel of niet in dienst gezeten? 1893

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Goedemiddag,

Ik probeer te achterhalen of mijn overgrootvader in dienst is geweest in Nederland. Wat ik tot nu toe aan informatie heb verzameld is:

  • militieregisters: hierin staat dat hij op 15-2-1892 door de militieraad voor de "totalen dienst aangewezen" is. Hij valt onder Militiedistrict 2/Friesland. Lotingsnummer 272. Hij woonde destijds in Leeuwarden.

  • een bijlage van de Nationale Militie bij de huwelijksakte uit 1892, waarin staat dat hij valt in de lichting van het jaar 1893, ingeschreven onder nummer 251.

  • in het boekje Vredesgarnizoenen van H. Ringoir heb ik gekeken welke bataljons er in 1893 in Friesland lagen. Dat waren van de 1e Afdeling (Regiment) Infanterie, het 1e t/m 4e bataljon. De andere krijgsmachtsonderdelen waren daar toen niet gelegerd.

  • met deze informatie ben ik naar het Nationaal Archief in Den Haag gegaan, maar helaas kon ik de naam van mijn overgrootvader niet terugvinden in de klapper op het stamboek van het 1e Regiment Infanterie 1813-1924 (inv. nr. 3483).
  • Bij het Historisch Centrum Leeuwarden heb ik in de Verlofregisters gekeken, maar ook daar niks te vinden.

 Is er nog een andere mogelijkheid om erachter te komen of een loteling daadwerkelijk opgeroepen is?

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Schenkers

Uw overgrootvader is gehuwd, want anders had u niet tot zijn nageskacht behoord.

Ga eens kijken bij de huwelijkse bijlagen van het huwelijk van uw overgrootvader.

Zie zoekenakten.nl [site van de Mormonen --provincie uitzoeken- dan gemeente waar het huwelijk heeft plaatsgevonden.

Aktenummer is belangrijk bij het zoeken in de huwelijkse bijlagen.

De huwelijkse bijlagen zijn de stukken, die bij de Ambtenaar van de Burgerlijke gemeente moesten worden ingeleverd alvorens de ambtenaar begon met schrijven van de huwelijksakte

Eén van deze bijlagen is een Certifitcaat der Nationale Millitie.

Waarschijnlijk vind u een certificaat waarin wordt vermeld, dat hij vanwege zijn hoge nummer tot op heden niet zijnde opgeroepen. Dat is één van de mogelijkheden,

Groeten van Terkos

Terkos

@ Terkos,

Als ik het bericht van de vraagsteller goed lees, heeft hij de bijlages bij de huwelijksaktes reeds geraadpleegd.

mvg-Ben

Ben Wegman

Klopt, de huwelijksbijlagen heb ik al bekeken. Daar staat niets in.

Schenkers

Frank Fransz

Ik heb daar heel wat stukken opgevraagd die het jaar 1893 betreffen, maar nergens een spoor van mijn overgrootvader of iets waaruit ik kan afleiden dat hij niet in dienst heeft gezeten.

Schenkers

Zijn oudere broer kreeg in 1888 nummer 232 voor lichting 1889, maar werd uitgeloot. Ik weet niet of de hoogte van een nummer in 1888 en de kans op uitloting iets zegt over nummers die een paar jaar later (lees 1892) verstrekt worden?

Schenkers

Je zou toch zeggen dat het antwoord ergens in het archief Militaire Zaken van de gemeente Leeuwarden te vinden moet zijn.

Frank Fransz

Tja. Misschien doe ik nog een tweede poging, maar heb weinig hoop. Bij geen enkel archief (ook niet Tresoar) konden ze mij verder helpen. Het zal dus een toevalstreffer worden of niet.

Schenkers

Frank Fransz


Jahoor is bekend. Dank

SchenkersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!