stamboomforum

Forum logoMilitairen » Lubbe Klaassen Waterloo-voorvader?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Van mijn voorvader Lubbe Klaassen is bekend dat hij in 1819 trompetter was bij het Regiment Huzaren nr 6. Nou heb ik dat stamboek niet online kunnen vinden, maar wel een van het Bataljon Artillerietrein nr 2 (1816-1818) op familysearch (stamboek 577, reg. nr 672). Hierin meen ik o.a. te kunnen lezen:

1 January 1816 bij organisatie(?) overgekomen van 't Bataillon Trein Soldaten van Ligne

4 April 1814 te S Hage geengageerd als trompetter voor 2 jaren zonder handgeld

1815 Zegen(?) Frankrijk 

Mag ik hieruit concluderen dat ik een Waterloo-voorvader heb en dat hij trompetter was bij het Bataljon treinsoldaten van linie? 

Peter Klaassen

Ik denk op basis van bovenstaande niet, maar wel hier:
https://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/indexen/waterloo_gratificaties_1815/zoek/query.nl.pl?i1=1&v1=lubbe*&a1=klaassen&x=24&z=b

Ja, als je die andere stamboekinschrijvingen leest zou je het er toch wel uit kunnen opmaken.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1951-25184-19479-39

Frank Fransz

Heel erg bedankt, dat is een mooie vondst!

Peter Klaassen

Je weet dat je de rest van zijn militaire loopbaan bij het Nationaal Archief kunt terugvinden?

Frank Fransz

Ja, ik heb het begrepen, maar ik heb helaas weinig gelegenheid om daar heen te gaan. Wat me nog opviel aan de stamboekinschrijvingen was dat hij al vanaf 1808 bij het leger was, toen was hij nog maar 13 jaar oud. Was dat toen normaal?

Peter Klaassen

Dat kwam wel vaker voor.

Napoleon had het Régiment des Pupilles dat uit jongens bestond. Veel weeskinderen kwamen daarvoor in aanmerking.

Frank Fransz

Hallo Peter,

Het stamboek van het 6e Huzaren staat wel online, maar het is niet geïndexeerd. Het Nationaal Archief heeft wel een alfabetische index overigens, maar die is nooit verfilmd.

Je vindt het stamboek hier:

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1951-25182-24043-80?cc=1498335

Er staat bij (en ook in zoekakten.nl) dat het gaat om het stamboek van het 2e Lanciers, maar dat is dus niet waar. Er zit dus niets anders op dan bladzijde voor bladzijde doornemen, maar als jouw voorvader Lubbe Klaassen inderdaad in dat regiment trompetter is geweest, zul je hem zeker vinden.

Mvg

Bas Lems

Bas, enorm bedankt ook! Ik heb hem gevonden op pagina 324, volgnummer 1536 en inderdaad als trompetter. Zijn naam staat geschreven als Lubben Klaazen, maar de rest van de gegevens klopt. Er is weinig nieuws te lezen helaas, behalve de einddatum van zijn militaire loopbaan. Er staat:

Op den 30 Nov 1819 met paspoort wegens ligchaams gebreken

Peter Klaassen

Mooi werk, Peter, ik lees in die inschrijving dat hij van 1809 tot (waarschijnlijk) 1813 heeft gediend als trompetter op het linieschip Zoutman, bij de marine dus. Aanvankelijk de Hollandse marine, vanaf 1810 de Franse marine in Nederland. Daar kun je bij het Nationaal Archief nog wel iets over terugvinden, heb ik gemerkt. Als je wilt weten hoe, dan hoor ik het wel.

Bas Lems

Ja, inderdaad, toch nog een nieuw feitje in de kleine lettertjes. Ik zie op gahetna dat er scheepssoldijrollen bewaard zijn gebleven, is dat wat je bedoelt? Ik heb online nog geen afbeelding kunnen vinden van het schip, behalve deze:

http://www.maritiemdigitaal.nl/index.cfm?event=search.getdetail&id=100099269

Over de kleine lettertjes: Ik kan het eerste woord op de derde regel niet lezen en het einde van de 9e regel ook niet.

Peter Klaassen

Hallo Peter,

1e woord derde regel: Holl[andse] dienst.

Einde van de 9e regel: Dit kan ik ook niet lezen. Het lijkt wel of er eerst een H. staat en dan bijv. een afkorting van Artillerie. Dan zou het een afkorting zijn van Hollandse Artillerie. Maar het was 1813, toen was die eenheid Frans. Misschien bedoelen ze wel: Het vroegere bataljon in Hollandse dienst (of Hollandse artillerie).

Het bataljon waar het hier om gaat heette in 1813 trouwens het 14e Bataljon.

Over Lubbert Klaassen op de Zoutman: hij komt voor in het volgende archiefstuk:

Nationaal Archief te Den Haag, toegang 2.01.30, Departement van Marine: Monsterrollen, inv.nr. 690. Registre Matricule van de 71e Equipage de Haut Bord.

Ik heb hier thuis de index op dat deel (gefotografeerd) en daarin wordt hij vermeld (Lubert Claesen). Zijn nummer is 79.

Mvg

PS Peter kun je de link naar Martiem Digitaal aanklikbaar maken, want ik kan tegenwoordig geen tekst uit het forum meer knippen en plakken (met control-v). Ben ik de enige?

Bas Lems

Nog even iets over het schip de Zoutman.

Het gaat hier om het linieschip De (Admiraal) Zoutman. Het was een schip van 76 stukken (kanonnen), dat in 1798 gebouwd is te Amsterdam en te water is gelopen op 15-9-1800.

Het is dus niet hetzelfde schip dat bij de Doggersbank heeft gevochten.

Bas Lems


Top, bedankt weer voor de hulp en inzichten. Misschien toch een keer een dagje vrij maken voor een trip naar Den Haag.

Wat betreft de Zoutman: Klopt, met wat ik gevonden had. Volgens mijn "google onderzoek" zijn er een aantal marineschepen geweest die Zoutman heetten, dat maakt het zoeken wel lastig. Die waar het hier om moet gaan is in 1830 weer gesloopt. Hier is nog een keer de link: http://www.maritiemdigitaal.nl/index.cfm?event=search.getdetail&id=100099269.

(Ctrl-c en ctrl-v werken bij mij wel als ik Chrome gebruik, niet als ik Microsoft Internet Explorer gebruik.)

Peter KlaassenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!